Ekologické prací prášky

Pokud vyznáváme šetrný přístup k životnímu prostředí a nechceme náš organismus zatěžovat chemikáliemi, volíme ekologické výrobky, prací prášky nevyjímaje. Ekologické prací prášky neobsahují chemické látky a jsou vhodné pro praní dětského prádla, ale také prádla pro alergiky a všechny, kteří mají citlivou pokožku.

Šetrné pro životní prostředí i pro lidský organismus

Čistě ekologické prací prášky nezatěžují životní prostředí. Jsou biodegradabilní, což znamená, že jsou biologicky rozložitelné. Jejich rozklad probíhá za přítomnosti bakterií a při rozkladu vzniká oxid uhličitý a voda. Dále jsou kompostovatelné, nejsou testované na zvířatech a nezatěžují přírodu plastovými obaly, protože jsou balené v kompostovatelných papírových obalech.

Ekologické prací prostředky neobsahují chemické látky, které se nacházejí v běžných pracích prášcích, a proto jsou pro náš organismus velice šetrné. Jsou nedráždivé, neparfémované, hypoalergenní a dermatologicky certifikované.

Vysoká účinnost při praní

Přestože neobsahují chemikálie, v účinnosti praní jsou srovnatelné s klasickými pracími prášky. Prádlo vyperou dokonale, dokáží odstranit organické i anorganické nečistoty. V nabídce jsou prášky určené pro praní bílého, barevného i černého prádla, dále typy vhodné pro ruční praní i praní v pračce s prací teplotou pod 30°C. Způsob jejich použití se neliší od běžných prášků, prací prášky ekologické jsou vhodné pro všechny typy praček.

Typy ekologických pracích prostředků

Prací pásky

Jedná se o méně známý typ pracího prostředku ve formě pásků o hmotnosti přibližně 3 g. Pro porovnání, klasického pracího prášku dáváme do pračky 40 g. Prací pásek se vloží do bubnu pračky, potom praní probíhá obvyklým způsobem. Pokud pereme menší množství prádla, použijeme jen polovinu pracího pásku, pro pračky s větším objemem se doporučuje použít dva pásky. Prací pásky jsou vhodné do všech typů praček, na bílé i barevné prádlo. Můžeme si vybrat pásky bez parfemace i s jemnou vůní bavlny. V nabídce najdeme i speciální prací pásky určené pro praní dětského prádla. Cena jednoho proužku se pohybuje kolem 12 Kč.

Prací pásky zanechávají velice malou ekologickou stopu, protože jsou balené do kompostovatelných papírových obalů a díky nízké hmotnosti jejich doprava zatěžuje životní prostředí pouze minimálně.

TIP na článek: Ekologický úklid domácnosti? Přinášíme tipy na ekologické uklízení!

Mýdlové ořechy

Dalším netypickým ekologickým pracím prostředkem jsou mýdlové ořechy. Jedná se o plody mýdlovníku obsahující velký podíl saponinů, které ve vodě vytvářejí bohatou pěnu se silnými pracími účinky. Při praní pomocí mýdlových ořechů získáme dokonale čisté prádlo, které je díky saponinům natolik jemné, že není potřeba používat aviváž. Pokud pereme při nižší teplotě, můžeme mýdlové ořechy použít opakovaně. Mýdlové ořechy je možné používat při praní bílého, barevného i tmavého prádla, a to bez poškození barev. Před praním vložíme mýdlové ořechy do přiloženého textilního sáčku, který dáme do pracího bubnu, dávkování závisí na prací teplotě a tvrdosti vody. Cena jednoho praní se pohybuje mezi 8 až 12 Kč.

Mýdlové ořechy jsou nedráždivé, a proto jsou vhodné pro praní prádla alergiků i lidí s citlivou pokožkou. Tento typ pracího prostředku je šetrný k životnímu prostředí, protože saponiny se ve vodě rozpouštějí a rozkládají na přírodní látky.

Prášek z mýdlových ořechů

Speciální prací prostředek s univerzálním využitím je možné použít pro ruční praní, ale také pro úklid, mytí auta a dokonce i pro mytí ovoce a zeleniny. Prášek bohatý na saponiny ve vodě tvoří pěnu, která odstraňuje nečistoty i mastnotu, má antibakteriální a protiplísňové účinky. Jedná se o čistě přírodní prací a čisticí prostředek.

Ekologické prací vajíčko

Prací vajíčko je méně známý typ pracího prostředku obsahující minerální pelety, které jsou schopné z prádla odstranit všechny typy znečištění. Prací vajíčko se vloží přímo do bubnu pračky a svojí hmotností napomáhá pracímu procesu. Prací teplota je v rozmezí 30 až 40°C a není potřeba používat aviváž. Můžeme zvolit variantu bez vůně nebo se svěží vůní bavlny, levandule, jasmínu, pomerančových květů nebo jarních květů. Cena jednoho pracího cyklu je přibližně 6 Kč a je možné koupit i náhradní náplň. Prací vajíčko je vhodné pro praní bílého, barevného i dětského prádla, neobsahuje žádné chemikálie, a proto je velmi šetrné k životnímu prostředí i k lidskému organismu.

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.