Snadná léčba horních dýchacích cest? Zásobte se inhalátory

Trápí vás často rýma, chřipka, trpíte alergií či astmatem? Ve všech těchto případech vám může pomoci inhalátor. Kdy inhalátory využívat, jaké typy existují a co vše se dá inhalovat?

Kdy se spolehnout na inhalování?

Ucpaný nos, časté vdechování suchého vzduchu, alergie, astma – to vše jsou situace, kdy toužíte po co nejrychlejší úlevě. Opravdu není příjemné dýchat s ucpaným nosem pouze ústy. Dochází totiž k vysušování sliznice a ke zhoršení potíží. Proto je v těchto případech vhodné spolehnout se na inhalátory, jimiž se vdechují především aerosoly s léčivy nebo minerálními vodami. 

Zdroj foto: Dragana Gordic / Shutterstock.com

Pro alergika či astmatika je inhalátor nezbytnou pomůckou, která pomáhá ulevit od příznaků těchto onemocnění. Jedná se o přístroj, jenž by neměl chybět v domácí lékárničce. Samozřejmě, že inhalovat lze i bez něho, jen s pomocí horké páry. Inhalátor je ale mnohem efektivnější a účinnější – s jeho pomocí se aerosol dostane rychleji do vašich dýchacích cest.

TIP: K léčbě dýchacích cest se také využívá E 999 – Extrakt kvilajové kůry

Podle čeho inhalátor vybírat

Při výběru inhalátoru vás možná překvapí, na kolik druhů v obchodní síti narazíte. Orientovat se v nabídce pro člověka neznalého může být docela problém, protože neví, pro který se rozhodnout. Je proto vhodné se předem informovat o možnostech, jež jsou k dispozici, a zjistit si jednotlivé parametry, jejich výhody i nevýhody. Ujasnit byste si měli i to, v jaké situaci budete inhalátor nejčastěji používat. Podle toho pak zvolíte ze sortimentu ten nejvhodnější.

Účel použití inhalátoru

Jedním z parametrů výběru inhalátoru je účel jeho použití. Někdo s ním bude chtít třeba řešit nespavost (inhalování léčivých bylinek), zatímco jiný bude potřebovat vyřešit své problémy s chronickým onemocněním dýchacích cest, jako je například alergie nebo astma. V tomto případě je třeba vzít v úvahu tzv. rozprašovací výkon v mililitrech za minutu, což je rychlost přeměny léčebného přípravku na mlžinu, kterou budete vdechovat. Platí zde nepřímá úměrnost – čím vyšší výkon inhalátor má, tím kratší dobu budete inhalovat.

Velikost vdechovaných částic 

Neméně důležitá je velikost vdechovaných částic, protože menší částice se rychleji a snadněji dostanou do dýchacích cest, a to do všech zákoutí. Astmatici by proto měli volit takový inhalátor, který produkuje částice menší než 5 mikrometrů. Většími částicemi je možné léčit onemocnění horních dýchacích cest. Existují inhalátory, které nabízejí nastavení velikosti částic. Vyplatí se ho pořídit tomu, kdo často trpí na různá respirační onemocnění.

Objem zásobníku a hmotnost

Dobře si také rozmyslete objem zásobníku léčivého prostředku. Bude-li větší, zvládnete jednu dávku najednou. V opačném případě budete muset inhalovat na několikrát a doplňovat přitom léčivo. I když se hlučnost nemusí zdát být podstatným parametrem, budete-li pravidelně inhalovat pomocí hlučného inhalátoru, nemusí to pro vás být příliš příjemné.

Zdroj foto: Ground Picture / Shutterstock.com

Jaké druhy inhalátorů existují

V nabídce kamenných prodejen i internetových obchodů jsou různé druhy inhalátorů. Jejich základní dělení je na:

  • kompresorové inhalátory,
  • ultrazvukové inhalátory,
  • parní inhalátory.

Kompresorové inhalátory

Hlavní součástí kompresorových inhalátorů je kompresor, na něhož je napojená tryska. Díky tomu nabízejí vysokou účinnost a dlouhodobou výdrž. Jsou proto vhodné pro každého, kdo předpokládá, že tento inhalátor bude využívat pravidelně a dlouhodobě. Poradí si s hustším léčivým přípravkem na bázi olejové emulze a produkují mlhovinu s vyšším podílem větších částic. Určitou nevýhodou může být vyšší hlučnost, daná větším výkonem. Rozměrově patří k těm větším a těžším modelům. 

Ultrazvukové inhalátory

Zatímco kompresorový inhalátor je dost hlučný, naproti tomu ultrazvukový prakticky při jeho činnosti neslyšíte. V mlžině, kterou tvoří, jsou především malé částice. Tento typ se doporučuje pro použití léčiva, které je rozpustné ve vodě. Jejich důležitou součásti je ventilátor a zdroj ultrazvukového vlnění. S jeho pomocí dochází k tvorbě malých částic, přičemž ventilátor zajistí jejich proudění do horních i dolních dýchacích cest. Nejčastěji se ultrazvukový inhalátor využívá v období respiračních a chřipkových onemocnění a v pylovou sezónu pro léčbu alergie. Nehodí se moc pro léčiva na olejové bázi s vysokou hustotou, která nedokáže dobře zpracovat.

Parní inhalátory

Kromě léčby rýmy je možné parní inhalátory používat také k ošetření pleti k hydrataci a čištění ucpaných pórů. Pro tento případ se jedná o spolehlivého pomocníka. Oproti předešlým dvěma typům je parní inhalátor levnějším produktem. Ohřevem tělíska dochází k tvorbě mlžiny – páry. Hodí se pro vdechování roztoků éterických olejů a infuze léčivých bylin. Není vhodný pro vdechování léčiv, protože ta vlivem vysoké teploty ztrácejí na účinnosti. Je třeba si uvědomit, že u pacienta s vyšší tělesnou teplotou (nad 37,5 °C) je použití parního inhalátoru nevhodné.

Kufříkové a cestovní inhalátory

O základním dělení inhalátorů jsme si řekli podstatné informace. Je třeba zdůraznit, že existují ještě další dvě dělení. Některé inhalátory jsou určené pouze pro domácí použití, říkáme jim stolní. S sebou na cesty si pak můžete vzít cestovní inhalátor, který se vyznačuje nízkou hmotností, skladností a lehkou manipulací. Obvykle k jeho provozu postačí baterie, takže není třeba mít k dispozici ani připojení k síti elektrického vedení. Můžete si ho proto s sebou vzít i tam, kde není elektřina dostupná – třeba na trek do přírody. 


Přečtěte si také

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.