Chytré hodinky a propojení se zdravím

Smartwatch jsou v dnešní době již běžným módním doplňkem. Díky moderním funkcím nám ulehčují život a zároveň sledují naše zdraví. Od krokoměru až po pulzní oxymetr nabízejí hodinky ucelený přehled, díky kterému si můžeme udělat obrázek o naší celkové kondici. Co všechno moderní smartwatch dokážou změřit a jak s takovými informacemi můžeme naložit?

Zdroj: Christine Sandu, unsplash.com

Sportem ku zdraví

Že smart hodinky mohou posloužit jako skvělý tréninkový nástroj, asi všichni víme. Zaznamenat můžeme nespočet pohybových aktivit, u některých, například u chůze či běhu, dokonce spustí nahrávání samy. Při sportování pak sledují různé atributy, především tepovou frekvenci, spálené kalorie, ale i zdolanou vzdálenost nebo vystoupaná patra.

Co na srdci, to na hodinkách

Funkce měření srdečního tepu patří ke standardní výbavě smartwatch. Některé modely přímo upozorní, kdy je frekvence nepravidelná či přímo abnormální. Ty nejnovější pak dokážou sledovat nejen krevní tlak, ale jsou schopny natočit i hodnoty EKG nebo pomocí pulzního oxymetru změřit okysličení krve.

Hodí vás do pohody

Chytré hodinky jsou natolik inteligentní, že zaznamenají i vyšší míru stresu.Na tuto skutečnost upozorní a nabídnou dechová cvičení, která zklidní nejen dech a tep, ale také mysl.

Kvalitní spánek nad zlato

Další z mnohých funkcí, kterými se mohou smartwatch pyšnit, je měření spánkové aktivity a analýza kvality spánku. Zaznamenají délku odpočinku i jednotlivé fáze – NREM, REM a bdění.

A to ještě není vše!

Při dlouhém sezení, například při práci či studiu, hodinky upozorní na nečinnost a doporučí protažení nebo lehkou chůzi, aby tělo neztuhlo. Speciální funkcí některých modelů je také sledování příjmu tekutin nebo menstruačního cyklu. Jakékoliv naměřené hodnoty bychom však neměli brát příliš vážně, a už vůbec bychom se neměli na jejich základě sebediagnostikovat. Chytré hodinky vám poskytnou hrubou představu o celkové kondici, se zdravotními obtížemi je však rozumnější obrátit se přímo na lékaře.

Jak vybrat chytré hodinky?

Chytrých hodinek existuje na trhu celá řada. Jak ale vybrat ty správné, které budou vyhovovat vašim požadavkům? Nejprve je potřeba zodpovědět si základní otázku, a sice tu, k čemu přesně budete hodinky chtít využívat? Běžné aktivity jako je chůze a běh zvládnout měřit všechny chytré hodinky. Pokud byste však chtěli používat hodinky například i ve fitku nebo při plavání, je nutné poohlédnout se po takových, které měření těchto aktivit umí. Důležitým parametrem je také voděodolnost. Při výběru chytrých hodinek věnujte pozornost i výčtu zdravotních funkcí, kterými hodinky disponují. Ať už se jedná o měření tepu, spánku nebo EKG, zkrátka se vždy ujistěte, že vybrané hodinky mají vše, co potřebujete.

Doplňkové funkce

Kromě základních funkcí hodinek je dobré zjistit si také funkce doplňkové. Chcete si na hodinkách pustit oblíbenou hudbu nebo si s jejich pomocí koupit kávu na procházce? Pak si zjistěte, zda hodinky umožňují přehrávání hudby a zda disponují NFC. Pokud jste člověk, který je rád v obraze, ujistěte se, že hodinky umožňují propojení s aplikacemi ve Vašem telefonu. Díky tomu se budou notifikace z telefonu ukazovat i na hodinkách. Pokud potřebujete být neustále k dispozici, i když zrovna nemáte mobil u ruky, zvolte si hodinky s podporou eSIM a LTE připojení. Díky tomu budete s pomocí hodinek i telefonovat a odesílat zprávy.


Přečtěte si také

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.