Houbová sezona je v plném proudu a vy přemýšlíte, jakou pochoutku si z nich připravit? Klasická smaženice nikdy neomrzí, ale čas od času je dobré vyzkoušet i něco nového. V tomto článku Vám přiblížíme recept na křupavé a lahodné houbové karbanátky, po kterých se jen zapráší!
Co na karbanátky budeme potřebovat?
Pro přípravu houbových karbanátků nejsou třeba žádné neobvyklé suroviny. Vše, co budete potřebovat, už máte pravděpodobně doma.
Co budete potřebovat:
- čerstvé houby – případně se dají použít i sušené
- cibuli nebo jarní cibulku
- česnek, dle libosti
- strouhanku
- olej vhodný na smažení
- sůl
- pepř
- vejce 1-2 ks
- čerstvé bylinky
- mouku, strouhanku a vejce na trojobal
TIP: Jediný recept na poctivou houbovou omáčku
Jaké houby si zvolit?
To, že pro vaření není vhodné používat houby, které jsou staré nebo rozmočené, nejspíše víte. Pokud byste použili k vaření karbanátků rozmočené houby, měli byste z toho spíše kaši. A právě v případě karbanátků je vždycky lepší, když je do čeho kousnout. Z toho důvodu můžeme jen doporučit k přípravě použít houby tvrdší. Mezi ty patří hřiby, ryzce, holubinky, lišky nebo křemenáče. Tyto druhy hub si můžete prohlédnout v našem atlasu hub.
Příprava karbanátků
Nejprve si připravte čerstvé houby, které nakrájejte na kousky. Pokud budete místo čerstvých hub používat houby sušené, dejte si jejich požadované množství do misky a zalijte je vroucí vodou. Takto zalité houby nechte alespoň 45 minut bobtnat.
Jakmile budete mít připravené houby, nakrájejte si najemno cibuli. Následně si vezměte hrnec, nechte v něm rozpálit olej a přidejte nakrájenou cibuli. Tu nechte chvíli orestovat a přidejte nakrájené houby. Po krátkém orestování vše osolte, opepřete a lehce podlijte vodou tak, aby houby nebyly úplně ponořené a pustily vlastní šťávu. Duste je do změknutí a následně nechte vychladnout.
Do vychladlých hub přidejte česnek. Přidat můžete i najemno nasekané bylinky, například petrželku nebo pažitku. Zvolit můžete i libeček, zde záleží pouze na preferenci. Do této směsi přidejte vejce. Vše zamíchejte a přidejte strouhanku, díky níž vznikne trochu hutnější těsto. Připravené těsto vytvarujte do tvaru karbanátků a obalte je v klasickém trojobalu.
Karbanátky můžete buďto smažit na oleji, anebo si zvolit zdravější variantu přípravy, a to upečení karbanátků v troubě. V tomto případě je vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Karbanátky můžete lehce postříkat olejem. V troubě je poté pečte na 180° zhruba 20 minut. Tento pokrm můžete udělat také v horkovzdušné fritéze. Zde buď nastavíte program houby, případně nastavíte jen požadovanou teplotu a čas. Opět můžete zakápnout olejem.
Jako přílohu k houbovým karbanátkům můžete podávat salát Coleslaw, zeleninový salát nebo tradičnější bramborovou kaši. Dobrou chuť!