Potřebuje váš mazlíček koupel? Dopřejte mu ekologickou přirodní kosmetiku! 

Máte doma pejska bahňáka? Nebo jen přemýšlíte, jak se o srst psa správně starat? Jste tady správně. Dnes se totiž podíváme na chloupek tomu, jak vašeho chlupáče koupat a v čem jsou přírodní šampony lepší než ty klasické. 

Obsah článku

Proč kupovat šampon pro psy?

Co si budeme, bez šamponu nikdy neumyjete srst psa tak, jako s ním. Šampony navíc mnohdy obsahují látky určené k řešení všelijakých kožních problémů. Některé jsou speciálně určené pro likvidaci parazitů, další zase dokáží dokonale ulevit od svědění. Benefitů je celá řada. Ovšem je důležité vybrat takový, který pejskovi bude sedět a zároveň je přímo pro psy určený. Proč? Psi a lidé mají odlišné pH pokožky. Lidské šampony pokožku pejska příliš vysouší a mohou ji dokonce podráždit. To se může projevit i na zhoršené kvalitě srsti. 

V čem se ekologická přírodní kosmetika liší?

Jak už z názvu vyplývá, je složená pouze z přírodních složek, které většinou dokážou skvěle nahradit složky chemické. Přírodní produkty jsou navíc šetrnější jak k tělu zvířete tak k naší planetě. Právě tuto šetrnost ocení především mazlíci s citlivou kůží či alergiemi. Přírodní kosmetiku ocení také psí čumák. Psí čich je totiž velmi citlivý a vůně přírodních složek není tak agresivní jako bývá vůně u běžných šamponů. 

Jak často koupat psa?

Obecně se doporučuje koupat psa přibližně jednou za 3 měsíce. Tohle pravidlo však není univerzální. Psa bychom měli koupat sice co nejméně, ale zároveň tak často, jak je nutné. Pokud lze špínu pouze vyčesat, sáhněte raději po kartáči. Ovšem pokud se váš pes rád válí v bahně, je zřejmé, že ho zabahněného nenecháte běhat po bytě. Četnost se také odvíjí od typu srsti vašeho psíka. Dlouhosrstá plemena musíme koupat častěji než plemena krátkosrstá. Dalším specifickým případem jsou kožní problémy, u kterých někdy bývá koupání součástí terapie. Péči o srst zkrátka vždy přizpůsobte potřebám vašeho psa. 

TIP: Jak vyčistit psovi uši

A proč nekoupat psa každý den? Povrch kůže je pokrytý lipidovou vrstvu tvořenou převážně tuky a bílkovinami, které jsou označovány jako kožní maz. Ten má svou velmi důležitou ochrannou funkci. Pokud psa koupeme příliš často, lipidová vrstva se naruší a to může vést až ke kožním problémům.

Zásady správného koupání

  • Před koupáním psa ideálně nejprve vykartáčujeme, čímž odstraníme nečistoty a odumřelé chlupy. Navíc to pomůže dostat se šamponu skrz srst až na kůži.
  • Myslete na bezpečnost. Povrch vany je mnohdy velmi kluzký, a proto je vhodné dát pod pejska protiskluzovou podložku nebo alespoň ručník. 
  • Na vanu či sprchový kout psa postupně zvykejte. Ještě před prvním koupáním pejska několikrát do vany či sprchového koutu vemte, nechte ho si místo pořádně očichat a můžete mu tam dát oblíbené ňamky. On si tak tohle místo spojí s pozitivním zážitkem a nebude panikařit při každé návštěvě koupelny. Pokud je v klidu, můžete pustit vodu a po seznámení začít s pomalým sprchováním. 
  • Voda by neměla být studená ani horká.
  • Psa namáčíme od nohou. Pokračujeme pomalu hrudníkem a břichem. Nakonec namočíme i záda a krk. 
  • Poté nanášíme šampon, který do srsti jemně ale poctivě vmasírujeme. U krátkosrstých plemen nanášíme ve směru růstu chlupů. Šampon vždy necháváme 5-10 minut působit, abychom dosáhli kýženého efektu. Aby chlupáč čekání vydržel, můžete mu do vany či sprchového koutu přidělat lízacího podložku nebo mu dát oblíbenou kousací hračku.
  • Šampon smýváme vždy seshora dolů. Je důležité ho vymýt opravdu poctivě.
  • Pozor na mytí hlavy. Hlava psa je velmi citlivé místo a proto vždy omýváme opravdu slabým proudem. Musíme si dát velký pozor, aby se do očí psa nedostal šampon a do uší nenatekla voda. Jelikož jde pro psa o nepříjemnou záležitost, je dobré opláchnutí hlavy nechat až na úplný závěr. 
  • Nezapomeňte psa pořádně usušit. U delší srsti je skvělým pomocníkem fén, na který však pejska opět musíte nejprve navyknout. U krátkosrstých plemen srst opět sušíme pouze ve směru růstu. 

TIP: Víte, jak se zbavit blech? A opravdu blecha psí na člověka nejde?

Specifika koupání v zimě

Základní zásady platí rovněž i pro zimní měsíce. Pozor bychom však měli dát především na to, aby byl pes před vypuštěním ven opravdu suchý. Pokud máte venkovního psa, který nemá možnost být po koupání v teple, raději ho nekoupejte. Je zde velké riziko prochladnutí.


Přečtěte si další články o domácích mazlíčcích

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.