Jste milovníky hub? Zkuste si uvařit vepřové na houbách!

Milujete vůni hub s dobře propečeným masem? A co teprve vlastnoručně nasbíraných čerstvých hříbků? Přinášíme jeden z receptů, díky kterým si chuť a vůni hub jednoznačně užijete. Podívejte se, jak si připravit lahodné vepřové na houbách!

Obsah článku

Proč konzumovat houby?

Pro některé lidi jsou houby výtečnou pochoutkou, někteří si však jejich konzumaci nedokáží představit. Častokrát je to kvůli jejich konzistenci či chuti, která nemusí vyhovovat každému. Pokud však houby nebudeme konzumovat, ochudíme se o spoustu prospěšných látek. Najdeme v nich vitamín A, vitamín B a také D. Mimo vitamínů obsahují vysoké množství minerálů, konkrétně vápník, železo, hořčík nebo fosfor. Nespornou výhodu přináší i v různých možnostech přípravy jídla, jelikož z nich můžeme připravit například houbový guláš, houbovou omáčku nebo vánoční klasiku v podobě houbového kuby. Mezi výtečné pokrmy z hub můžeme zařadit také vepřové na houbách, které je nejen chutné, ale i snadné i na přípravu.

Přípravy na vaření

Pokud přemýšlíte nad tím, jaké maso bude vhodné zvolit, můžeme Vám doporučit vepřové plecko. To můžete rozkrájet na plátky nebo nudličky. Pro samotnou přípravu vepřového na houbách můžete zvolit klasický způsob, tedy na plotně, nebo využít v dnešní době již populární pomalý multifunkční hrnec s funkcí pomalého vaření. Maso se díky tomuto způsobu přípravy bude rozpadat a všechny chutě přitom zůstanou zachované. Způsob přípravy je však zcela na Vás, výsledek bude tak či tak stát za to!

Co budeme potřebovat?

  • 400 g vepřového masa – ideálně plecka (plátky nebo v kuse)
  • 2 větší cibule
  • hříbky, ideálně 200-300g (záleží čistě na vás kolik hříbků k masu přidáte, někdo má radši hustší “omáčku” někomu stačí pár kousků)
  • olej nebo tuk na smažení cibulky
  • cca 100 ml vody
  • koření – kmín, sůl, pepř, červenou papriku
  • mouku na zahuštění, ale není nutná
  • přílohu dle preference – rýži, tarhoňu či pohanku

Jak na to?

Na rozpáleném oleji prudce osmahneme maso ze všech stran. Po té jej z hrnce vytáhneme na vedlejší talíř. Do hrnce dáme najemno nasekanou cibuli a necháme ji orestovat dozlatova. Na zlatavou cibuli nasypeme hříbky a také je lehce osmažíme. Jakmile je vše připraveno, přilejeme trochu vody (ale opatrně, stáhněte si předtím plamen pod hrncem, voda může prskat) a vložíme zpět maso. Osolíme, opepříme, přidáme kmín a necháme zhruba hodinu dusit. Při vaření průběžně kontrolujeme, jestli se neztratilo moc vody. Vodu dle potřeby přilejeme.

Po hodince můžeme pokrm ochutnat a případně ještě dochutit kořením. Pokud toužíte po omáčce zahuštěné moukou, vytáhněte z hrnce maso a v uzavíratelné sklenici si připravte mouku rozmíchanou ve vodě nebo mléce. Poměr zvolte podle toho, kolik vody máte v hrnci, nebo jak moc chcete omáčku hustou. Čím více mouky přidáte, tím hustější omáčka bude. Jakmile máte moukou s vodou ve sklenici rozmíchanou, nalejte ji do hrnce s omáčkou. Je však důležité pořádně míchat, aby se nevytvořily hrudky. Mouka by se měla alespoň 15 minut vařit. Jakmile je mouka pořádně promíchaná, můžete do hrnce vrátit maso a nechat jej ještě 15 minut za občasného míchání probublávat. Než se pokrm zcela dovaří, připravte si přílohu, kterou preferujete, dle návodu na obalu. Dobrou chuť!

Tip na vaření v pomalém hrnci

Hrnec zapneme na smažení a postupujeme tak jako u plotny, prvně necháme na rozpáleném oleji zatáhnout maso ze všech stran, poté jej vyjmeme a vložíme cibuli, kterou necháme zezlátnout. Přidáme houby, maso a koření a hrnec zapneme na cca 4 hodiny na high. Maso se pak rozpadá a je provoněné houbami.


Podívejte se na druhy hřibů v našem atlasu hub

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.