Houbový kuba krok za krokem 

Houbového kubu má asi většina z nás spojeného s Vánoci. Co takhle využít čerstvých hub a dopřát si ho právě teď?

Obsah článku

Houbový kuba

Houbový kuba je spojen s oslavami Štědrého dne. Tradičně je podáván na Vánoce k obědu. V tomto případě se připravuje v základní ryze vegetariánské variantě, díky čemuž dodržíme pravidlo, podle kterého bychom až do sváteční večeře neměli pozřít maso. Jeho historie však sahá nejspíše až do doby předkřesťanské. Tradičně jde tedy o bezmasé jídlo, dnes se však připravují také varianty s uzeným masem. To kubu krásně dochutí a ozvláštní. Hlavní ingredienci představují houby, se kterými bychom rozhodně neměli šetřit. Ty jsou doplněny kroupami, česnekem a majoránkou

Jaké houby použít?

Houbový kuba je někdy nazýván rovněž jako černý kuba. Proč? Původně se totiž k přípravě využíval stroček trubkovitý, který vzhledově připomíná lišky a vyniká téměř černou barvou. Této houbě se nejlépe daří listnatých lesích pod buky a lidově se jí říká Kuba či Kubíček. Díky tomu se tento výtečný pokrm nazývá právě kuba. K přípravě však můžete využít jakékoliv houby, které doma máte. My jsme sáhli po čerstvých hříbkách, které jsou v houbovém kubovi naprosto výtečné.

TIP: Podívejte se na Atlas hub online

Čerstvé nebo sušené houby?

Na přípravu houbového kuby můžete použít jak houby čerstvé, tak houby sušené. Pokud sáhnete po těch sušených, musíte je před přípravou namočit. Cílem je, aby sušené houby opět “nabobtnaly” a změkly. Možnosti, jak toho docílit, jsou dvě. Nejlepší možností je zalít houby studenou vodou, ovšem tento proces trvá velmi dlouho. Ideální je zalít houby již den předem, aby pořádně změkly. Druhou možností, která je podstatně rychlejší, je zalít houby horkou vodou. 

Které kroupy vybrat?

Kroupy jsou zrna obilovin, které jsou zbavená obalu. Existují různé druhy, které se liší také velikostí. Po kterém druhu sáhnete záleží jen na vašich preferencích. Větší kroupy se lépe vaří a jsou charakteristické více sypkou konzistencí. Menší kroupy jsou zase chutnější a jsou více spojité. Je dobré jednotlivé druhy ochutnat a zjistit, které jsou pro vás ideální. 

Houbový kuba z čerstvých hub s uzeným masem

Houbový kuba lze připravit jako ryze vegetariánský pokrm, ovšem kousek uzeného ho krásně navoní a dodá mu pořádný šmrnc. Společně s čerstvými hříbky vytváří naprosto neodolatelnou kombinaci. Tak pojďme na to!

Na 4 porce budete potřebovat

  • kroupy 200 g
  • čerstvé hřiby 200 g
  • uzené maso 200 g
  • cibule 1 kus
  • česnek 2 stroužky
  • majoránka 1 lžíce
  • máslo 2 lžíce
  • sádlo 1 lžíce
  • sůl

Jak na to?

  1. Připravíme si kroupy. Nejprve kroupy pořádně propláchneme studenou vodou a poté přesypeme do hrnce. Přilijeme studenou vodu a necháme minimálně 30 minut stát. Ideální je však přibližně hodina. Vody by mělo být zhruba 4 – 5x více než krup. 
  2. Je čas na vaření krup. Do hrnce s kroupami a vodou přidáme 1 lžičku soli, přivedeme k mírnému varu a necháme je nezakryté vařit do poloměkka. Trvá to přibližně 30 minut. Přebytečnou vodu slijeme. Pokud na vaření nespěcháte, můžete je na plotně nechat déle. Kroupy tak vstřebají veškerou tekutinu, zvětší svůj objem, ale nerozvaří se. 
  3. Jdeme krájet. Houby očistíme a nakrájíme na na kostičky. Na kostičky nakrájíme také uzené maso. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme. 
  4. Předehřejeme si troubu na 220 °C a pekáček vymažeme máslem.
  5. Na pánvi rozehřejeme sádlo. Přidáme cibuli s houbami a na středním plameni restujeme dozlatova.
  6. Směs zasypeme majoránkou. Přidáme uzené maso a orestujeme ho do růžova. 
  7. Hotovou směs sundáme z plotny. Smícháme s kroupami, oloupaným prolisovaným česnekem a podle chuti osolíme.
  8. Vše přemístíme do pekáčku a pečeme dozlatova. Houbového kubu nepečte příliš dlouho, aby se nevysušil. Uvnitř by měl zůstat krásně krémový.

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.