Recept na skvělý staročeský houbový guláš

Patříte mezi milovníky guláše? Co takhle maso nahradit houbami! Tato výtečná vegetariánská verze nechá houby opravdu vyniknout a dostane vás svou lahodnou chutí.

Obsah článku

Po kterých houbách sáhnout?

Druhů hub existuje celá řada a každý druh je výborný v jiné úpravě. Pokud chcete vařit guláš, nejlepší jsou mladé tvrdší houby. Mezi ty patří například suchohřib nebo hřib pravý. Při vaření nezměknou tolik, jako další druhy hub, a tím svojí texturou krásně nahradí maso. Přidat však můžete i lišky. Klouzek peprný zase guláš doplní pepřovým aroma. Výborné jsou také bedly či václavky. Každá houba dodá guláši trochu jinou chuť, a tak se nebojte experimentovat a najít tu nejlepší kombinaci pro vás. 

Pokud máte možnost vařit guláš z čerstvých hub, zajásejte. Guláš z čerstvých hub je totiž úplně nejlepší. Sáhnout můžete i po houbách sušených. Sušené houby ale před přípravou musíte namočit. Cílem je, aby sušené houby opět “nabobtnaly” a změkly.  Možnosti, jak toho docílit, jsou dvě.

  1. Nejlepší možností je zalít houby studenou vodou, ovšem tento proces trvá velmi dlouho. Aby pořádně změkly, nejlepší je namočit houby již den předem.
  2. Druhou možností, která je podstatně rychlejší, je zalít houby horkou vodou. Houby namočené do studené vody jsou však o něco jemnější. 

Vodu z hub můžete přidat do omáčky a částečně tak nahradit vývar.

TIP: Podívejte se na Atlas hub online

Čerstvé houby po celý rok

Abyste si mohli dopřát výtečný guláš z čerstvých hub po celý rok, můžete houby nechat zamrazit. Pojďme se podívat, jak na to!

  1. Nejprve houby pořádně očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky. Nakrájejte je dle libosti a myslete přitom na to, jak budete houby v budoucnu dále využívat.
  2. Následně musíme houby povařit. Do hrnce nalijeme vodu do výšky 5 – 10 centimetrů. Vodu přivedeme k varu a pak do ní nasypeme takové množství hub, aby všechny byly ponořené. Houby vaříme 3 – 5 minut. Poté houby scedíme a propláchneme studenou vodou.
  3. Okapané a vystydlé houby dáme do mikrotenového sáčku a hodíme do mrazáku. Ideální je do jednoho sáčku dát vždy takové množství hub, které po rozmrazení ihned zpracujeme. Jednou rozmražené houby již nelze znovu zamrazit.

Se zmraženými houbami poté pracujeme stejně jako s houbami čerstvými. Houby nerozmrazujeme a zpracujeme je ihned po vyndání z mrazáku. Vyndáme ze sáčku, pokusíme se je od sebe alespoň trochu oddělit a rovnou je přidáme tam, kam potřebujeme. 

TIP: Houbový kuba krok za krokem

Pikantní houbový guláš bez masa

Budete potřebovat:

  • cibule 3 kusy
  • houby 200 – 400 g
  • červená paprika velká 3 kusy
  • sladká mletá paprika 1 lžíce
  • drcený kmín 1 lžička
  • vývar 1 – 1,5 litru
  • velká brambora 1 kus
  • sádlo 3 lžíce (u vegetariánské verze nahradíme jiným tukem)
  • mletá pálivá paprika
  • sůl, pepř

TIP: Pokud nemáte rádi pálivé jídlo, pálivou papriku vynechte a přidejte o trochu více papriky sladké.

Jak na to:

  1. Nejlepší je si hned na začátku připravit, očistit a nakrájet všechny suroviny. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Houby očistíme a nakrájíme na kostičky nebo proužky, podle toho co vám vyhovuje. Papriku zbavíme jádřince a nakrájíme na kostky. Bramboru oloupeme. 
  2. Připravíme si hrnec a na středním plameni rozpustíme sádlo.
  3. Na sádlo přesypeme cibuli a smažíme do zlatova. Tak dostane guláš krásnou barvu.
  4. Přidáme houby, papriku a lehce orestujeme. 
  5. Směs zasypeme sladkou mletou paprikou, kmínem a mletou pálivou paprikou. Množství pálivé papriky zvolte podle toho, jak moc pálivé jídlo máte rádi. Berte také v potaz, jak pálivá samotná paprika je.
  6. Směs promícháme a ještě minutku restujeme, aby se koření krásně provonělo.
  7. Přilijeme vývar a vaříme houby do změknutí. Trvá to přibližně 20 minut.
  8. Do guláše nastrouháme bramboru, která nám omáčku krásně zahustí. Povaříme ještě dalších 15 minut a podle potřeby dochutíme solí, pepřem nebo případně pálivou paprikou.
  9. A jdeme podávat! Guláš podáváme s tím, co máme nejraději. Může jít například o knedlík, těstoviny ale i chleba.

TIP: Jediný recept na poctivou houbovou omáčku


Mohlo by Vás zajímat

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.