Hřib borový (známý také jako borák nebo černohřib — černohlávek) je jednou z nejvyhledávanějších a nejznámějších pravých hub. Díky své masitosti, vůni, chuti, stravitelnosti a proslulosti nemá mezi houbami konkurenci.
Objevuje se již v květnu jako primární z hub (známá také jako hřib májový). Její primární rozvojové období je pozdní léto a doba sklizně (podzim). Nevyvíjí se v hojných počtech, ale i tak je možné ho najít. Rostou samostatně nebo v malých trsech v borových lesích, zejména na písčitých půdách a v borových porostech.
Základní charakteristika hřibu borového
Doba výskytu | Květen, červen, červenec, srpen, září a říjen |
Místo výskytu | Jehličnatý les, smíšený les, rašeliniště, kosodřevina |
Užitná hodnota | Jedlá houba |
Tvar třeně | Válcovitý, kyjovitý, soudkovitý |
Barva třeně | Hnědá, bílá, červená, okrová |
Konzistence třeně a dužniny | Tvrdá |
Povrch třeně | Síťkovaný |
Povrch klobouku | Hrbolkatý, sametový, jamkatý |
Barva klobouku | Hnědá |
Tvar klobouku | Polokulovitý, plochý, klenutý |
Vůně | Příjemná, houbová |
Chuť | Příjemná |
Hymenofor | Rourky |
Prsten | Nemá |
Pochva | Nemá |
Klíčové znaky hřibu borového
Klobouk je hustě buclatý, 6-25 cm široký, v mládí polokulovitý, v dospělosti narovnaný až polštářovitý, na povrchu nerovný, hrbolatý a jemně vrásčitý, hladký, v mládí bělavý, v některých případech na okraji světle růžový. Barva klobouku je rudohnědá až hluboce kaštanová. Kůže v dospělosti jako chudá blanka rozšiřující se o kousek za okraj klobouku.
V mládí jsou bělavé, později žlutozelené, ve stáří téměř zelené nebo olivové, až 25 mm vysoké. Póry jsou malé, upravené, na koruně hnědavé, něco jiného stejné barvy jako rourky.
Výskyt hřibu borového
Vytváří mykorhizu s borovicí lesní, ale zřídka ji lze nalézt pod jinými jehličnany nebo listnatými stromy. Inklinuje v podstatě ke starým borovým lesům a písčitým nebo hlinitým půdám. Zajímavé je, že má stejné teritorium má i mechovka obecná (Clitopilus prunulus), která se, ať už je to jakkoli, objevuje přibližně 2 dny před hřibem borovým. Hřib borový se vyvíjí od jara do sklizně (květen-říjen) v borových nebo smíšených lesích od bažin až po hory, až do výšky 2000 m.
Možnost záměny hřibu borového
Hřib borový je díky svému charakteristickému vzhledu sotva zaměnitelný s jinými druhy. Vypadá to, že je srovnatelný s jedlým hřibem bronzovým (Boletus aereus), který je u nás výjimečně vzácný a kontrastuje s ním tmavší barvou koruny a klobouku (který je šedočerný) a tím, že se vyvíjí především pod duby, v teplých bažinách a na stráních. Kromě toho může být zaměněn s hřibem smrkovým (Boletus edulis) nebo hřibem dubovým (Boletus reticulatus), které však nemají hrbolatý červenohnědý klobouk!
V případě, že rádi chodíte sbírat praváky, dejte si pozor ještě na jednu věc. Existuje možnost, že byste nechtěně sáhli po neobvyklém pravém hřibu, který může být i extrémně vzácný i z jiných důvodů. Pátrání po pravých hříbcích ukázalo, že houby rychle shromažďují ohromné množství kovů rtuti a neměly by se sbírat v blízkosti silnic, továren nebo v kontaminovaných prostorech. Především škodlivé látky jsou obsaženy v trubičkách pod kloboukem.
Hřib borový v kuchyni
Hřiby na cibulce
Ingredience
- Hřib smrkový / dubový / borový
- Cibule
- Česnek
- Citron
- Máslo
- Pepř
- Sůl
- Mletý kmín
- Petrželka
Postup
Na másle nechte zhnědnout nadrobno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek. Přidejte nakrájené houby, které jste již pokapali zcela čerstvou citronovou šťávou. Posypte nachystaným kořením — pepřem a mletým kmínem. Směs osolíme, podlijeme malým množstvím vody a dusíme do zkřehnutí, asi 20 minut. Ještě před tím, než začnete podávat pokrm, ozdobíme ho zelenou petrželkou. Houby na cibulce chutnají nejlépe s čerstvě upečeným chlebem.
Všechny hřiby v našem atlasu hub
- Hřib borový (Boletus pinophilus)
- Hřib bronzový (Boletus aereus)
- Hřib dubový (Boletus aestivalis)
- Hřib dutonohý (Boletus cavipes)
- Hřib hnědý (Xerocomus badius)
- Hřib koloděj (Boletus luridus)
- Hřib kovář (Boletus erythropus)
- Hřib nachovýtrusý (Porphyrellus pseudoscaber)
- Hřib peprný (Boletus piperatus)
- Hřib plstnatý (Boletus subtomentosus)
- Hřib satan (Boletus satanas)
- Hřib siný (Gyroporus cyanescens)
- Hřib smrkový (Boletus edulis)
- Hřib strakoš (Boletus variegatus)
- Hřib žlučník (Tylopilus felleus)
- Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron)