Je to jedna z nejhojnějších hub v našich lesích, ale není příliš ceněná. Známá je spíše pod svým známým názvem babka, který houba získala díky svému rozpukanému klobouku připomínající mu starodávné ženské vrásky.
Do médií se kdysi vyvalila zpráva mykologa Jiřího Baiera, že houby babky jsou škodlivé a jejich využití způsobuje rakovinu. Toto tvrzení je zcela absurdní a vedení České mykologické společnosti se od něj distancovalo.
V každém případě zůstává pravdou, že nevýhodou žlutomasé houby je její neuvěřitelná červivost v suchém podnebí, a naopak její sklon k tvorbě plísně ve vlhkém podnebí. Jednou z plísní, která tyto houby kazí, je organismus nedohub zlatovýtrusý, který parazituje na plodnicích těchto známých hub v raných stádiích vývoje. Nakažený hřib babky poznáte od pohledu podle bílého povlaku na klobouku, který postupně mění barvu na žlutou až hnědožlutou.
Ať tak či onak, v případě, zkonzumujete kontaminovanou žlutomasou houbu, u které není blízkost parazitické hlívy lidským okem nezaměnitelná, je koncentrace jedů zcela zanedbatelná a jeho požití v podstatě nepředstavuje žádnou újmu na zdraví. Takto budete moci pokračovat ve sběru mladých a nezaměnitelně nenakažených babek, ale měli byste je využít co nejdříve a v ideálním případě je nesušit.
Základní charakteristika Hřibu žlutomasého
Doba výskytu | Červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad |
Místo výskytu | Jehličnatý les, listnatý les, smíšený les, louky, parky, sady, zahrady, křoviny, stráně, mýtiny, ostatní |
Užitná hodnota | Jedlá houba |
Tvar třeně | Válcovitý |
Barva třeně | Žlutá, červená a růžová |
Konzistence třeně a dužniny | Křupavá — měkká dužina, na řezu slabě modrá až červená |
Povrch třeně | Vláknitý |
Povrch klobouku | Plstnatý |
Barva klobouku | Hnědá a šedá |
Tvar klobouku | Polokulovitý a plochý |
Vůně | Nevýrazná |
Chuť | Příjemná a kyselá |
Hymenofor | Rourky — žlutá, pak žlutozelená, při zranění modrá |
Prsten | Nemá |
Pochva | Nemá |
Klíčové znaky Hřibu žlutomasého
Klobouk je 30-120 mm v průměru, v mládí polokulovitý, uprostřed vyhlazený u zralejších plodnic, povrch suchý a hladký, hnědý, olivově hnědý až hnědošedý, na okrajích u vyvinutých plodnic rudě rozpraskaný. Rourky v mládí žluté, později zelenožluté s dodatečně zbarvenými, případně velkými a hranatými póry. Při mechanickém poškození modrají.
Třeň je kulovitý a dutý, směrem k bázi pravidelně se zmenšující, až 100 mm dlouhý, až 20 mm tlustý, pod kloboukem žlutý, směrem k bázi vínově červený a šupinkatý. Dužnina je nažloutlá, na průřezu okrajově bledě modrá, na bázi třeně narudlá nebo nahnědlá. Vůně okrajově houbová, chuť mírná. Výtrusy jsou olivově žluté.
Výskyt Hřibu žlutomasého
Vyvíjí se mimořádně hojně od června (května) do listopadu v lesích všeho druhu, ale také v parcích, jednotlivě nebo ve skupinách, od bažin až po hory.
Možnost záměny
- Hřib uťatovýtrusý (Xerocomellus porosporus)
- Hřib sametový (Xerocomellus fragilipes)
- Hřib plstnatý (Xerocomus subtomentosus)
Hřib žlutomasý v kuchyni
Žlutomasá houba neboli babka má nádhernou, mírně štiplavou houbovou chuť. Na řezu je poněkud modrá. Kvůli své jemné dužnině není žlutomasá houba výjimečně vhodná na smažení jako steak, ale je ideální na houbové obložené mísy a praženice, omelety, omáčky a obzvláště neuvěřitelné polévky, mezi které patří například rozšířená jihočeská kulajda. A v případě, že budeme mít štěstí a objevíme část mladých a zdravých plodnic, naložíme je do octa.
Babka smažená
Ingredience
- Babky
- Česnek
- Cibule
- Tuk
- Kmín
- Krupice
- Vejce
- Pepř a sůl
- Petrželka
Postup
Očistíme až 700 g babek a nakrájíme je na menší kousky. Nadrobno nakrájíme 1 oloupanou cibuli a 2-3 stroužky česneku na libové kousky a osmahneme je na 1 lžíci rozpuštěného tuku. Přidejte babky, okořeňte je drceným kmínem a po krátkém smažením rozprášíme 1 lžičku jemné krupice a 8-10 minut podusíme pod pokličkou. Když jsou houby křehké, přilijeme ještě 6 rozšlehaných vajec. Osolíme, opepříme a smícháme a dusíme, dokud vejce nezůstanou vláčná. Na talíři posypeme nasekanou petrželkou.
Všechny hřiby v našem atlasu hub
- Hřib borový (Boletus pinophilus)
- Hřib bronzový (Boletus aereus)
- Hřib dubový (Boletus aestivalis)
- Hřib dutonohý (Boletus cavipes)
- Hřib hnědý (Xerocomus badius)
- Hřib koloděj (Boletus luridus)
- Hřib kovář (Boletus erythropus)
- Hřib nachovýtrusý (Porphyrellus pseudoscaber)
- Hřib peprný (Boletus piperatus)
- Hřib plstnatý (Boletus subtomentosus)
- Hřib satan (Boletus satanas)
- Hřib siný (Gyroporus cyanescens)
- Hřib smrkový (Boletus edulis)
- Hřib strakoš (Boletus variegatus)
- Hřib žlučník (Tylopilus felleus)
- Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron)