Sbírání hub má u Čechů významnou popularitu a tradici. Málokde jinde ve světě se chodí na houby do lesa stejně jako u nás. Během sbírání hub a samotnou procházkou prospějete nejen psychickému zdraví. Konzumace lesních hub má totiž celou řadu benefitů. Přečtěte si, proč byste houby měli více zařadit do svého jídelníčku, a zároveň, jak si s nimi poradit po samotném sběru.
Obsah článku
- Houby jako ideální potravina pro hubnutí
- Bohatý zdroj vitamínů a minerálů
- Přirozený antioxidant
- Pozitivní účinek na imunitu a proti zánětlivosti
- Flexibilita v kuchyni
- A jaké houby jsou nejvíce zdraví prospěšné?
- Jak houby zpracovat?
1. Houby jako ideální potravina pro hubnutí
Dobrou zprávou pro ty, kteří drží štíhlou linii, je fakt, že se houby skládají z více než 90 % z vody. Zároveň obsahují minimum tuku a téměř žádné kalorie. Pokud jsou dietně připravené (o houbových řízcích to samozřejmě neplatí), tvoří houby ideální součást redukčního jídelníčku.
2. Bohatý zdroj vitamínů a minerálů
Houby jsou vynikajícím zdrojem vitamínů, zejména skupiny B – vitamínů B2 (riboflavin) a B3 (niacin). Tato skupina vitamínů pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi, a tak přispívá ke zdraví kardiovaskulárního systému. Houby tak jsou součástí prevence vzniku infarktu nebo mrtvice. Jedním z minerálů, které najdete v houbách, je draslík, který dokáže snižovat krevní tlak a chránit tak srdce před přetížením. Mezi další obsažené minerály patří i selen, draslík nebo zinek. Houby tak přispívají k lepší funkci nervového systému, podpoře metabolismu a celkové obranyschopnosti organismu.
3. Přirozený antioxidant
Právě selen obsažený v houbách je účinným antioxidantem, který v kooperaci s vitamínem E napomáhá tělu zbavovat se škodlivých kyslíkových radikálů a jiné minerály pomáhají i k odvádění těžkých toxických kovů z těla. Volné radikály mohou poškodit buňky v těle a způsobit chronické nemoci, konzumace hub tedy může pomoci snížit riziko vzniku těchto nemocí.
4. Pozitivní účinek na imunitu a proti zánětlivosti
Houby obsahují také betaglukany (zejména hlíva ústřičná), které zastupují podstatnou roli v aktivaci všech základních typů buněk imunitního systému. Tělesná obranyschopnost je následně výkonnější. Betaglukany vykazují také silnou protizánětlivou a protirakovinnou aktivitu, pomáhají při regeneraci tkání (například hydratují pleť a tím redukují vrásky) a zvyšují svalový výkon. V tradiční čínské medicíně se používaly houby k léčbě nachlazení i chřipky. Výsledky moderních studií naznačují, že houby podporují činnost imunitního systému, který nás chrání před infekcemi i před zhoubným bujením.
5. Flexibilita v kuchyni
Pomineme-li obsah vitamínů, minerálů a pozitivní účinky na zdraví člověka, existují i další důvodu, proč houby jíst. Houby lze totiž připravit mnoha různými způsoby – smažit, vařit, grilovat či péct. Díky jejich jemné chuti je můžete kombinovat s mnoha různými surovinami a vytvořit tak téměř neomezeně variant chutných jídel.
A jaké houby jsou nejvíce zdraví prospěšné?
V lese najdete celou řadu hub, ale každá se svým obsahem vitamínů a minerálů může být prospěšná na něco jiného, kupříkladu:
- hřib smrkový – v tradičním lékařství používán proti bolestem krční páteře a končetin, zároveň má protizánětlivé a protirakovinné účinky;
- hlíva ústřičná – podporuje imunitu, snižuje cholesterol, má podpůrný vliv na léčbu rakoviny, zpomaluje stárnutí, zmírňuje vyčerpání a únavu, najdete ji i v podobě doplňku stravy v tabletách;
- bedla vysoká – podporuje imunitu, obsahuje mnoho antioxidantů, kyselinu listovou, proteiny a minerální látky;
- žampiony – posilují funkci žaludku a sleziny, antibiotické účinky, léčí zahlenění, průjem i zvracení, má navíc příznivý vliv na alergii či astma;
- václavky – pozitivně působí na funkci srdce, zlepšují prokrvení mozku a také končetin, pomáhají zlikvidovat nepotřebné bakterie v těle a posilují plíce i zažívací soustavu.
Jak houby zpracovat?
V případě, že z hub ihned nechcete vytvořit nějaký pokrm, nabízí se otázka, jak je správně zpracovat a pak uskladnit? Máte více možností.
Usušit
Máte hub velké množství a nechcete je jíst týden v kuse? Jednoduše je usušte a uchovejte na období, kdy je v lese nenajdete. Nejvhodnější jsou na usušení tvrdé hřiby, klouzci a žampiony. U některých hřibů se dokonce ještě více zvýrazní jejich chuť. Vyhněte se babkám, u kterých hrozí přemnožení nepříjemného parazita. Sušit houby můžete očištěné a nakrájené na tenké plátky na pletivu, na staré zácloně, na topení nebo venku na přímém slunci. Jsou i další způsoby, například navléknout houby na režnou nit a pověsit, nebo využít troubu či sušičku.
Naložit do octa
Náročnějším, ale velice chutným způsobem uchování hub, je jejich naložení do octa, případně soli. Tento způsob se využívá zejména pro malé houbičky. Nálev se připravuje z octa, bobkového listu, černého pepře, nového koření a hořčičného semínka. Přidat však můžete i chilli papričky či jalovec. Opatrný by člověk měl být zejména s tím, aby se zcela nepřebila jemná chuť hub. Hodí se pak k nakrájenému sýru, šunce, slanině a podobně jako doplněk.
Zamrazit
Může se zdát, že se houby pouze vloží do mrazáku a je hotovo. To bohužel není tak snadné. V zamrazené syrové houbě probíhá uvolňování toxinů, které se hromadí, a po její konzumaci většinou následuje nepříjemná bolest břicha, nebo dokonce žlučníkový záchvat. Proto je nezbytné nakrájené houby zprvu orestovat s kapkou oleje (přidat můžete i cibuli nebo kmín, ale nesolit!). Pak si vytvoříte balíčky dle porcí a ty už můžete bezpečně zamrazovat a pak využívat do svých pokrmů po dobu celého roku.
Rovnou něco uvařit
Není nad naše české houbové klasiky, jako například bramboračka, kulajda, smaženice, houbová omáčka s knedlíkem, houbový kuba, bedlové řízky, nebo smetanová omáčka s hříbky a těstovinami. Pokrmů je spousta, jeden chutnější než druhý.