Hřib nachovýtrusý byl druhem v rámci druhu Porphyrellus. A to na základě průzkumu biomolekulárních výzkumů se ukázalo, že patří do třídy Tylopilus. Mykolog Elias Magnus Fries ji v roce 1835 zařadil do třídy Boletus jako Boletus porphyrosporus. Hřib je houbaři nazýván kominíkem, černouškem nebo dokonce dýmovník.
Základní charakteristika Hřibu nachovýtrusého
Doba výskytu | Červenec, srpen, září, říjen |
Místo výskytu | Jehličnatý les, smíšený les |
Užitná hodnota | Jedlá houba |
Tvar třeně | Válcovitý a kyjovitý |
Barva třeně | Hnědá a šedá, začazená |
Konzistence třeně a dužniny | Měkká — dužnina bílá, na řezu růžoví až zčerná |
Povrch třeně | Hladký |
Povrch klobouku | Hladký a sametový, otlačením černá |
Barva klobouku | Hnědá a šedá, až do černa |
Tvar klobouku | Polokulovitý, plochý a klenutý |
Vůně | Nevýrazná |
Chuť | Nevýrazná |
Hymenofor | Rourky — šedé, později do hněda, otlačením tmavnou až zmodrají |
Prsten | Nemá |
Pochva | Nemá |
Klíčové znaky Hřibu nachovýtrusého
Klobouk je 50-100(-150) mm široký, zprvu polokulovitý, později šikmý, v dospělosti bývá spíše poduškovitý, jemně hladký, suchý, ve stáří místy odlupčivý, ponurý, šedohnědý, šedočerný až olivově hnědočerný. Často se světlejšími plochami. Rourky jsou 8-18 mm dlouhé, spojené až zúženě spojené, zpočátku šedavé, později šedohnědavé, ve stáří až špinavě hnědé, zpočátku šedorůžové, na ploše špinavě červenavé nebo skutečně poněkud šedomodré, v té době matně hnědavé až černohnědé. Póry jsou v mládí malé, později až 1,5 mm velké, srovnatelné s barvou rourek, ale častěji tmavší.
Třeň je velký 50-140 x 15-40 mm, častěji okrouhlý a dutý nebo prodlouženě kyjovitý, plný, suchý, okrajově hladký, šedohnědý, špinavě hnědý až hnědočerný. Na bázi je bělavě plstnatý, jinde zajištěný drobnými hnědavými zrníčky. Dužnina bývá zpočátku pevná a bělavá, později houbovitě měkká, ve stáří tu a tam bělavě šedavá nebo hnědavá, na řezu tu a tam nezměněná, zpočátku na několika místech poněkud rumělková nebo modravá, v té době šedohnědá až šedočerná, s poněkud nápadnou chutí a při vývoji s vůní impregnovaných železničních pražců. Výtrusný prach je rudohnědý.
Výskyt Hřibu nachovýtrusého
Vyvíjí se celkem výjimečně v jehličnatých i listnatých lesích, zpravidla pod smrky, borovicemi a buky. Častěji se vyskytuje v malých skupinkách se sklonem k vlhčím zarostlým nebo zastíněným místům s kyselým nebo neutrálním substrátem. Má sklon k vyšším polohám.
Možnost záměny
Při sbírání a využívání hřibu nachovýtrusného bychom měli být šetrní. V porovnání s jinými houbami se často nejedná o skvělé houby, kterou byste museli celý den konzumovat. I přesto, že dokáží oživit zavařeniny a jiná jídla. Vždy se sbírají pouze mladé plodnice, starší druhy pak voní po obyčejném palivu do lamp. Jen na okraj — podobně smrdí impregnované staré dřevěné železniční pražce. Jinak můžeme říci, že je houba charakteristická tím, že je jediným zástupcem druhu Porphyrellus na Starém kontinentu. Z tohoto důvodu ho nemůžete zaměnit za nic jiného!
Hřib nachovýtrusý v kuchyni
Ingredience
- Hřib nachovýtrusý
- 2 nové menší brambory
- ¼ zelené a žluté kapary
- 2 koktejlová rajčata
- 1 jarní cibulka
- tymián, drcený kmín, sůl, pepř
- případně vývar nebo voda na zalití
- 1 vejce
Postup
Očištěné houby a brambory nakrájejte na kousky. V nádobě osmahneme cibuli, vhoďte do ní houby a brambory, budete moci nalít malé množství tekutiny. Dochuťte solí a pepřem a přidejte tymián. Dusíme na mírném ohni přibližně 15 minut. Mezitím nakrájejte rajčata a kapie. Po 15 minutách přidejte zbývající zeleninu a duste ještě asi 12 minut, přičemž jídlo opepříme. Vypněte sporák, přidejte vejce a odstavte na sporák, dokud neztuhne, na dalších 6 minut. Podle chuti dochuťte a podávejte.
Všechny hřiby v našem atlasu hub
- Hřib borový (Boletus pinophilus)
- Hřib bronzový (Boletus aereus)
- Hřib dubový (Boletus aestivalis)
- Hřib dutonohý (Boletus cavipes)
- Hřib hnědý (Xerocomus badius)
- Hřib koloděj (Boletus luridus)
- Hřib kovář (Boletus erythropus)
- Hřib nachovýtrusý (Porphyrellus pseudoscaber)
- Hřib peprný (Boletus piperatus)
- Hřib plstnatý (Boletus subtomentosus)
- Hřib satan (Boletus satanas)
- Hřib siný (Gyroporus cyanescens)
- Hřib smrkový (Boletus edulis)
- Hřib strakoš (Boletus variegatus)
- Hřib žlučník (Tylopilus felleus)
- Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron)