Tato lahodná houba, která má místo u modráků, je u nás velmi rozšířená. Víte však, jak poznat hřib koloděj od ostatních modráků, které mohou být nejen konzumovatelné, ale navíc i nechutné nebo dokonce škodlivé? A na co dalšího si dát pozor? Modrák je jedním z nejvybranějších úlovků — je úžasný v masových směsích, omáčkách a guláších. Co by měl každý houbař vědět, ještě předtím, než ji vloží do svého krásného proutěného košíčku?
Základní charakteristika Hřibu koloděje
Doba výskytu | Květen, červen, červenec, srpen, září, říjen |
Místo výskytu | Listnatý les, smíšený les, parky |
Užitná hodnota | Jedlá a velmi výtečná houba |
Tvar třeně | Válcovitý, kyjovitý a soudkovitý |
Barva třeně | Hnědá, žlutá a červená |
Konzistence třeně a dužniny | Tvrdá — žlutá dužina, na řezu intenzivně modrá |
Povrch třeně | Síťovina — hnědočervená síťovina s velkými oky |
Povrch klobouku | Plstnatý |
Barva klobouku | Hnědá, žlutá a olivová |
Tvar klobouku | Polokulovitý, plochý, klenutý, vypouklý |
Vůně | Houbová a nevýrazná |
Chuť | Příjemná a nevýrazná |
Hymenofor | Rourky — oranžové až cihlově červené |
Prsten | Nemá |
Pochva | Nemá |
Klíčové znaky Hřibu koloděje
Klobouk je 50-200 mm široký, zprvu polokulovitý, později sklenutý (polštářovitý) až široce rozložený, žluto olivový, hnědoolivový, často s oranžovým, místy s růžovým nádechem, dlouze plstnatý. Rourky jsou v raném mládí žluté až žlutoolivové, se žlutými až oranžovými, předtím dlouhými rudými póry, které při otlačení modrají.
Třeň je kyjovitý nebo kulovitý a dutý, 50-150 x 20-50 mm, žlutý, rozjasněný oranžovým až rudým síťováním. Dužnina je žlutá, na bázi třeně rudá, na řezu nebo při otlačení rychle a jednoznačně modrá. Vůně je mdlá. Chuť je nevýrazná. Výtrusy jsou čisté, olivově hnědé. Výtrusy jsou vřetenovité, 11-16 x 5,5-6,5 µm, hladké.
Výskyt Hřibu koloděje
Vyvíjí se od května do října převážně v listnatých lesích, parcích a na březích jezer, většinou pod lipami (Tilia), duby (Quercus), buky (Fagus), ale může se vyskytovat i pod jinými listnatými stromy.
Možnost záměny
- Hřib kovář (Sutorius luridiformis) obsahuje zrnitý třeň, bez síťky.
- Hřib polosíťkovaný (Suillellus mendax) obsahuje v horní polovině třeně síťku, které směrem k bázi přechází v jemná zrníčka. Vyvíjí se v teplých listnatých lesích, většinou pod duby.
- Neobvyklý hřib Quéletův (Suillellus queletii) se vyvíjí v teplých oblastech ve srovnatelných životních prostorech jako hřib koloděj, při vývoji má oranžová trubkovitá ústí.
- Další je hřib satan, který je sice škodlivý, ale příliš neobvyklá houba, která je zapsána v Rudém seznamu hub. Od hřibu koloděje se liší především barvou klobouku, který je v případě satana bělavý nebo našedlý. V každém případě je předním zvláštním znakem vůně, která je pravidelně — zejména u ostřílenějších hub — přirovnávána ke kazivci nebo karbolce.
Další škodlivá a neobvyklá houba, je hřib Le Galové, je na Červeném seznamu hub a pravděpodobnost, že se s ní setkáte, je mizivá. V případě, že se tak stane, rozeznáte ji od koloděje podle klobouku, který je pravidelně porušený. Navzdory tomu, že může změnit barvu, je zpravidla šedo bílá nebo okrajově narůžovělá a zájmem je, aby při dešti nebo vlhku zrudla.
Hřib koloděj v kuchyni
Po přípravě této prvotřídní houby nepochybujte o tom, že je při surovém stavu nepatrně škodlivá, a už vůbec nepochybujte o tom, že ji musíte úplně uvařit. V případě, že není vařená správným způsobem, může způsobit velmi vážné žaludeční problémy. Doporučená doba vaření je 25 minut, což je u koloděje mnohem zásadnější než u běžnějšího kováře.
Obvykle kvůli skutečnosti, že takzvané termolabilní škodliviny, které vařením mizí, jsou v koloději hojnější než v kováři. Proto z koloděje nedělejte smažené řízky, ale v případě, že tuto strategii plánujete risknout, nakrájejte houbu na slabší řezy a smažte ji déle a postupně. Pozor si dejte i při sušení, protože skutečně při sušeném stavu by se houba měla uvařit celá a neměla by se do pokrmu přidávat až na závěr. Kromě toho byste měli vzít v úvahu skutečnost, že zelený salát bude mít tmavou barvu.
Guláš z hřibu koloděje
Ingredience
- 250 g hřibu koloděje
- 100 g cibule
- 2 brambory
- Sůl, pepř a kmín
- Olej
- Sladká a pálivá paprika
- Hladká mouka
- 2 l vývaru
Postup
Nejprve houby zcela očistíme a nakrájíme na malé kousky. Poté nakrájíme cibuli a osmahneme ji na oleji dohněda. Přidáme sladkou a pálivou papriku, kmín, pepř a sůl. Vlijeme dovnitř vývar, který zahustíme 2 lžícemi hladké mouky. Přidáme oloupané a nakrájené brambory. Poté vařte asi 30 minut, dokud brambory nezměknou. Guláš z koloděje můžete podávat s chlebem, pro ilustraci s opečenou bagetou s máslem a bazalkou.
Všechny hřiby v našem atlasu hub
- Hřib borový (Boletus pinophilus)
- Hřib bronzový (Boletus aereus)
- Hřib dubový (Boletus aestivalis)
- Hřib dutonohý (Boletus cavipes)
- Hřib hnědý (Xerocomus badius)
- Hřib koloděj (Boletus luridus)
- Hřib kovář (Boletus erythropus)
- Hřib nachovýtrusý (Porphyrellus pseudoscaber)
- Hřib peprný (Boletus piperatus)
- Hřib plstnatý (Boletus subtomentosus)
- Hřib satan (Boletus satanas)
- Hřib siný (Gyroporus cyanescens)
- Hřib smrkový (Boletus edulis)
- Hřib strakoš (Boletus variegatus)
- Hřib žlučník (Tylopilus felleus)
- Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron)