Hřiby se řadí mezi houby, které dokáží udělat radost každému, kdo sbírá houby. Bývají označovány za zcela nejcennější nálezy ve vašem košíčku. Lidé se s nimi chlubí před kamarády nebo v televizi a na internetu. Jejich obliba je zapříčiněna především delikátní chutí a nekonečným využitím při přípravě jídel. A ta nejpodstatnější část tkví v tom, že při jejich sběru a konzumaci vám nehrozí žádné zdravotní potíže!
Základní charakteristika hřibu dubového
Doba výskytu | Květen, červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad |
Místo výskytu | Listnatý les, smíšený les, park |
Užitná hodnota | Jedlá houba |
Tvar třeně | Válcovitý, kyjovitý, soudkovitý |
Barva třeně | Hnědá |
Konzistence třeně a dužniny | Tvrdá a neměnná |
Povrch třeně | Síťkovaný |
Povrch klobouku | Hladký |
Barva klobouku | Hnědý, šedý |
Tvar klobouku | Polokulovitý, plochý, klenutý |
Vůně | Příjemná, houbová |
Chuť | Příjemná |
Hymenofor | Rourky |
Prsten | Nemá |
Pochva | Nemá |
Klíčové znaky hřibu dubového
Dubák (dubňák, boubáček), jsou vám tyto výrazy povědomé? Je to možná proto, že jde o krále listnatých lesů. Tato jedlá houba právem patří k našim nejvyhledávanějším druhům. Šířka klobouku se pohybuje mezi 5-20 cm a v některých případech i více. V mládí je klobouček polokulovitý a postupně přechází do plochy. Jeho povrch je opravdu hladký, za vlhka mírně slizký.
Barva bývá okrová nebo světle hnědá. Malé rourky a různé póry se vyznačují bělavou barvou, které nakonec přechází v olivově žlutou. Třeň na výšku má 5-15 cm, má okrovou barvu a soudkovitý tvar, do konce je krytý nahnědlou síťovinou.
Výskyt hřibu dubového
Hřib dubový je rád na slunných částech lesa od konce května a roste až do konce září. Díky těmto zjištěním ho řadíme mezi letní houby, jejichž plodnice zásadně rostou za deště. Kromě listnatých a smíšených lesů na něj narazíte v parcích, zahradách a hrázích rybníku. Byly vzácně zaznamenány výskyty houby i v pozdním listopadu, a to po vydatných deštích.
A dokonce byly zaznamenány případy nálezu v pozdním listopadu, kdy měli houby plodnice již zamrzlé. Roste zejména v nížinách, a pokud nastane teplé období, je náchylný k útokům červů.
Možnost záměny
Řadí se mezi bílé hřiby, které mají na řezu neměnnou dužinu.
1. Opravdu hojný hřib smrkový (Boletus edulis) – vyskytuje se především v jehličnatých lesích hned pod smrky. Ale setkáte se s ním i v listnatých lesích. Poznáte ho podle výraznější světlejší síťky a také podle hladké pokožky klobouku, která je za vlhka velmi lepkavá
2. Vzácný hřib borový (Boletus pinophilus) – mívá pokožku na klobouku tmavší s viditelně načervenalým odstínem.
3. Teplomilný hřib bronzový (Boletus aereus) – bývá celkově tmavší a klobouk je specifický díky třeni s tmavě bronzově měďovými odstíny. Najdete ho často růst pod dubem.
4. Hřib žlučník (Tylopilus felleus) – ten poznáte díky bílým nebo narůžovělým lupenům a je pro ně charakteristická hořká dužina. Není jedovatý, takže ho můžete trochu ochutnat.
Hřib dubový v kuchyni
Voňavá omáčka z dubových hřibů
Ingredience
- 50 g másla
- 1 cibule, bobkový list
- 1 lžíce hladké mouky
- 6 ks celé pepře
- 3 kuličky nového koření
- 250 ml sladká smetana 33 %
- 1 hrst sušených hřibů dubových
- Podle chuti sůl a vegetu
Postup
Sušené dubové hřiby namočíme zhruba na 30 minut do teplé vody. Očistěte cibuli a nakrájejte ji. Cibulku následně orestujte na másle dozlatova. Pak přidejte hřiby i vodu, ve které jste je nechali odstát. Přihoďte sůl, bobkový list, pepř, nové koření a vegetu. Směs přiveďte k varu a vařte vše do měkka.
Omáčku na konec zahustíte moukou rozmíchanou ve vodě a povařte omáčku na dalších 10 minut. Přilijte smetanu a znovu nechte vše chvíli povařit. Omáčka se servíruje s kynutými knedlíky. Dobrou chuť!
Všechny hřiby v našem atlasu hub
- Hřib borový (Boletus pinophilus)
- Hřib bronzový (Boletus aereus)
- Hřib dubový (Boletus aestivalis)
- Hřib dutonohý (Boletus cavipes)
- Hřib hnědý (Xerocomus badius)
- Hřib koloděj (Boletus luridus)
- Hřib kovář (Boletus erythropus)
- Hřib nachovýtrusý (Porphyrellus pseudoscaber)
- Hřib peprný (Boletus piperatus)
- Hřib plstnatý (Boletus subtomentosus)
- Hřib satan (Boletus satanas)
- Hřib siný (Gyroporus cyanescens)
- Hřib smrkový (Boletus edulis)
- Hřib strakoš (Boletus variegatus)
- Hřib žlučník (Tylopilus felleus)
- Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron)