Hřib bronzový (Boletus aereus)

hřib bronzový

Opravdu vynikající konzumní houba, která vás přímo vybízí k tomu, abyste si ji vzali (teda, pokud ji najdete). Ale měli byste se raději přiklonit k tomu, abyste ji v lese nechali a pomohli jí se tak rozmnožit. Hřib bronzový je výjimečně neobvyklý a měl by být zajištěn, nikoliv sněden.

Hřib bronzový je zapsán na Červeném seznamu ohrožených druhů. Pokud nějakou objevíte, zamaskujte ji pomocí klestí a větviček, aby si ji někdo méně zkušený nedal do košíku. Budete ji také moci vyfotografovat, vytvořit souřadnice a nahlásit svůj nález mykologickému pracovišti, nejbližšímu regionálnímu muzeu nebo mykologické společnosti. V případě, že jste na pochybách, o jaký druh houby se jedná, pošlete navíc fotografii do mykologické poradny na Facebooku, kde zkušení mykologové odpovídají na dotazy.

Základní charakteristika hřibu bronzového

Doba výskytuKvěten, červen, červenec, srpen, září a říjen                    
Místo výskytuListnatý a smíšený les
Užitná hodnotaJedlá houba – ale je vzácná
Tvar třeněSoudkovitý
Barva třeněHnědá a okrová
Konzistence třeně a dužninyTvrdá
Povrch třeněSíťkovaný
Povrch kloboukuHrbolkatý
Barva kloboukuHnědá
Tvar kloboukuPolokulovitý a klenutý
VůněPříjemná a houbová
ChuťPříjemná
HymenoforRourky
PrstenNemá
Pochva

Klíčové znaky hřibu bronzového

Má své místo u hřibů pravých nebo bílých (stejně jako u hřibů smrkových, dubových a borových, které jsou příliš vzácné). Tyto houby se vyznačují tím, že když se do nich nařízne, tkáň zůstane bílá. Ostatní skončily zbarvené oxidací nebo už zbarvené byly od vývinu. Na rozdíl od ostatních pravých hřibů má hřib bronzový bílé ojínění — uvidíte ho na noze a na klobouku, nejvýrazněji na jeho okraji. U této houby je normální, že klobouk přechází do bronzových tónů, protože dozrává. Bronzový hřib je teplomilný. Daří se mu na vápenitých půdách, vyvíjí se pod duby nebo v dubohabrových lesích.

Klobouk 5-30 cm v průměru, v mládí polokulovitý, později až talířovitý, okrajově jemně vrásčitý, hladký, čokoládově hnědý až černohnědý, v některých případech oříškově hnědý s bronzovými nebo korodovanými skvrnami, v mládí celý zvětralý. Pokožka přesahuje okraj klobouku. Rourky dorůstají do délky až 3 cm, takže v dospělosti jsou vidět hrbolaté, u třeně volné, dlouhé bílé, v té době žluté až hnědé olivové ve stáří.

Póry jsou malé a okrouhlé, stejné barvy jako rourky, pokud na něj zatlačíte barvu nezmění. Třeň 5-15 cm vysoký, 2-8 cm tlustý, téměř kulovitý nebo poněkud kyjovitý, zdobený od vrchu do téměř poloviny jemnou, nijak výjimečně zvláštní síťkou. Barvy světlejší než klobouk, tu a tam nahnědlé. Dužnina pevná, bílé barvy, na řezu nezměněná, vůně v mládí po saturejce, později nádherně houbová. Výtrusy hnědoolivové.

Výskyt hřibu bronzového

Vyskytuje se při nastoupení květnu až do konce října, převažují i teplomilné doubravy, v teplomilných listnatých lesích pod duby, buky, habry a kaštany. Roste jednou za čas v jižních Čechách, případně na jižní Moravě.

Možnost záměny hřibu bronzového

  • Hřib borový (Boletus pinophilus) – klobouk je 50-250 mm široký. Zprvu je polokulovitý a ojíněný, později klenutý a za vlhka lesklý, tmavě až červenohnědý. Pokožka klobouku mírně přesahuje okraj. Je jedlý, takže jej můžete konzumovat.
  • Hřib dubový (Boletus reticulatus) – klobouk je 50-150 mm široký, který je v mládí polokulovitý a pak začíná být klenutý a je skoro plochý. Pokožka je hnědá někdy okrově hnědá až šedohnědá a za vlhka je lepkavá. Opět jde o jedlý druh, takže jej můžete konzumovat.

Hřiby bronzové v kuchyni

Jednoduchý salát z hřibů

Ingredience

  • 250 g hřibu
  • 100 g tvrdého sýra
  • Polotučná hořčice
  • Tatarská omáčka nebo smetanu / jogurt
  • 2 stroužky česneku
  • Ocet, pepř a sůl

Postup

Houby pečlivě očistěte a buď je nechte v celku nebo je rozkrojte na půlky a povařte je po 20 minut ve vodě se solí, octem a česnekem. Uvařené houby vytáhněte a nechejte okapat. Jak oschnou, tak je můžete nakrájet a smíchat s nahrubo nakrájeným či nastrouhaným sýrem. Přidáme hořčici a tatarskou omáčku. Pokud bude potřeba, směs dosolte a dopepřte. Salát podávejte s čerstvým chlebem.


Všechny hřiby v našem atlasu hub

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.