Už jste byli letos na houbách? Máme pro vás recept na dvě lahodné omáčky, ve kterých houby krásně vyniknou. Smetanovou klasiku pro ty, kteří jsou opravdovými milovníky hub a nepotřebují v omáčce nic jiného. Houbový guláš pro ty, kteří preferují neodolatelnou kombinaci hub a masa.
Obsah článku
- Blahodárné houby
- Jaké houby použít?
- Omáčka ze sušených hub?
- Smetanová houbová omáčka bez masa
- Houbová omáčka s masem
Blahodárné houby
Houby se svou texturou podobají masu, a proto se jim někdy říká “maso chudých”. Díky vysokému obsahu vody a nízkému obsahu tuku se pyšní relativně nízkým obsahem kalorií. Jsou charakteristické vysokým obsahem vlákniny, a proto nás krásně zasytí. Ideální potravina do redukčního jídelníčku!
Kdybychom si měli představit benefity jednotlivých hub, kvůli jejich nepřebernému množství bychom tu byli opravdu dlouho. Obecně by se však dalo říct, že snižují hladinu cholesterolu, snižují krevní tlak a podporují imunitní systém.
Jaké houby použít?
Druhů hub existuje velká spousta. Jsou druhy, které jsou výborné do omáček a pak druhy, které jsou lepší pro jiný druh přípravy. Do omáček se výborně hodí hříbky, lišky či žampiony. Vedle nesáhnete ani v případě, že zvolíte babky či klouzky.
TIP: Podívejte se na Atlas hub
Omáčka ze sušených hub?
Na přípravu omáčky se používají čerstvé houby, ale jistě do ní můžete přidat také houby sušené. Před přípravou je však musíte namočit. Cílem je, aby sušené houby opět “nabobtnaly” a změkly. Možnosti, jak toho docílit, jsou dvě. Nejlepší možností je zalít houby studenou vodou, ovšem tento proces trvá velmi dlouho. Aby pořádně změkly, musíme je zalít již den předem. Druhou možností, která je podstatně rychlejší, je zalít houby horkou vodou. Houby namočené do studené vody jsou však o něco jemnější.
TIP: Houbový kuba krok za krokem
Smetanová houbová omáčka bez masa
Smetanová houbová omáčka představuje lahodnou krémovou symfonii, ve které ani masožravec nebude postrádat maso. Použít do ní můžete jakékoliv čerstvé houby, ale nejlepší je s hříbky či liškami.
Budete potřebovat:
- čerstvé lesní houby 250 g
- máslo 4 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- cibule 1 kus
- smetana na vaření 1 kelímek
- kmín drcený ½ lžičky
- sůl
- pepř
Jak na to?
- Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli najemno nasekáme.
- V hrnci rozehřejeme 2 lžíce másla. Přidáme cibuli a necháme zesklovatět.
- K cibuli přidáme houby a zprudka osmahneme.
- Houby dostatečně osolíme a zasypeme drceným kmínem.
- Zhruba po 10 minutách opékání zalijeme smetanou. Přivedeme k varu a necháme mírně probublávat.
- Omáčku vaříme do zhoustnutí. Pomoci jí můžeme jíškou, kterou si připravíme ve vedlejším hrnci. A jak na to? Rozpustíme 2 lžíce másla, zasypeme hladkou mouku a za stálého míchání smažíme dokud jíška trochu neztmavne. Hotovou jíšku poté pomalu přidáme do omáčky.
- Tak a máme hotovo! Smetanovou omáčku podáváme s houskovým knedlíkem.
TIP na článek: Konzumujete rádi lesní houby? Těmhle byste se měli vyhnout!
Houbová omáčka s masem
Pro masožravce přinášíme naprosto výtečnou variantu houbového guláše. Každý máme v guláši rádi jiné maso, a tak je jen na vás, které maso využijete. Výborné je jak hovězí, tak vepřové či srnčí.
Budete potřebovat:
- čerstvé houby 300 g
- maso na guláš 500 g
- sádlo 100 g
- cibule 5 kusů
- hladká mouka 1 lžíce
- rajský protlak 4 lžíce
- sladká červená paprika 1 lžíce
- drcený kmín 1 lžička
- sůl, pepř
Jak na to?
- Začneme krájením. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli nahrubo nasekáme. Maso si nakrájíme na kostky.
- Rozpustíme sádlo a na něm osmažíme cibuli i houby. V průběhu přisypeme kmín.
- Přidáme maso a rovněž orestujeme.
- Zasypeme sladkou červenou paprikou, osolíme, opepříme a směs promícháme.
- Zaprášíme hladkou moukou, opět promícháme.
- Přidáme rajský protlak a podlijeme horkou vodou.
- Za občasného míchání vaříme dokud maso změkne. Pokud je směs příliš hustá, průběžně podléváme vodou.
- Výtečný guláš je na světě. Podáváme s chlebem, knedlíkem nebo těstovinami.
TIP: Trocha smetany guláš krásně zjemní a dodá mu ten pravý šmak.