Jak dlouho používat monitor dechu pro miminka?

Syndrom náhlého úmrtí kojence je strašákem snad každého novopečeného rodiče. Díky vynálezu monitoru dechu však mohou miliony maminek i tatínků v noci spát o něco klidněji. Použití monitoru dechu u novorozenců je ve vyspělých zemích dnes samozřejmostí. Jak dlouho ale používat monitor dechu?

Obsah článku

Proč používat monitor dechu?

Monitor dechu je pomůckou, která zachránila život tisícům novorozenců po celém světě. Předtím, než se monitory dechu začaly ve velkém využívat nejen v porodnicích, ale i v domácím prostředí, byl syndrom náhlého úmrtí kojence mnohem častější příčinou smrti, než je tomu ve vyspělých zemích dnes. 

Je tedy zřejmé, že kvalitní monitor dechu by měl být jednou z hlavních potřeb, které pro své dítě pořídíte. Zvolit můžete z různých cenových kategorií, značek i provedení. Oblíbené jsou také monitory dechu, které lze spárovat s chůvičkami a sledovat tak všechny životní funkce miminka na obrazovce své jednotky. 

Jak monitor dechu funguje a jak ho použít?

Použití monitoru dechu závisí na tom, zda jste zvolili klasickou deskovou verzi nebo model na plenky. V prvním případě se tenké desky umístí pod matraci v postýlce. Je-li postýlka velká, zvolte raději desky dvě, abyste předešli planým poplachům při “nočních přesunech” miminka po postýlce. Plenkový monitor dechu se pomocí klipu jednoduše nacvakne na okraj pleny v oblasti bříška.

 A jak funguje monitor dechu? V deskách nebo přímo v klipu na monitoru jsou zabudované velmi citlivé senzory, které neustále snímají pohyb dítěte. Tyto senzory jsou schopné zachytit i nadzvedávání se hrudníčku či pohyb bříška novorozence. Pokud se stane, že senzory po dobu několika vteřin (obvykle je to okolo 20 vteřin) nezachytí sebemenší pohyb, spustí se hlasitý alarm, který upozorní rodiče. 

Moderní monitory dechu mnohdy upozorní ještě předtím, než vůbec k zástavě dechu dojde. Této situaci totiž často předchází výkyvy v dechu či srdečním tepu. Pokud monitor změny zaregistruje, začne nejprve vibrovat.

Na co si dát pozor?

To nejdůležitější, na co si u monitorů dechu dát pozor, je samozřejmě jejich funkčnost. U těch nových se příliš často s poruchami nesetkáváme – jedná se o přístroje pečlivě testované a sáhnete.-li po ověřené značce, není třeba se zbytečně obávat.

Na pozoru bychom se měli mít hlavně při nákupu monitoru dechu z druhé ruky. V tomto případě si necháme senzory i jednotky zkalibrovat v odborném servise. Obecně se však doporučuje zakoupit vždy nový výrobek, zejména u nemocných a předčasně narozených dětí, které jsou syndromem náhlého úmrtí kojence ohroženy nejvíc. 

TIP: První pomoc a péče o novorozence a kojence

Jak dlouho používat monitor dechu? 

Podle studie z roku 2017 je zřejmé, že syndromem náhlého úmrtí dítěte (SIDS) jsou nejvíce ohroženi kojenci ve věku od 2 do 4 měsíců. Tento syndrom se však objevuje u dětí od narození, přibližně do půl roku věku. Předčasně narozené děti by pak měly monitor používat déle, protože mozková centra, která hlídají právě dýchání, nemusí být v tomto věku ještě dostatečně vyvinutá. 

Rodiče obvykle vytahují monitor dechu ve chvíli, kdy dítě začíná v postýlce lézt a všelijak se posouvat nebo si stoupat i během noci. V tuto chvíli již dochází k poměrně častým planým poplachům a použití monitoru již postrádá smysl.

Příčinu náhlého úmrtí kojenců se dosud nepodařilo přesně určit. Ví se ale, že větší riziko je u dětí předčasně narozených či nemocných. Snížit riziko SIDS můžete i polohováním miminka na záda (poloha na bříšku u nejmenších kojenců je nebezpečná), používáním dudlíku ve spánku, odstraněním polštářů, plyšáků a všech měkkých předmětů z postýlky, správnou teplotou v místnosti i kvalitní prodyšnou matrací, díky které se miminko příliš nepotí.

TIP: Jak vybrat monitor dechu

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram