Jak si vybrat elektrokolo

Výrobci elektrokol chrlí na trh jeden model za druhým a není jednoduché se v nabídce vyznat. Zvláště pak porozumět technickým údajům a vlastnostem. Připravili jsme si pro vás výběr základních parametrů, které vám s výběrem toho správného elektrokola pomohou.

Obsah článku

Základní otázky, které byste si měli položit

Před tím, než začnete zkoumat samotnou nabídku a uvažovat, jaké elektrokolo si chcete pořídit, zodpovězte si následující otázky.

Kdo bude jezdec a do jakého terénu bude kolo používat?

Od specifikace jezdce se odvíjí celá řada parametrů kola – velikost, nosnost, typ rámu i motoru. Vzít by se mělo v úvahu tedy, zda se jedná o začátečníka, závodníka, jaká je jezdcova výška a hmotnost. Bude kolo určeno pro každodenní dopravu do práce, pro rekreační vyjížďky nebo pro náročný terén? V nabídce najdete silniční, horská i univerzální elektrokola. Upravený rám má například i elektrokolo dámské či městské pro nenáročné popojíždění po městě. Účel vám napoví, jaký z těchto typů je pro vás ten nejlepší:

  • městské nebo skládací elektrokolo – vzpřímený posed, jízda po městě, do zaměstnání apod.;
  • univerzální/trekové elektrokolo – sportovnější geometrie kola, mírný či středně náročný terén;
  • horské elektrokolo – robustnější konstrukce, odpružení, náročný terén;
  • celoodpružené elektrokolo – přední i zadní odpružení, široké pláště, často i teleskopická sedlovka, náročný terén – trail, enduro.

TIP: Jak vybrat helmu na kolo

Za jakou cenu jste ochotni elektrokolo pořídit?

V případě, že plánujete mít elektrokolo jen pro nárazové účely nebo na pár metrů po rovině do práce, není potřeba za kolo utrácet statisíce. Pokud však víte, že budete jezdit v náročném terénu jak pro kolo, tak pro vás, rozhodně při nákupu elektrokola nešetřete. Vynaložené peníze se projeví v kvalitě a životnosti jednotlivých komponentů kola. Elektrokolo pro nárazové vyjížďky po městě či cyklostezkách je možné pořídit od několika tisíc korun a výkonnější elektrokola se pohybují v řádu až několika set tisíc korun.

Parametry pro výběr elektrokola

Pojďme se podívat na konkrétní parametry, které byste při výběru elektrokola měli zohlednit.

Velikost kola

Správná velikost jakéhokoliv kola je základem pohodlné jízdy. Velikost kola znamená vzdálenost mezi středovou osou a koncem sedlové trubky. Vhodnou velikost rámu vyberete podle výšky postavy, osobního pocitu při usednutí na kolo, pokud máte možnost vyzkoušet, a tabulek od výrobce. Orientačně pak lze určit velikost rámu elektrokola tak, že si stoupnete nad rám kola a horní rámová trubka by měla být přibližně ve vzdálenosti 5 cm od rozkroku. Sedlovku by mělo být možné nastavit tak, abyste s napnutou patou dosáhli na pedál.

Hmotnost a nosnost elektrokola

U elektrokol je hmotnost zpravidla vyšší než u běžného kola, což je především dáno motorem a baterií. Během jízdy více kilogramů nepocítíte, ale odvíjí se od toho schopnost pohodlného projetí terénu. Vliv na celkovou hmotnost elektrokola má také samotný rám, který může být vyroben z karbonu, hliníku, oceli a někdy i kombinací těchto materiálů. Hliníkové rámy vynikají poměrně dobrou tuhostí, ale rám je těžký. Karbon je naopak velmi lehký, na druhou stranu je charakteristický křehkostí a vyšší cenou. Za zmínku pak stojí i fakt, že těžší elektrokola unesou také těžší jezdce – informace o nosnosti elektrokola jsou tedy především u vyšších a silnějších cyklistů také podstatným faktorem výběru.

Dojezd

Výrobci udávají dojezdovou vzdálenost elektrokol nejčastěji za optimálních podmínek, tedy za předpokladu jízdy v nenáročném terénu, aktivního šlapání a nové baterie. Dojezd ovšem závisí na kapacitě baterie, druhu motoru a jeho výkonu, na hmotnosti cyklisty, jak je měřena zátěž, zvolený stupeň asistence kola i na povrchu, výškovém profilu cesty a povětrnostních podmínkách. Obecně jsou uvedeny tyto hodnoty dojezdů:

  • 40 – 60 km – baterie 250 – 300 Wh;
  • 60 – 80 km – baterie 400 Wh;
  • 80 – 200 km – baterie 500 Wh.

Typ motoru

Klíčový je jednoznačně motor, který může být umístěn buď v náboji zadního kola nebo ve středu rámu. Každá z možností má své výhody a nevýhody. Existují i jiné typy motoru, jako například motor v náboji předního kola, ty ale nejsou tak časté.

Typ motoruVýhodyNevýhody
v náboji zadního kolanevyžaduje frekvenční šlapánído města, jízda po rovinějednoduchý servisdobrý poměr cena a výkonvyšší zatížení zadní částinerovnoměrné rozdělení energie
ve středu rámulepší vyvážení koladobré jízdní vlastnostireaguje i na sílu šlapánínabídne ideální podporu v jízděúspornější motorvyšší pořizovací cenasnižuje se životnost řetězu

Baterie

Baterie elektrokolo zásobuje potřebnou energií, kdy nejčastěji se využívají lithium-iontové. Čas nabíjení baterie závisí na kapacitě, kdy baterie s velkou kapacitou se dobíjí 3 až 6 hodin, v případě, že byla baterie zcela vybitá. Nejčastější typy umístění jsou:

  • rámová baterie s výhodou nenarušení těžiště kola, kdy jsou buď integrované do rámu nebo jsou součástí rámu pouze částečně, zaručuje přirozenější jízdu;
  • nosičová baterie je nejčastěji na městských elektrokolech, kdy je ovšem narušeno těžiště kola;
  • baterie za sedlovou tyčí je v místech, kde je i váha jezdce, ovšem ovlivňuje šlapací soustavu a poskytuje méně převodů, proto ji najdete spíše na městských kolech.

Velká většina výrobců uvádí, že výdrž baterie je přibližně 20 000 kilometrů. Životnost tedy záleží na tom, jak aktivní je samotný cyklista. 

Ověřené značky elektrokol

Do ověřených značek elektrokol lze s jistotou zařadit následující značky:

  • Apache – český výrobce s cenově dostupnými zejména městskými elektrokoly, skvělý poměr mezi cenou a výkonem;
  • Crussis – kompletovaná kola v ČR s kvalitními komponenty a důrazem na spolehlivost, v nabídce jsou jak městská tak horská kola;
  • Cube – německý výrobce elektrokol se středovým pohonem má v nabídce od městských po celoodpružená kola nejvyšší kvality;
  • Scott – švýcarský výrobce se širokou nabídkou kvalitních kol se zárukou perfektního ovládání;
  • Mountfield – česká značka původně orientovaná na zahradní potřeby má nyní v nabídce cenově dostupná kola různých typů.

Od Adéla Rochová

Sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne možnost jít na kolo, zaběhat si, vydat se na skialpy či na běžky. I po vysoké škole se neustále vzdělává, ale jen v tom, co ji opravdu baví. Proto se opřela do marketingu zpočátku jen v cestovním ruchu, ale nyní se oboru věnuje napříč mnoha odvětvími.