Jak často může mít kočka koťata

Další článek pro milovníky koček je tu! Dnes se zaměříme na to, kdy může kočka zabřeznout, jak často může mít koťata a v neposlední řadě také jak samotná březost probíhá. 

Obsah článku

Kdy může mít kočka koťata

Kočka může mít poprvé koťata již od dosažení pohlavní dospělosti. Obecně se uvádí, že kočka pohlavně dospívá přibližně v 6 měsících věku. Kočičí pohlavní dospívání je však velmi individuální. Proč tomu tak je? O tom jsme se více rozepsali v článku Jak poznat, že je kočka těhotná

Kočka může zabřeznout vždy v období mrouskání. Jde o období, kdy je kočka v říji a je připravena k páření. Narozdíl od fen, které při hárání mají krvavý výtok, kočky při mrouskání nekrvácejí. A jak tedy toto období poznáte? Velmi snadno. Pro mrouskání jsou charakteristické výrazné změny chování. Jaké? To se dozvíte v článku Jak dlouho mrouská kočka.

Jak často může mít kočka koťata

Jelikož kočky mohou mrouskat téměř celý rok a zároveň délka gravidity je relativně krátká, může mít kočka dokonce i 3 vrhy ročně. Když si spočítáte, že ve vrhu bývá kolem 5 koťat, jde opravdu o velké množství potomků. Pokud nemáte kočku určenou přímo do chovu, je vhodné přistoupit ke kastraci. Kočka se totiž v době mrouskání velmi těžko hlídá a když si představíte kolik koťat budete potřebovat během života kočky udat, tak se dostanete k obrovskému číslu. 

TIP: Jak kočka projevuje lásku

Pravidla dle sdružení chovatelů koček

Pokud se rozhodnete chovat kočky s průkazem původu, existují pravidla, která je třeba dodržovat. Hlavní podmínkou chovu koček s průkazem původu je splnit dílčí podmínky pro její uchovnění. Dále dle sdružení chovatelů koček může mít kočka maximálně 3 vrhy během 24 měsíců. Zároveň však pokud kočka nebyla schopna rodit přirozenou cestou a muselo se přistoupit k císařskému řezu, koťata již mít nesmí. Do chovu nesmí být zařazena ani kočka trpící na všelijaké nemoci, které jsou blíže specifikovány ve zmíněných pravidlech. 

TIP: Jak dlouho spí kočka

Jak dlouho je kočka březí?

Délka gravidity koček je přibližně 9 týdnů neboli 63 až 67 dnů. Březost se dá rozdělit na 3 dílčí fáze a následně přichází samotný porod.

1) raná fáze

Ranou fází označujeme první 3 týdny březosti. V tomto období může mít kočka ranní nevolnosti. Příznakem je snížená chuť k jídlu, která se však v třetím týdnu navrací zpět. Kolem třetího týdne březosti můžeme nahmatat malé kuličky, která představují budoucí koťátka.

2) střední fáze

Kočka začíná výrazně přibývat na váze a již bývá na pohled poznat zvětšené břicho. Koťátka postupně rostou a jsou již na ultrazvuku krásně rozpoznat.  

3) Předporodní fáze

O předporodní fázi mluvíme přibližně týden před porodem. Jde o období, kdy se kočka začíná připravovat na porod. Začíná vyhledávat místa, kde je teplo a cítí se v bezpečí, a tam si vytváří hnízdo pro koťátka. Mléčná lišta začne natýkat, bradavky jsou velmi výrazné a již v této době můžete u kočky vidět vytvořené mléko. Kočka může zhruba dva dny před porodem přestat jíst, případně jíst méně.

4) Porod

Pár hodin před porodem klesá tělesná teplota přibližně na 37,8 °C. S přicházejícím porodem je kočka rozrušená, může více mňoukat a má tendenci se pořád olizovat. Porod začíná silnými stahy v oblasti břicha s následným odtokem plodové vody. Pokud je výtok hustý a černý či zbarvený krví, okamžitě kontaktuje veterináře. První kotě by se mělo narodit chvíli po odtoku plodové vody. Mezi jednotlivými koťaty bývá pauza zhruba 15 až 20 minut.

Jak se starat o koťátka?

Většinou se kočka sama o koťátka ukázkově stará a vy tak do měsíce života koťátkům nemusíte dodávat nic navíc. Důležitá je ale správná výživa kočky, aby se skrz mléko dostalo ke koťátkům přesně to, co potřebují. Pokud však kočka nemá dostatek mléka nebo některé koťátko neprospívá, je třeba jej přikrmovat a ideálně situaci ještě zkonzultovat s veterinářem. Od měsíce věku se začíná přidávat také tvaroh či kočičí mléko. Od 6 týdnů pak mleté hovězí maso, konzervy určené přímo pro koťata a postupně navykáme rovněž na granule. Mezitím však koťata stále dostávají mléko i od kočky až do doby než odchází do svých nových domovů. Tedy až do tří měsíců.

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.