Jak vyčistit psovi uši

Péče o psa obsahuje celou řadu věcí, které bychom neměli opomíjet. Kromě jídla a pití je důležitá také “psí hygiena”. Ta představuje prevenci celé řady problémů. Zařadit sem můžeme například péči o zuby, drápky ale i uši. A na čištění uší se v tomto článku podrobně podíváme.

Obsah článku

Kteří psi jsou náchylnější na problémy s ušima?

Existují plemena, u kterých zkrátka budete řešit problémy s ušima častěji než u jiných. Zaprvé sem patří plemena, která mají převislé uši. Taková poloha uší neumožňuje dostatečnou cirkulaci vzduchu, a proto se ucho může relativně lehce zapařit. Typickým příkladem jsou kokršpanělé či retrívři. Rizikovější jsou také plemena, kterým ve zvukovodu rostou drobné chloupky. Tyto chloupky představují zásobárnu nečistot a rovněž znesnadňují cirkulaci vzduchu. Mezi taková plemena patří například pudl, bišonek či maltézáček. Třetí skupinu představují psi, kteří se s radostí vrhnou do každého rybníka, jezera či řeky. Riziko výskytu roste také s přehnanou péčí o ucho psa.

Čím čistit psovi uši

Abyste mohli psí uši řádně vyčistit, budete potřebovat vhodný roztok. V dnešní době je jejich možný výběr opravdu široký. Vybírejte takový roztok, který dokáže rozpustit ušní maz a ideálně obsahuje antimikrobiální složku působící proti bakteriím i kvasinkám. Se správným výběrem vám jistě pomůže váš veterinář. Dále budete potřebovat gázu či savý papír, kterým ucho následně vysušíte. Pokud vlastníte psa, který má chlupatý zvukovod, budou se vám hodit také nůžtičky s kulatými špičkami na stříhání chlupů v uších. 

Jak čistit psovi uši?

Pokud s čištěním uší začínáte, nespěchejte. Je to něco nového nejen pro vás, ale také pro vašeho psa. Je dobré si nejdříve nacvičit pouhé sahání na uši a také manipulaci potřebnou k vyčištění uší. Vy tak získáte potřebný grif, pejsek si postupně zvykne na nové doteky a čištění uší tak proběhne bez zbytečného stresu. V případě, že si správným postupem čištění uší nejste jisti, nebojte se zeptat vašeho veterináře. Vyhnete se tak zbytečným chybám.

A jak tedy na to?

  1. Pokud má pes dlouhé chlupy v uších, je nutné je pravidelně zkracovat. Díky tomu se zlepší cirkulace vzduchu v uších, zamezíme hromadění nečistot a ucho se bude lépe kontrolovat i čistit. Jde tak o skvělou prevenci zánětu ucha. Chodí váš pejsek na stříhání do psího salonu? Přenechte stříhání chlupů v uších zkušenějším. Zároveň se ale nebojte zeptat, jak chlupy stříhat v pohodlí domova. Jistě vám to názorně předvedou. 
  2. Je čas na čištění. Jednou rukou chytněte a natáhněte ušní boltec. Druhou rukou do ucha aplikujeme roztok a snažíme se u toho nedotýkat kůže. 
  3. Po aplikaci zhruba 20 sekund masírujeme. Ucho promneme v místě, kde vyrůstá z hlavy. Tím, jak se vnitřní strany ušního kanálu o sebe třou, uvolní se špína a ucho tak krásně vyčistíme. Při masáži byste měli slyšet mlaskavý zvuk, který nám značí, že je v uchu dostatek roztoku.
  4. Ucho pustíme a pes automaticky začne klepat hlavou. Tím se tekutina dostane z ucha. Abyste doma neměli zbytečný nepořádek, je lepší uši čistit venku. 
  5. Na závěr ucho opatrně vysušíme gázou či savým papírem namotaným na prst. Vyhněte se vatě i tyčinkám na čištění uší, jelikož by způsobily více škody než užitku. 

Jak často čistit psovi uši

Jak již bylo naznačeno, každé plemeno psa je jiné a tak neexistuje univerzální pravidlo, jak často psí uši čistit. Zkrátka uši čistíme tak často, jak je potřeba. Uši bychom měli pravidelně kontrolovat, čímž si znečištění včas všimneme. 

Jsou však chvíle, když už domácí čištění nestačí a je třeba navštívit veterináře. O které případy jde?

  • Uši jsou znečištěné tmavým sekretem
  • Uši páchnou
  • Z uší něco vytéká
  • Uši jsou oteklé či jsou na nich zatvrdliny
  • Pes často klepe hlavou
  • Pes si uši často škrábe
  • Pes nosí hlavu na stranu

Přečtěte si také

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.