Jak převážet psa v autě a co dělat, když se psovi v autě dělá špatně?

Je jedno jestli jezdíte několikrát týdně na všelijaké výlety nebo si raději užíváte krásy okolí. Tak či tak občas potřebujete svého psího parťáka někam autem převézt. Jak ho vozit správně a co dělat, když se mu v autě dělá špatně? Přesně tomu se dnes podíváme na zoubek.

Obsah článku

Trocha legislativy

Dle zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích je nutné zabezpečit přepravované zvíře tak, aby neohrozilo řidiče či přepravované osoby a zároveň zajistit jeho bezpečnost. 

Dle vyhlášky č. 193/2004 Sb. o ochraně zvířat při přepravě psi musí mít dostatek prostoru, aby mohli zaujmout přirozenou polohu, která jim umožní korigovat pohyby dopravního prostředku. Rovněž je zde zmíněno, že psi musí být umístěni v dopravním prostředku tak, aby neohrozili řidiče ani sebe. Zároveň také samice v říji musí být odděleny od pohlavně dospělých samců.

Pokud se tedy na přepravu podíváme z legislativního hlediska, příliš informací o tom, jak správně psa přepravovat, nenajdeme. Zmíněné požadavky jsou velmi obecné a způsobů, jak je můžeme naplnit, je hned několik.

Pes na volno

Mít psa volně umístěného na sedačkách mezi bezpečné způsoby přepravy rozhodně nepatří. Důvodů je hned několik. Za prvé na vás během jízdy může nečekaně skočit a zapříčinit tak autonehodu či se zranit. Dalším důvodem je, že při velkém nárazu se stává nebezpečným i pro vás. I malinký letící pejsek se v tu chvíli stává nebezpečnou zbraní, která vás může minimálně vážně zranit a následky pro něj budou jistě fatální.

Pes na předních sedačkách

Ani převoz psa na předních sedačkách není dvakrát nejbezpečnější. Pejsek vás opět může vyrušovat při řízení a navíc airbagy, které se aktivují při bouračce, mohou psa vážně zranit, ne-li jeho život ukončit. Pokud navíc leží na klíně spolujezdce, rozhodně ho při nárazu nezvládne udržet a pejska to opět vymrští pryč. 

Připoutaný pes

Jednou z bezpečnějších variant je psa zkrátka připoutat. Neznamená to však, že psa poutáme klasickým pásem, kterým auto disponuje. Pás pro psy vypadá jako krátké vodítko, které lze v autě klasicky zacvaknout, jako když se poutáte vy. Na trhu jich jistě najdete celou řadu. Aby byl převoz psa opravdu bezpečný, vyberte takový, jehož funkce byla potvrzena v crash-testech. Sice si za pás připlatíte, ale jen tak budete mít zaručené, že náraz vydrží. 

A jak tento pás k psovi připnout? Potřebovat budete postroj přímo určený na přepravu psa. Ten je totiž přímo navržený tak, aby pejskovi při bouračce neublížil a zároveň náraz vydržel. Opět vybírejte takový postroj, který prošel crash-testy. Rozhodně není vhodné převážet psa připnutého k obojku.

Přepravní boxy či klece

Další bezpečnou variantou je převážet psa ve vhodném boxu či kleci. Podle čeho vybírat? Zaměřte se na to, zda je jejich funkčnost ověřena v crash-testech. V opačném případě by při nárazu mohli prasknout, čímž by naopak psa ještě více ohrozili. Dále také zvolte vhodnou velikost. Pejsek by měl mít možnost se otočit, pohodlně si lehnout a posadit se. Klec ani box by však neměly být ani příliš velké. 

Klec či box můžete umístit buď na zadní sedačky, ideálně za spolujezdce, nebo do kufru. V obou případech však platí, že by měli být řádně připevněny a to ať už k sedačce nebo k podlaze auta. Pokud je váš pejsek opravdu malinký, můžete ho převážet také pod nohama spolujezdce. Box nebo klec se vždy umisťují napříč, aby se síla nárazu rozložila po celé konstrukci a následky pro pejska se snížili.

A proč je takový způsob přepravy bezpečnější? Jednak vás pejsek nemůže ohrožovat během řízení, jako je tomu při volném převozu. Zároveň pokud jsou box či klec správně připevněné, při nárazu zůstanou na svém místě. Pejsek navíc narazí pouze do jedné stěny a náraz bude mnohem menší, než kdyby vymrštěný letěl přes auto. Neohrozí tak vás a snižují se i zdravotní rizika pro něj.

Pes zvrací v autě

Nevolnost psa v autě neboli kinetóza dokáže potrápit nejen psa ale i jeho páníčka. Nejčastějšími příznaky jsou zvracení, nadměrné slinění, třes nohou při nástupu do auta, funění, oblizování či mlaskání a další. Co s tím?

Jednou z možných příčin je stres či úzkost, kterou pes při přepravě zažívá. Z tohoto důvodu je dobré psa na auto postupně zvykat a nejprve volit spíše krátké cesty. Pokud psa převážíte v kleci či boxu, nejprve na ně psa zvykněte v klidu doma. Při přepravě mu dejte oblíbenou hračku či deku, na kterou je zvyklý. 

TIP: Jak poznat že je pes nemocný

Další příčinou nevolnosti může být pouhý pohyb vozu. Souvisí to s pocitem, který zažíváme, když zrakem vidíme něco jiného, než co cítíme ve vnitřním uchu. Nejčastěji s tím mají problém štěňata, která nejsou schopná rychlé koordinace rovnovážných systémů na základě podnětů vnímaných smyslovými orgány. V tomto případě je ideální, pokud pes nekouká z okénka a nevidí pohybující se krajinu v prostoru, který je dle zrakových vjemů na místě. Skvělé je tak umístit psa do kufru, kde je pohled ven omezený. 

S nevolností pomáhá také dostatečný přísun vzduchu. Pokud to cesta dovolí, pravidelně větrejte. Pro vydýchání je vhodné zařadit také krátké přestávky. Dále se také doporučuje před cestou psa nekrmit a nakrmit ho až v cílové destinaci. Pokud nejedete ráno, udělejte mezi cestou a krmením co největší pauzu.

Pokud problémy přetrvávají, můžete sáhnout po některých přípravcích, které s nevolností mohou pomoci. Veterinář vám jistě poradí nebo dokonce předepíše lék, který psovi při přepravě dokáže ulevit. Pokud chcete jít přírodní cestou, vyzkoušet můžete CBD olej pro psy.


Přečtěte si také

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.