Běhání se psem – canicross

Venku je lépe a lépe, čímž začíná ideální čas pro venkovní sporty. Co takhle do nich zapojit také vašeho psího parťáka? Jak se říká, ve dvou se to lépe táhne. A u canicrossu to platí dvojnásob.

Obsah článku

Co je to canicross?

Canicross představuje sportovní disciplínu, při které můžete sportovat společně se svým psím miláčkem. Jde o běh se psem, při kterém má pes speciální postroj a svým tahem vám vlastně pomáhá k rychlejšímu tempu. Tento sport můžete provozovat jak pro vlastní potěchu, tak pro sportovní úspěchy. Velkou výhodou je, že vám stačí pořídit si potřebné pomůcky a pak už můžete trénovat v podstatě kdekoliv a kdykoliv. Není potřeba dojíždět za trenéry a přizpůsobovat se jejich volnému času. Pokud však začínáte, nevíte si s něčím rady či se chcete posunout výkonnostně kupředu, zkušení trenéři vám jistě poradí. 

Kteří psi jsou pro canicross vhodní?

Dalo by se říci, že běhat můžete s každým psem, jelikož jde o jejich nejpřirozenější pohyb. Ovšem i k běhu bychom měli přistupovat s rozmyslem. Na co si dát při rozhodování zda začít pozor?

Věk 

Ať už máte doma štěňátko či psího seniora, měli byste být se zátěží opatrní. Obecně se uvádí, že s větší zátěží bychom měli počkat až do dosažení 1 roku. Psí kostra se totiž musí nejprve dostatečně vyvinout, aby pejsek mohl správně a zdravě dospět. U větších plemen však růst může trvat o něco déle. Do té doby jsou vhodné spíše klasické procházky, které lze občas prostřídat s krátkým během na volno. Zajímejte se tedy, jak probíhá vývoj přímo vašeho pejska. Ovšem neznamená to, že sotva co pes oslaví první narozeniny, poběžíme 10 km. Zátěž přidáváme postupně, aby si tělo zvyklo. 

Zdravotní stav

Před tím, než s canicrossem začnete, zvažte zdravotní stav vašeho pejska. Pokud ho trápí nějaké zdravotní obtíže, poraďte se s veterinářem, zda je pro něj tato aktivita vhodná.

Dispozice psa

Ač je canicross vhodný téměř pro každého pejska, některá plemena by s ním mohla mít problém. Řeč je například o krátkolebých rasách, které jsou charakteristické krátkým nosem a problémy s dýcháním. Řadíme sem mopsíky, bostonské teriéry, francouzské buldočky nebo buldoky. Dále by canicross mohl být problematický pro krátkonohé psy (jezevčík, corgi, baset) či psy obří. Zvažujte vždy dispozice vašeho psa a to, zda tuto aktivitu dle vašeho pocitu zvládne. 

Proč běhat se psem?

Jde o skvělou aktivitu jak pro aktivní běžce, tak úplné nováčky. Dostanete tak do kondice nejen sebe, ale i svého pejska. Vy si splníte naplánovaný trénink a svého mazlíčka zároveň dokonale unavíte. Navíc proč běhat sám, když vám s tím může pomoci váš čtyřnohý parťák? Posílíte tím váš společný vztah a až uvidíte to nadšení vašeho psa, nebudete s tím chtít přestat. 

Co k tomu potřebujete?

Ke canicrossu potřebujete přesně 3 pomůcky. Jejich pořizovací cena je sice vyšší, ale při správné volbě dlouho vydrží a nebude třeba dalších investic. O kterých pomůckách je řeč?

1. Dlouhý postroj na canicross

Tento postroj je navržen tak, aby pes mohl dobře dýchat a neomezoval ho v pohybu. Vybírá se podle obvodu krku. Důležité je, aby psovi správně seděl. Jak to poznáte? 

  • Musí končit u kořene ocasu, ne dál.
  • Ideální je aby měl vpředu tvar Y, který dobře dosedá na hrudní kost a pes má zároveň volné dýchací cesty. 
  • Boční popruhy musí vést přes hrudník nikoliv přes břicho a končí maximálně s posledním žebrem. 
  • Vpředu by neměl být moc široký, aby neomezoval přední tlapky. 
  • Neměl by psa nikde odírat.

2. Odpružené vodítko

Odpružené neboli amortizační vodítko volíme z toho důvodu, že je bezpečnější jak pro vás, tak pro psa. Dokáže totiž tlumit škubnutí, čímž chrání záda vás obou a tah je pak o poznání plynulejší. Ideální je celoodpružené vodítko, které je dlouhé 2 m v nataženém stavu. Vybírejte vodítko s hliníkovou karabinou, přičemž ideální je, pokud disponuje také pojistkou. 

3. Canicross opasek

Jde o speciální opasek, na který přiděláváme vodítko. Při běhu tak máte volné ruce a pes vám může pomoci svým tahem. Do opasku se provlékají nohy a následně se zapíná v pase. Tah by měl jít vždy přes váš zadek, tudíž je nutné vybrat takový opasek, jehož střed umístíte na střed zadku. Vybírejte takový, který vám bude sědět, nebude vás dřít a nebude se při běhu nikam posouvat. Zkrátka bude sedět jako přikovaný, ale zároveň vás nebude nikde škrtit. 

Začínáme

Pokud s canicrossem začínáte, můžete klidně nejdříve vyzkoušet běh navolno. Zkuste se při tréninku zaměřit na to, aby pes zbytečně nečuchal a neodbíhal daleko od vás. Zkrátka chceme, aby zjistil, že když běháme, neděláme nic jiného. 

Běhání s postrojem může být na začátku trochu oříšek. Jsou pejsci, kteří na to přijdou sami. No a pak ti, které musíme nejprve naučit  že chceme, aby běželi před námi a tahali. Pomoci vám s tím může někdo další, kdo bude psa motivovat, aby běžel dopředu. Skvělé je také najít si pro začátek dvojici, která již společně běhá a váš pejsek poběží zkrátka za nimi. Někdy se také tah učí pomocí řetězů, které se přidělávají za postroj a vy tak můžete stát před psem a motivovat ho k pohybu. On si tak zvykne na tah a nebude řešit, že se za ním něco stane. Metody jsou různé, ale jakmile to pejsek pochopí, uvidíte čirou radost.

11 zásad, které musíme dodržovat

  1. Délku a náročnost trasy zvyšujeme postupně. Pro začátek stačí klidně jen se párkrát rozeběhnout a zase zpomalit, aby si pejsek na aktivitu zvykl. 
  2. Vybírejte terén, který je pro psa vhodný. Rozpálený a tvrdý asfalt není pro packy psa příliš ideální. Lepší jsou pro něj lesní a polní cesty. 
  3. Neběháme hned po tom, co se pes nají. Tím předejdeme torzi žaludku. Pes by měl být v klidu alespoň hodinu po jídle.
  4. Vždy musíme zavodnit psa neboli dát mu napít minimálně 1-2 hodiny předem.
  5. Před během je třeba psa klasicky vyvenčit tak, aby vykonal ideálně obě potřeby.
  6. Po vyvenčení je nutné zahřát a protáhnout svaly psa. Je to stejné jako u nás. Pokud vyběhneme bez protažení rovnou z postele, svaly jsou ztuhlé a hrozí zranění.
  7. Vybavení oblékame ideálně až ve chvíli, kdy chceme vyběhnout. Pes si tak spojí, že pokud má na sobě dlouhý postroj, pracuje a nezastavuje se.
  8. Končíme vždy v nejlepším, aby pejska aktivita bavila.
  9. Na závěr tréninku je dobré psa odměnit, čímž také ukážete, že trénink je u konce. Nejčastěji se využívá hračka. Naopak příliš vhodné nejsou pamlsky. Nezapomínejte však, že o tom, co je odměna, rozhoduje vždy pes.
  10. Po tréninku je třeba vždy psa “vychodit”, aby se vydýchal. Není dobré ufuňeného psa rovnou strčit do auta. 
  11. Na závěr nezapomeňte na protažení sebe i psa. 

Běhu zdar!


Přečtěte si také

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.