Víte, jak se zbavit blech? A opravdu blecha psí na člověka nejde?

Blechy jsou drobní paraziti, kteří se živí krví zvířat, včetně lidí. Jsou to malé, ploché a bezkřídlé hmyzí škůdci, kteří mohou způsobit nejen nepříjemné svědění, ale také přenášet různé nemoci. Pokud máte v domácnosti domácí mazlíčka, pravděpodobně jste se s těmito parazity setkali. V tomto článku se dozvíte, jak se blech zbavit a zodpovíme otázku, zda může blecha z psa přejít na člověka.

Jak se zbavit blech?

Existuje několik účinných způsobů, jak se zbavit blech v domácnosti. Prvním krokem by mělo být ošetření vašeho domácího mazlíčka antiparazitiky, které zabíjí všechny blechy na jeho těle. Existuje mnoho druhů antiparazitik na trhu, jako jsou například tablety, kapky na srst, obojky nebo spreje. Nezapomeňte však, že antiparazitika by měl nasadit pouze veterinární lékař.

Dalším krokem je důkladné čištění a vysávání domácnosti. Blechy mohou být kdekoli v domě, ale často se vyskytují na místech, kde se zvíře nejčastěji zdržuje, jako jsou postele, koberce nebo polštáře, ale samozřejmě i pelíšky. Proto by měly být tyto oblasti pečlivě vyčištěny a vysáty, aby se odstranily všechny bleší vajíčka, larvy a dospělci. Doporučuje se také prát postele, záclony, ručníky a další textilní výrobky, které se mohou stát místem pro vývoj blech.

Pokud je problém s blechami v domácnosti velmi rozsáhlý, může být nutné kontaktovat odborníka na deratizaci. Profesionální deratizace bude schopna použít účinné prostředky proti blechám, které jsou pro běžného spotřebitele nedostupné. V okolí Prahy je to například firma ASD SERVIS, s.r.o. (​​https://www.deratizace-asd.cz/).

Může blecha psí přejít na člověka?

Blechy jsou paraziti, kteří se specializují na určitý druh hostitele. To znamená, že blecha psí preferuje psa jako hostitele a blecha kočičí kočku. Nicméně, v častých případech se blecha může přemístit na jiné zvíře nebo dokonce na člověka. Tedy hláška „to jsou blechy psí, ty na člověka nejdou,“ skutečně neplatí, tvrdí veterináři. (zdroj) To je možné zejména v situacích, kdy je domácí zvíře infikováno velkým množstvím blech a jejich vajíček, larev a dospělců.

Když se blecha usadí na člověka, může způsobit podráždění a svědění kůže, ale není schopna se rozmnožovat na lidském těle. To znamená, že blechy na člověka nepřejdou. Nicméně je důležité okamžitě odstranit blechu z kůže a zajistit, aby nezůstaly žádné její vajíčka nebo larvy v okolí.

Odkazy na relevantní zdroje


Přečtěte si také

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.