Jak poznat, že je kočka těhotná

Březost či možné zabřeznutí kočky jistě bude řešit každý majitel bez ohledu na to, zda má kočku koupenou, zachráněnou či nalezenou. Jak poznat, že je kočka březí? Kdy k tomu může dojít? Jak tomu předcházet? To vše se dozvíte v tomto článku.

Obsah článku

Pohlavní zralost koček

Aby kočka mohla zabřeznout, musí nejdříve pohlavně dospět. Přesný věk, ve kterém k pohlavnímu dozrání dochází, se mezi jednotlivými kočkami liší. Obecně se však uvádí věk okolo 6 měsíců, přičemž se může oddálit až do jednoho roku. Pohlavní zralost ovlivňuje například velikost kočky a to tak, že větší plemena koček dozrávají později. Pokud si přejete aby kočka měla koťata, počkejte alespoň do 1 roku,aby její tělo bylo pořádně připravené. Reprodukční cyklus není pravidelný jako u lidí, ale o jeho intervalu rozhoduje příroda. 

Kdy může kočka zabřeznout?

Hormonální cyklus se aktivuje ve chvíli, kdy slunce svítí přibližně 10 hodin denně. V Evropě jde tedy zhruba o období od března do září. Pokud je však kočka chovaná v bytě, kde svítíme umělým osvětlením, může se reprodukční cyklus aktivovat téměř kdykoliv. U všech koček je spouštěčem přítomnost druhé mrouskající kočky či nekastrovaného pohlavně zralého kocoura. Období, ve kterém může kočka zabřeznout, nazýváme mrouskání. 

Délka mrouskání a jeho četnost se mezi kočkami značně liší. Nejčastěji trvá zhruba 4 až 7 dní a opakuje se každé 2 až 3 týdny. Někdy se setkáváme s takzvanou permanentní říjí, která se projevuje neustálou svolností k páření a střídáním dlouhých říjí. Pokud však kočka mrouská déle než měsíc v kuse, může jít o příznak některého zdravotního problému a je vhodné stav konzultovat s veterinářem. 

Projevy mrouskání

Mrouskání můžeme rozdělit do dvou fází, ale často jsou od sebe nerozeznatelné. V tomto období kočka hlasitě mňouká, naříká a je velmi přítulná. Často se otírá o lidi, zdi i všelijaké předměty. Chodí častěji močit, čímž lákají kocoury. Nosí ocas výrazně nahoru, nastavuje se k nakrytí a může utíkat za kocoury i daleko od domova. Kočka je také velmi neklidná a narozdíl od psů nekrvácí. 

TIP: Jak dlouho mrouská kočka

Jak poznat, že je kočka těhotná

Březost kočky poznáte hned podle několika fyzických příznaků. Pokud máte podezření na březost, navštivte veterináře. Ten ji spolehlivě potvrdí nebo vyvrátí a řekne vám, jak správně postupovat nejen během březosti ale i při porodu. Někdy je schopen na ultrazvuku rozpoznat graviditu již od 15 dne březosti a ve 40 dnech vám bude schopen sdělit přibližný počet koťat. Nekastrovaná kočka může mít dokonce 2 až 3 vrhy ročně.

Fyzické příznaky březosti

  1. Po 15 – 18 dnech se zvětší a ztmavnou bradavky
  2. Častější nevolnost
  3. Kočce se zvětšuje břicho, na které bychom však pro bezpečí kočky i koťat neměli sahat
  4. Kočka přibírá 1 až 2 kila
  5. U kočky se začínají projevovat mateřské instinkty: více přede, častěji se mazlí a vyžaduje více pozornosti

Jak dlouho je kočka těhotná

Délka gravidity koček je přibližně 9 týdnů neboli 63 až 67 dnů. S blížícím datem porodu začne být kočka více nervózní a začíná si hledat i připravovat místo k porodu, které považuje za bezpečné. Může také odmítat krmivo. Pár hodin před porodem klesá tělesná teplota přibližně na 37,8 °C. S přicházejícím porodem je kočka rozrušená, může více mňoukat a má tendenci se pořád olizovat. Porod začíná silnými stahy v oblasti břicha s následným výtokem z vagíny. Pokud je výtok hustý a černý či zbarvený krví, okamžitě kontaktuje veterináře.

Prevence před nechtěným nakrytím

Jak je z reprodukčního cyklu kočky zřejmé, musíme kočku chránit před nechtěným nakrytím téměř nepřetržitě. Kočky navíc mají tendenci za kocoury utíkat a mnohdy je téměř nemožné spolehlivě zabarikádovat veškeré možné cesty, kterými může utéct. Zvládání období mrouskání je náročné jak pro majitele, tak samotnou kočku. Častá říje kočky vysiluje a ty pak ztrácejí hmotnost.

Pokud nemáte kočku určenou na chov, kastrace je tím nejlepším možným řešením. Navíc jde rovněž o krok, který funguje jako prevence hned několika zdravotních obtíží. Výrazně se tak snižuje možnost rozvoje rakoviny mléčné žlázy a bezpečně se vyhnete zánětu dělohy či cystám na vaječnících. Díky tomu vám vaše kočka bude dělat radost mnohem déle a zároveň tak ulevíte i sobě. Nebudete už muset řešit problémy spojené s mrouskáním či udáváním nechtěných koťat.


Přečtěte si také

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.