Jak dlouho mrouská kočka

Mrouskání, ač je nepříjemné, neodmyslitelně patří k životu s kočkou. V článku se podíváme na to, co mrouskání znamená, jak probíhá a jak se mu můžete úplně vyhnout.

Obsah článku

Mrouskání – co to znamená

Pojem mrouskání označuje období, kdy je kočka v říji a je připravena k páření. Jde tedy o období, kdy kočka může zabřeznout. Narozdíl od fen, které při hárání mají krvavý výtok, kočky při mrouskání nekrvácejí. A jak tedy toto období poznáte? Velmi snadno. Pro mrouskání jsou charakteristické výrazné změny chování

TIP: Jak často může mít kočka koťata

Při mrouskání jsou kočky velmi přítulné. Hojně se otírají o vás ale i o různé předměty. Jsou o poznání hlasitější a často předou či vrní. K běžným zvukovým projevům koček se přidává také kňourání či naříkání. Častěji močí, čímž se snaží vábit kocoury. V tomto období je totiž moč “voňavější” díky vyšší hladině estrogenu. V neposlední řadě je kočka svolná k páření a má tendenci utíkat ven či toulat se. 

Kdy začíná kočka mrouskat

Pohlavní dospělosti kočky dosahují nejčastěji okolo 6 měsíců. První mrouskání se však může objevit dříve nebo později v závislosti na plemeni kočky či dalších faktorů. Například větší plemena poprvé mrouskají později než plemena menší. Většina koček pohlavně dospívá na jaře, a tudíž kočky narozené na podzim mrouskají dříve než kočky narozené v létě. Obecně se však uvádí, že pohlavní dospělosti kočky dosahují mezi 4 až 12 měsíci věku. 

Kdy se kočka mrouská

Reprodukční cyklus kočky je od toho lidského naprosto odlišný. Cykly se pravidelně nestřídají, ale jsou ovládány přírodou. Hormonální cyklus se nastartuje ve chvíli, kdy je slunce na obloze alespoň 10 hodin za den. U nás tedy mluvíme přibližně o období od února do října. Ovšem pokud kočka žije celoročně v bytě s umělým osvětlením, může mrouskat kdykoliv. Kočka je v tomto období neustále připravena k nakrytí. Mrouskání spolehlivě nastartuje přítomnost mrouskající kočky či pohlavně dospělého nekastrovaného kocoura.

Jak dlouho kočka mrouská

Reprodukční cyklus koček má několik stádií. 

  1. První krátkou fází je proesterus, kdy kočka již voní kocourům, ale není svolná k páření. Obvykle trvá zhruba 2 dny.
  2. Mrouskání neboli estrus označuje pouze stádium, kdy kočka může zabřeznout. To obvykle trvá 3 až 7 dní a opakuje se každé 2 až 3 týdny. Délka a četnost opakování se však u jednotlivých koček liší. 
  3. Interestrus označuje období mezi jednotlivými stádii mrouskání. Hladina estrogenu klesá a změny chování ustupují.
  4. Anestrus označuje takzvané období klidu. Vaječníky v této fázi neprodukují hormony a nejsou aktivní. U nás se typicky objevuje na konci podzimu a zimy. 

Specifickým druhem mrouskání je takzvané permanentní mrouskání, které je charakteristické dlouhým trváním. Pokud trvá déle než měsíc, může být příčinou nějaký zdravotní problém. V případě, že vám doba mrouskání kočky připadá příliš dlouhá, raději tento stav konzultujte s veterinářem. Lepší přijít zbytečně než pozdě. 

Co dělat, když se kočka mrouská

Jelikož jde o zcela přirozený jev, nic moc s ním nenaděláte. Je důležité být empatičtí, pochopit, že nám to kočka nedělá naschvál a obalit své nervy. Abyste předešli nechtěnému nakrytí, musíte kočku izolovat od přítomnosti kocourů. Jediným způsobem, jak se mrouskání vyhnout, je přistoupit ke kastraci.

Proč kastrovat kočku?

Období mrouskání je náročné nejen pro vás, ale také pro vaši kočku. Navíc musíte být neustále na pozoru, aby vám kočka neutekla a nevrátila se březí. V případě, že kočku nemáte určenou na chov a koťata neplánujete, kastrace je skvělou volbou. Díky ní se tomuto stresujícímu období úplně vyhnete a můžete si plně užívat společně trávený čas.

Dalším důvodem je prevence nepříjemných zdravotních obtíží. Díky kastraci se kočka může vyhnout zánětu dělohy, vzniku cyst na vaječnících a snižuje se také riziko rakoviny mléčné žlázy. Ač je představa operace vašeho chlupatého miláčka nepříjemná, plynou z ní především benefity. Navíc jde o celkem rutinní zákrok, který není příliš náročný a je vcelku rychlý. Jedním rozhodnutím tak můžete společný čas s vaší kočkou o něco prodloužit.


Přečtěte si také

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.