Oblíbené kuchyňky pro děti

Ať už máte doma dívenku či chlapce, obě pohlaví v určité fázi svého dětství zatouží po kuchyňce. Je to taková “must have” hračka, kterou ocení snad každé dítě, a tak přinášíme několik rad, jak vybrat kvalitní kuchyňky pro děti, a také tipy na konkrétní oblíbené modely!

Co v článku najdete?

Jak vybrat dětskou kuchyňku?

Kvalita a bezpečnost jsou na prvním místě

Protože kuchyňky mohou dosahovat i výšky větší než jeden metr, je důležité se hned na začátku ujistit, že je kuchyňka bytelná a jen tak něco ji nepřevrhne. Pokud si tím nejste jisti, existuje možnost snadného připevnění kuchyňky ke zdi. Pozor byste si měli dát také na rohy pracovní desky. Ty by měly být zahnuté, aby nedošlo ke zbytečnému poranění se o ostré hrany.

TIP: Tipy na gadgety pro děti: Interaktivní a robotické hračky budoucnosti

Rozměr odpovídající prostoru i výšce dítěte

Důležitý je také věk a především výška dítěte. Pro dvou až tříleté děti by měla stačit kuchyňka s pracovní deskou maximálně 50 cm nad zemí. Pro starší děti je pak vhodné umístění pracovní plochy do výšky alespoň 55ti centimetrů. Hloubka kuchyňské desky, která se zpravidla pohybuje v rozmezí od 30 cm do 50 cm, není pro výběr nikterak důležitá a rozhodující. Stejně tak je tomu i v případě šířky pracovní desky.

V potaz je nutné vzít nejenom to, kolik místa bude mít dítě na hraní. Důležité je také promyslet, jaký rozměr je vhodný do místnosti, kde bude kuchyňka umístěna. Pokud vás nedostatek místa netrápí, pak je lepší vsadit na větší kuchyňku, která nabízí více aktivit a tudíž dítě jen tak neomrzí.

Při výběru je potřeba více prostoru, než je samotný rozměr kuchyňky, protože dítě při hře potřebuje dostatečný prostor k manipulaci. V nabídce jsou také oboustranné kuchyňky, ke kterým je nutné mít přístup ze všech stran.

Základní rozdíly mezi materiály

Mezi nejčastější materiály, které jsou nabízeny, patří plast a dřevo. Při výběru plastové kuchyňky je cena zpravidla nižší. Zároveň je kuchyňka velmi snadná na údržbu, lehce omyvatelná a díky své nízké hmotnosti se dá snadno přesouvat. Právě nízká váha ale může být spíše nevýhodou. A to proto, že výrobky z plastu mohou být nestabilní a tedy i více náchylné k převrhnutí a dětským úrazům.

Dřevěné kuchyňky na první pohled vypadají jako ty skutečné. Díky vyšší hmotnosti jsou také více stabilní. Při jejich pořízení ale většinou sáhnete hlouběji do kapsy a navíc budete muset dokoupit další příslušenství. Toho je v dřevěných dětských kuchyňkách většinou nedostatek. Dřevo je však zpravidla kvalitnější a zdravotně nezávadné.

Příslušenství může být součástí sady

Právě příslušenství je dalším faktorem, který stojí za to zvážit. Téměř každá z kuchyněk jej má v ceně započítáno. Pokud si pár stovek připlatíte, pak může jít o kuchyňské náčiní, kterého bude dostatek. Velmi často se ale stává, že je příslušenství součástí sady, nicméně nakonec dostanete pouhé dva hrnce a vařečku, což dětem opravdu nestačí, a další nádobí do dětské kuchyňky budete dokupovat zvlášť.

Cena nezaručuje kvalitu, ale může přinést více funkcí

Dětská kuchyňka není hračkou, jejíž kvalita by byla příliš ovlivněna cenou. Samozřejmě, že nejlevnější kuchyňky, jejichž cena se pohybuje okolo 1 000 Kč, jsou zpravidla z plastu, nemají příliš příslušenství a vzhled není dotažen do úplného detailu. I tak si s nimi ale dítě dokáže vyhrát celé odpoledne.

Dražší kuchyňky, které lze pořídit i za desetitisíce, jsou designovými kousky, které se hodí do každého dětského pokoje. Jejich kvalita ale nemusí být vyšší než kvalita levnějších kuchyněk. Navíc se stále jedná o dětskou hračku – vysokou cenovku váš potomek jistě v tomto věku neocení.

Cena v tomto případě neurčuje kvalitu, ale spíše propracovanost a možnost využívat v kuchyňce různé funkce či zvukové efekty. U dražších kuchyněk se běžně setkáme s možností rozsvítit kontrolky u trouby či sporáku. Využít se také dají zvukové efekty vařící vody nebo mikrovlnné trouby. Dětmi velmi oblíbenou vychytávkou je pak napojení na vodu. Holčičky i kluci tak mají pocit, jako by stály v opravdové kuchyni, kde po otočení kohoutkem ihned teče voda.

Hračka pro každého

Kuchařem se v dospělosti může stát opravdu každý. A tak se právě tato hračka v podobě dětské kuchyňky hodí jak pro holky, tak také pro kluky. U vaření děti dokážou trávit opravdu dlouhý čas. Krájení, pečení i smažení jsou činnostmi, které rozvíjejí jemnou motoriku dítěte a utvářejí jejich představivost. Ať už má dítě v pokoji dřevěnou, či plastovou kuchyňku, vždy si v ní bude připadat jako maminka nebo tatínek.

TIP: Oblíbené hračky pro děti

Tipy na dětské kuchyňky

Dětské kuchyňky Woody

Značka Woody se specializuje na výrobu hraček pro děti ze dřeva. Jedná se o českého výrobce, který se může pyšnit nejvyšší kvalitou zpracování. Mezi jejich výrobky patří kromě dětských dřevěných kuchyněk také různé skládačky, hry, čo dokonce dřevěná odrážedla.

Dětské kuchyňky Little Dutch

Firma Little Dutch se specializuje na hračky od narození do 5 let. Převážnou většinu použitého materiálu tvoří dřevo a jakýmsi poznávacím znamením jsou pastelové odstíny, kterými výrobce hračky zkrášluje. Dřevěné kuchyňky i další hračky Little Dutch budou nejen skvělou zábavou pro děti, ale také doplňkem do pokoje.

Dětské kuchyňky Bino

Značka Bino vstoupila na trh v roce 1992. Od té doby svými dřevěnými kuchyňkami, hračkami, skládačkami a dalšími výrobky pro děti zásobuje nejen mateřské školy, ale také dětské pokojíčky.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram