Pes v posteli aneb rozmazlujete svého psa?

Je jasné, že svého psa milujete a snažíte se mu zajistit štěstí. Co ale znamená skutečně pečovat o mazlíčkovo zdraví a pohodu? Kdy dochází k tomu, že rozmazlování je spíše škodlivé pro psího kamaráda? 

Společné sdílení postele se psem

Sdílení postele s mazlíkem přináší určité výhody a nevýhody. Je na vás, zda umožníte svému pejskovi, aby byl váš parťák během noci.

Možné nevýhody společného spaní se psem:

  • Rušení vašeho spánku ovlivněné psím chováním jako chrápání, škubání, škrábání a noční procházky k misce.
  • Zhoršení alergie.
  • Narušení intimnosti ve vašem partnerství.
  • Zvýšená agresivita psa, který vnímá postel jako své teritorium.
  • Častější převlékání postele (slintání, špinavé tlapky, chlupy).
  • Nebezpečí zalehnutí menšího pejska.

Výhody sdílené postele:

  • Prohlubování vztahu s mazlíčkem.
  • Pocit většího bezpečí, jistoty a možnost tulení.
  • Snížení stresu, zlepšení nálady.

Psi potřebují kvalitní spánek stejně jako lidé. Dopřejte pejskovi podpůrný spací povrch, který je šetrný ke kloubům. Vyrábí se i speciální ortopedické pelíšky a podložky pro psy, které jim poskytnou maximální komfort..

Rozmazlování jídlem: nepřekrmujte

Lidé ztotožňují jídlo s láskou, rádi své psíky tak rozmazlují. Vaříte speciální jídla nebo mu dáváte zbytky ze stolu? To pro psa není zdravé a způsobuje mu přibývání na váze. Obezita a nevhodná strava dále zvyšují riziko onemocnění kloubů, vzniku rakoviny a srdečních chorob. Dopřejte mu tu nejlepší výživu, ale speciálně určenou psům. Investujte do dražšího kvalitního krmiva, které obsahuje maso a vitamíny. 

Proč je důležité psa nepřekrmovat? Obezita mazlíčků je jedním z hlavních problémů veterinářů na celém světě, přičemž více než 50 % mazlíčků je považováno za obézní. 

Pozor na polidšťování aneb rozmazlujte správně 

U všech činností se zaměřte na bezpečnost, zdraví a pohodu psa. Ne pouze na to, co vám připadá zajímavé, přitažlivé nebo roztomilé.

Vyvarujte se polidšťování psa. Výsledek toho může být, že psa bude obtížné a těžké vychovávat a ovládat. To může dále vést k agresivnímu a dominantnímu chování. Když je pes podle lidských měřítek příliš rozmazlený, je větší pravděpodobnost, že bude kousat, štěkat, hlídat svůj “majetek” (jídlo, hračky) nebo třeba brát jídlo ze stolu a jinak zlobit. Při oblékání do oblečku myslete na to, zda je to pro psa žádoucí (je zima, mokro, pes je náchylný na prochladnutí) nebo se pro vás jedná jen o módní výstřelek a zábavu.

Jak psa příliš nerozmazlovat? 

  • Nerozmazlujte psa aktivitami, které se líbí vám (vození v kočárku, časté nošení, strojení do módních oblečků). 
  • Zařiďte dostatečný pohyb 30 – 60 minut denně na čerstvém vzduchu.
  • Pořiďte mentálně stimulující hračky, které ho zaměstnají (interaktivní hračky a hlavolamy). 
  • Dbejte na kvalitní potravu a nekrmte psa lidským jídlem. 
  • Pokud to váš pes vyžaduje, stříhejte mu srst a drápy, čištěte mu zuby (nebo se domluvte s vaším veterinářem). Je to lepší než platit psí wellness, masáže nebo akupunkturu a podobné módní výstřelky.

Klíčem je zajistit psovi kvalitní výživu, pravidelné kontroly u veterináře, očkování, hračky a aktivity, které potřebuje k tomu, aby prospíval a vedl zdravý a spokojený život. To je lepší než psa polidšťovat a dávat mu to, co si jako člověk užíváte vy. Rozmazlování mazlíčků je v pořádku pokud je ve zdravé míře. V první řadě se starejte o zdraví pejska.


Přečtěte si také

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.