Jak vybrat a upevnit fusak do kočárku?

Kojenci a batolata snadno prochladnou nejen v zimě, a tak je potřeba je před nižšími teplotami chránit. To může zajistit kvalitní fusak, který, na rozdíl od deky, drží hezky na svém místě, dítě doslova obalí a nepropustí k němu chlad. Při nákupu ale můžeme narazit na problém, kterým je nepřeberné množství různých typů, velikostí či značek fusaků. Jak se v nich vyznat, který vybrat, a hlavně jak ho upevnit v kočárku nebo na saních, si povíme v následujícím článku.

Druhy fusaků

Fusaky můžeme rozdělit do kategorií podle ročního období, ve kterém je vhodné je využít.

Zimní fusak

Zimní fusak je zpravidla nejteplejší. Vnitřní vrstvu obvykle tvoří fleece nebo jemný beránek. Fusak je ve středu vycpaný například dutým vláknem, luxusnější varianty pak mohou být dokonce péřové, což se však příliš nedoporučuje kvůli alergiím. Ať už zvolíte cokoliv, měla by mít výplň vždy dobré izolační vlastnosti. Vrchní materiál by měl být z voděodolného materiálu, který je zároveň odolný větru.

Mezi další užitečné vychytávky zimních fusaků patří:

  • stahovací kapuce, které ochrání před mrazem i hlavičku dítěte
  • kožešina kolem kapuce
  • prošívání, jenž udrží výplň rovnoměrně rozprostřenou i po vyprání nebo při kopání nožičkama

Jarní fusak

Jarní fusaky mívají mnohem méně výplně, někdy nedisponují žádnou a skládají se pouze ze svrchní a spodní tkaniny. Tento typ využijeme jak na jaře, tak na podzim, proto opět vybíráme takový, který dítě ochrání před nevlídným počasím, tedy před větrem a deštěm.

Fusak by měl být také dobře prodyšný, aby se dítě v kočárku příliš nepřehřívalo a nepotilo. Vnitřní strana bývá obvykle tvořena jemným úpletem, fleecem nebo hebkou syntetickou látkou. Maminky jistě ocení, když je přední část fusaku zcela odnímatelná – pokud se totiž náhle oteplí, lze ji celou odepnout a zůstává pouze podložka pod dítětem.

Letní fusak

Letní fusaky nejsou tolik žádané jako ty zimní, ovšem pro novorozence, kteří ještě nedokážou úplně pracovat s vlastní termoregulací, je to výborná věc. Tyto fusaky jsou vyráběné z lehkého a prodyšného materiálu, který dítě ochrání také před přímým sluncem. Přední část lze opět celou odepínat, přičemž poté pod dítětem zůstává prodyšná podložka.

Celoroční fusak

Tento typ je zpravidla dražší, ovšem pokryje potřeby dítěte během celého roku. Skládá se z několika vrstev, které lze snímat podle venkovní teploty. V zimě samozřejmě použijeme vrstvy všechny. Na jaře pak vyjmeme teplou vložku a fusak je připraven do teplejšího počasí. Část vnitřní vrstvy pak můžeme použít také v létě jako podložku do kočárku.   

Fusak do autosedačky

Do takzvaného vajíčka, tedy autosedačky pro nejmenší děti, se klasický fusak nevleze. K těmto účelům tedy volíme fusaky určené přímo do autosedaček, které disponují otvory na pásy přesně v místech, kde je jich potřeba, jsou zpravidla o něco kratší a vrchní část bývá odnímatelná, případně je fusak koncipován jako zavinovačka na suchý zip a lze jej jednoduše rozepnout. To je důležité proto, aby se dítě během cesty autem zbytečně nepotilo.

Jak vybrat fusak do kočárku

Velikost

Délka fusaku samozřejmě závisí na velikosti dítěte. Pro novorozence bývají fusaky menší, délka je nanejvýš 90 centimetrů, pro batolata můžeme vybírat z modelů o délce až 110-120 centimetrů. Výhodnou koupí mohou být takzvané rostoucí fusaky. Ty mají ve spodní části zip, ke kterému lze připojit vložku na nožičky, když dítě trochu vyroste. Zip se také dá celý rozepnout a nechat bez vložky – to oceníte v blátivém či deštivém počasí, kdy jsou boty dítěte špinavé, fusak však díky zipu zůstane čistý.

Materiál

Klasický zimní (ale i jarní) fusak se skládá ze tří částí – svrchní části, výplně a podšívky.

Svrchní vrstvu by měl tvořit materiál funkční, ideálně s membránou, která nepropustí vlhkost dovnitř, odvádí ji však ven, zajišťuje prodyšnost a chrání dítě před větrem. Velmi oblíbený je softshell nebo ortalion, což je něco jako šusťákovina s výbornými vlastnostmi.

Výplň fusaku slouží jako izolační vrstva. Ta má za úkol udržet co nejvíce tepla u dítěte a nepropouštět ho ven. Výplň dnes nejčastěji tvoří umělé duté vlákno. To, jak je fusak s dutým vláknem teplý, zjistíme z množství gramů na m2; tato hodnota bývá zpravidla uváděna u každého výrobku a platí, že čím je vyšší, tím je fusak teplejší.

U některých fusaků se můžeme setkat i s prachovým peřím nebo ovčím rounem. U posledních dvou bychom si ale nákup měli dobře rozmyslet. Dítě totiž může být alergik a tyto materiály mu nemusí dělat dvakrát dobře.

Vnitřní vrstva je v přímém kontaktu s miminkem, proto by ji měl tvořit jemný a hypoalergenní materiál s atestem pro děti do 3 let. Mezi ty nejoblíbenější patří klasická bavlna, bambus, fleece nebo měkký plyš.

Typ zapínání

Možnosti, jak fusak zapnout, jsou tři:

  • pojízdný zip
  • suchý zip
  • zavinovací fusaky

Zapínání na suché zipy je sice praktické, ale nezapomeňte, že se dítě může v kočárku rozčilovat a kopat nožkama, což suchý zip často rozepne.

U pojízdného zipu je důležité, aby byl skrytý a neporanil při zapínání dítě, případně přes něj do kočárku nefoukalo.

Aby dítě oba druhy zipů svým pohybem nerozepínalo, bývají nad jejich koncem ještě různé cvočky nebo knoflíky.

Design a značka

Když máme podle všech předchozích parametrů vybráno to, co nám nejvíce vyhovuje, můžeme se orientovat na design. Snad každá maminka si totiž zakládá na tom, aby bylo vše, co se kolem dítka nachází, hezké na pohled. U fusaků tomu není jinak, proto výrobci nabízí nespočet barev, potisků a stylů, které se trefí nejen do vkusu, ale lze je sladit i s kočárkem.

Co se týče značky, je lepší vybírat z těch ověřených. Mezi ty nejlepší, co se týče doplňků ke kočárkům, patří bezesporu Emitex. Velký výběr kvalitních fusaků nabízí také značka BabyActive a náročnější maminky si jistě vyberou některý z kousků od Elodie Details. V nabídce jsou také fusaky přímo od výrobců kočárků, například značka Joolz nabízí ke svým kočárkům univerzální fusaky, které do nich padnou jako ulité.

Jak upevnit fusak do kočárku?

S hlubokou korbou to máme jednoduché – fusak do ní prostě vložíme a o další upevňování se starat nemusíme. U sportovních kočárků a autosedaček je to však o něco složitější. To, jak do nich fusak upevnit, samozřejmě záleží na konkrétním modelu. První krok je ale u všech stejný – pásy kočárku nebo autosedačky rozepneme a provlečeme je připravenými otvory ve fusaku.

Další se už liší. Některé fusaky disponují gumičkami v úrovni hlavičky dítěte, kterými se fusak dále připevňuje ke konstrukci kočárku. Jindy to mohou být pásky na suchý zip, nebo guma na zadní straně, která se přetáhne přes zádovou opěrku kočárku.

Porovnání fusaků do kočárku

FusakFusak ABC design 2022Fusak BabyActive Rose 2021Fusak Joolz Aer Delightful
NepromokavýNEANOANO
Prostřihy pro popruhyANOANOANO
Rozměr v cm95,5 x 4875-100 x 48100 x 45
VýplňNeuvedenoFleeceFleece

Fusaky ABC design

Výrobce ABC design vyrábí dětské fusaky, kočárky, autosedačky a další praktické příslušenství již od roku 1988. Tato německá společnost vyrábí designové a kvalitní výrobky, které usnadňují rodičovství.

Fusaky BabyActive

BabyActive je polská značka zabývající se výrobou dětských kočárků, fusaků a dalšího příslušenství, které je cenově dostupné.

Fusaky Joolz

Holandská značka Joolz vyrábí kvalitní kočárky a veškeré příslušenství od roku 2004. Společnost sídlí v Amsterdamu a zakládá si na vysoké kvalitě a moderním designu svých výrobků.


Přečtěte si také

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram