Vše, co potřebujete vědět o krmení psa

Správné krmení psa je velká alchymie a provází nás každým dnem společného života. V tomto článku najdete veškeré základní informace, které byste o krmení psa měli vědět.

Obsah článku

Jak často krmit psa

Najít univerzální odpověď na otázku, jak často krmit psa, není tak jednoduché, jak se zdá. Štěňata se krmí častěji než dospěláci. Četnost se také liší mezi plemeny malých a velkých psů. Vždy je důležité vycházet z potřeb našeho psa. Některým psům vyhovuje krmení jednou denně, jiným zase více menších porcí během dne. Četnost krmení přizpůsobte věku, stavu a množství aktivity vašeho psa.

Když si přinesete domů štěňátko, je ideální krmit stejně často jako krmil chovatel. Obecně se štěňata od odstavení krmí 4x až 5x denně. Kolem 6 měsíců začínáme krmit pouze 3x denně. Pokud je ale vaše štěňátko baculaté, stačí 2x denně. Mezi 8 až 9 měsícem přecházíme na 2 či 1 dávku krmení denně. Nejste si jisti postupným snižováním dávek krmení? Nebojte se zeptat chovatele, veterináře či jiného odborníka. 

U dospělého psa přizpůsobujeme četnost krmení dennímu režimu, množství aktivity a celkovému fyzickému stavu psa. Dále samozřejmě jeho vlastním potřebám. Pokud nám pes doma zvrací hlady, nenecháme ho celý den hladovět jen kvůli tomu, že ho chceme krmit pouze večer. V případě, že ráno chodíte do práce a pes tak nemá možnost se jít vyvenčit, dejte mu menší snídani. Je váš pejsek hodně vytížený? Krmte ho 2x nebo klidně 3x denně. Častěji bychom měli krmit také psí seniory či březí a kojící feny. Krmení 2x denně je doporučováno i u velkých plemen, která jsou náchylnější na torzi žaludku. 

Granule nebo maso

Krmení granulemi i masem má spoustu výhod i nevýhod a každému pejskovi i paníčkovi vyhovuje něco jiného. 

Granule se dobře skladují, jednoduše podávají a většinou obsahují úplně vše, co pes potřebuje. Ušetříte si tak spoustu času i práce. Problém však nastává v případě, kdy řešíte různé potravinové alergie psa. Oproti krmení masem neboli barfování strava není tak pestrá a kdejaký pes dá asi přednost masu před granulemi. 

V dnešní době existuje velké množství různých značek granulí, které se liší kvalitou i složením. Při výběru sledujte jejich složení, hlídejte si dostatečný obsah masa a nezapomínejte také na analytické složky daných granulí. Zohledněte také věk a míru aktivity vašeho psa. Jiné granule jsou vhodné pro psího sportovce a jiné pro “gaučáka”. Nebo granule pro seniory a granule pro štěnata. Pokud si s výběrem nejste jistí, obraťte se na odborníka.

Velkou výhodou krmení masem je podávání stravy v té nejpřirozenější podobě. Víte co přesně pejskovi dáváte, můžete sledovat co mu chutná a také se jednoduše vyhnout tomu, co mu nedělá dobře. Nevýhodou je však složitější příprava, náročné skladování a vytvoření takové krmné dávky, která pokryje všechny potřeby psa. Pokud se pro krmení masem rozhodnete, zjistěte si o tomto způsobu krmení co nejvíce informací. Neváhejte se poradit s odborníkem, který vám pomůže s tím, jak správně krmnou dávku poskládat. Jen tak může pejsek krásně prospívat a bude mít naplněné všechny výživové potřeby.

Přechod na nové granule

Pokud zjistíte, že zvolené granule pejskovi nesedí nebo se vám nelíbí jejich složení, přecházejte na nové opravdu pomalu. Jen tak zajistíte, že si trávicí trakt na novou stravu bez problému zvykne. Nelekejte se průjmů či řidší stolice. V případě, že jste si přivezli domů štěňátko, s přechodem na nové granule buďte obzvlášť opatrní. Ideální je krmit stejnými granulemi, jako krmil chovatel alespoň měsíc. Když štěňátko krásně prospívá a granule mu sedí, zbytečně je neměňte. Pokud je chcete přeci jen změnit, přechod by měl být stejně pozvolný jako u dospělého psa.

Pozvolný přechod na nové granule

  • 1. až 3. den mícháme 75% původního krmení a 25% nového krmení
  • 4. až 6. den mícháme 50% původního krmení a 50% nového krmení
  • 7. až 9. den mícháme 25% původního krmení a 75% nového krmení
  • Pokud má váš pes s přechodem problém, změna může probíhat ještě pomaleji. K dalšímu kroku přistupujte až v tom případě, že si pes na danou změnu zvykl. 

Správná krmná dávka

Při nastavení krmné dávky granulí vždy vycházíme z doporučení výrobce. Toto doporučení je však vždy jen přibližné a krmnou dávku si můžeme měnit podle potřeby. Pokud vidíte, že pes přibírá, nebojte se krmnou dávku snížit. Pokud je naopak příliš hubený či hladový, dávku zvyšte. Krmnou dávku přizpůsobte také denní aktivitě psa. V případě, že je váš pes velmi aktivní, krmná dávka by měla být vyšší. Zvýšit ji můžete také v případě, že má za sebou náročnější den než obvykle. Při nastavování krmné dávky zohledněte rovněž množství pamlsků či konzerv, které dostává nad rámec běžného krmení.


Přečtěte si také

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.