Vitální houby – vše, co potřebujete vědět

Říká se jim dary od boha a již staří obyvatelé Číny věřili, že fungují jako elixír života. Řeč je o vitálních houbách, které mají pro lidské tělo blahodárné účinky. Už jste o nich slyšeli?

Co jsou vitální houby a k čemu jsou dobré?

Houby, jak je známe, jsou s člověkem spojeny už od nepaměti. Pokud se budeme bavit o houbách vitálních, nebo také medicinálních, můžeme konstatovat, že jsou lidmi hojně využívány k léčbě různých zdravotních problémů. Nejedná se však o novodobý objev, jelikož tyto houby využívají lidé už po celá staletí. Dokonce existuje zmínka o tom, že jeden z druhů vitálních hub byl nalezen u mumie pravěkého člověka!

Každá houba má účinek na člověka trochu jiný. Nicméně mají i přes to jedno společné, a to jsou látky velice prospěšné tělu. Těmito látkami máme na mysli minerály, aminokyseliny a také stopové prvky. Vitální houby jsou známé pro tyto konkrétní účinky:

Mimo to, že jsou tyto houby mezi lidmi hojně využívané, se také hojně pěstují. Mezi největší pěstitele patří Asie a Spojené státy. Například houby Shiitake, která Vám podle názvu možná utkvěla v paměti, se vypěstuje za rok na celém světě zhruba dva miliony tun. A to je opravdu velké množství.

Jaké známe druhy medicinálních hub?

Medicinálních hub existuje zhruba 10 druhů, přičemž každý jeden druh má své specifické účinky. Některé z druhů jsou mezi lidmi již dlouho rozšířené a známé, jiné však na svoji slávu naopak čekají. Níže si popíšeme některé z druhů.

Reishi

Houba Reishi, též přezdívaná lesklokorka lesklá, patří mezi nejznámější houby ze skupiny vitálních hub. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, vitamíny skupiny B a minerály, konkrétně železo a selen. Zajímavým prvkem, který obsahuje houba Reishi, je germanium. Tato křehká chemická látka má pozitivní vliv na lidské tělo. Někteří vědci se domnívají, že germanium má protinádorové účinky. Stejně tak se domnívají, že tato látka podporuje imunitu.

Hericium

Korálovec ježatý, Hericium, je houba, která se v přírodě vyskytuje ve tvaru nám známém jako mořský korál. Spatřit ji můžete na poškozených kmenech buků a dubů. Tento druh houby můžete spatřit také v Česku. Složení Hericia je pestré. Obsahuje totiž vysoké množství bílkovin, draslík, fosfor, zinek, železo, germanium a mnoho dalších prospěšných látek. V našem těle příznivě působí na cholesterol, nervový systém, žaludek a pomáhá při únavě a stresu.

Maitake

Japonská houba Maitake, u nás zvaná trsnatec lupenitý, je rozšířená i v Americe. Nalézt byste ji mohli vzácně i v našich lesích, ale pouze s pomocí zkušeného mykologa. Tato houba se může pyšnit vysokým obsahem minerálů, vitamínu B2, D2, obsahuje také vlákninu a všechny antioxidanty. Využít ji můžete při problémech s únavou, nespavostí, podrážděností a duševním vyčerpání.

Chaga

Rezavec šikmý, Chaga, používá spíše ruský lidový název Čaga. Má totiž velmi významnou úlohu v ruském přírodním léčitelství. Roste na kmenech stromů a patří mezi choroše. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a dalších látek, jako je například melanin. Chagu můžete využít na problémy s žaludkem, játry a pomohou také při lupénce. Mimo jiné posiluje imunitu.

Cordyceps

Housenice čínská se vyskytuje v horských oblastech Číny a Tibetu a je řazena mezi přírodní antibiotika. Působí proti infekcím a zánětům, podporuje kardiovaskulární systém, udržuje v normě krevní tlak, pomáhá snižovat stres a posiluje imunitu. Mimo to zlepšuje i psychickou stránku člověka. Využít ji mohou také sportovci pro její schopnost rozšiřovat dýchací cesty

Hlíva ústřičná

Tato houba dokáže pozitivně ovlivnit hladinu cholesterolu a kyseliny močové. Podporuje zlepšení metabolismu, odstraňovat únavu a stres a lze ji užívat jako doplněk stravy při revmatických a kloubních onemocněních. Obsahuje vitamíny skupiny B, D, C a K a z minerálů můžeme zmínit železo, zinek, selen, sodík, jód a bor. Mimo to ve složení houby nalezneme ještě aminokyseliny, steroly, proteiny a cukry.

Enoki

Tato houba, pro nás známá jako penízovka sametonohá, je vlastníkem mnoha přírodních látek s antibakteriálními a antioxidačními účinky. Přisuzuje se jim také protizánětlivost. V lidovém léčitelství totiž byla penízovka sametonohá využívána k léčbě zánětů, alergie, astmatu, nespavosti nebo posílení činnosti slinivky břišní. Snižuje hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak.

Shiitake

Houbě shiitake, neboli houževnatci jedlému, se říká houba dlouhověkosti nebo také elixír života. Mimo jiné velice prospěšné látky obsahuje tato houba také látku lentinan. Tato látka byla v Japonsku zavedena jako součást standardní léčby. Lentinan má imunostimulační, antiinfekční, protinádorové a radioprotektivní účinky. Osvědčil se mimo jiné při léčbě akné a jako lapač volných radikálů.

Jak se konzumují?

Houby se dají konzumovat hned v několika formách. Jednou z nich je konzumace čerstvých nebo sušených hub. Vzhledem k tomu, že většina z těsto hub roste daleko od naší domoviny, dát si čerstvou medicinální houbu není úplně jednoduché. Z toho důvodu můžete zkusit jiný způsob konzumace – doplňky stravy. A které doplňky jsou nejlepší?

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.