Jak dlouho pes hárá

Pořídili jste si domů roztomilou fenku a zajímá vás, kdy začíná první hárání a na co se připravit? Jak dlouho fenky hárají a co všechno to obnáší? Pak je tento článek právě pro vás!

Obsah článku

Co je tzv. hárání?

Říje, neboli laicky hárání, je období, kdy fena v podstatě menstruuje a je připravena na krytí a následnou březost. Říje se objevuje zhruba dvakrát do roka jednou za šest nebo sedm měsíců. Tento interval se může lišit u velkých a malých plemen. U těch větších se může objevit jednou ročně a u těch menších i třikrát za rok. Hárání trvá zhruba tři až čtyři týdny. Pokud by se vám období, kdy fena hárá, zdálo příliš dlouhé nebo naopak příliš krátké, je lepší zajít k veterináři, aby fenku vyšetřil a posoudil její stav.

První hárání

To, kdy se objeví první hárání, záleží i na rase feny. U menších a středních plemen to bývá mezi 6 až 10 měsícem života, u větších se může objevit až kolem jednoho roku. Z počátku může mít fena cyklus nepravidelný, ale ustálí se zhruba kolem 2 let. Opět ale záleží na rase a také individuálním jedinci.

Pokud nechcete štěňata, je dobré fenu nechat vykastrovat. To se provádí zpravidla před prvním háráním. Kromě toho, že fenu nebudete muset tolik hlídat, aby omylem nezabřezla, je výhodou kastrace i menší riziko rakoviny mléčné žlázy a také je to prevence proti zánětu dělohy. 

Jak poznat, že fena hárá?

Základním a nejčastějším příznakem začínající říje je zvětšená vulva, která je překrvená. Nejvíc je to patrné u krátkosrstých plemen. Dalším příznakem je krvavý výtok. Může jít jen o malé množství, které si fena ale sama čistí. V této první fázi je fenka už pro okolní psy zajímavá ale většinou se o psy ještě aktivně nezajímá. 

V další fázi, která trvá cca 9 dní, pak fenka několikrát ovuluje a je připravena ke krytí. Většinou zvedá ocas, je více kontaktní, ale záleží to i na samotném jedinci. Může se také stát, že celá říje feny je bez příznaků. Říká se tomu tichá říje, neobjevuje se krvácení ani jiné příznaky. Jde ale o zcela normální jev a fena může zabřeznout. Bohužel se tato říje pozná velmi špatně.

Jak je již zmíněno výše, ze začátku může být cyklus u feny nepravidelný, tak jako se to občas stává i u lidí. S postupujícím věkem se však ustálí. Fenky hárají do konce života, ale ve vyšším věku se cyklus spíše prodlužuje a hárání se objevuje jednou ročně. 

Co dělat, když fena hárá?

Pokud nechcete štěňata, ale také nechcete fenku nechat vykastrovat, měli byste se v období hárání mít na pozoru a dbát na zvýšenou opatrnost. Pokud máte fenku venku na zahradě, je lepší ji v tomto období zavřít dovnitř a pouštět ji ven jen pod dozorem na nezbytně dlouhou dobu. Nenechávejte fenu bez hlídání, okolní psi (samci) cítí hárající fenu na velkou vzdálenost a jsou schopni přelézt i plot. Chodíte-li na procházky, měli byste fenku, která hárá, mít na vodítku a ideálně se vyhýbat místům, kde byste mohli narazit na další psy. 

Pokud chcete udržet po dobu hárání v domácnosti čistotu, je dobré začít už štěňata učit na tzv. hárací kalhotky, které fungují na principu vložek jako u lidí. Pokud se pro takové kalhotky rozhodnete, měli byste mít na paměti, že by je fena neměla nosit po celou dobu hárání. Kalhotky sice udrží v čistotě vaši domácnost ale fena nemůže provádět hygienu v okolí vulvy a to může mít za následek zvýšené riziko vzniku infekcí.


Přečtěte si také

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.