Jak změřit psovi teplotu

Chcete vědět, jak poznáte, že váš psí miláček má zvýšenou teplotu? A co je vlastně u psa už teplota? Jaké příznaky ji doprovází a jak byste případnou teplotu měli snížit? Dozvíte se v tomto článku!

Obsah článku

Běžná teplota psa

Normální psí teplota, tak jako u koček, je vyšší než lidská. Pohybuje se v rozpětí 37 – 39°C. Záleží na plemeni a velikosti psa. Menší psi mohou mít běžnou teplotu o stupeň vyšší. Pokud je teplota psa vyšší, nebo dokonce nižší než uváděný průměr, je dobré se zaměřit na to, že se psem není něco v pořádku. V ideálním případě byste se měli poradit se svým veterinárním lékařem.

Kdy psovi změřit teplotu?

Psovi byste měli měřit teplotu ve chvíli, kdy máte podezření, že s ním není něco v pořádku a objeví se další příznaky, jako je třeba apatie, zvracení nebo průjem. Jedním z indikátorů, že se psem není něco v pořádku, může být i nechutenství. 

Teplotu byste psovi měli měřit i v případě, že mu hrozí hypertermie – přehřátí nebo naopak hypotermie – tedy podchlazení, které je největším problémem především u štěňat. 

Dalšími příznaky, kdy byste měli ověřit teplotu psa pomocí teploměru, jsou třes, teplé uši a nos (ten ale není úplně indikátorem zvýšené teploty) nebo také zarudnutí očí.

TIP: Jak poznat, že je pes nemocný

Jak měřit teplotu u psa?

Teplota u psa se měří v konečníku. Budete k tomu potřebovat ideálně digitální teploměr s ohebnou špičkou, lubrikant (olej, vazelínu, sádlo) a jednorázové rukavice. Budete potřebovat, aby pes chvíli postál v klidu, takže požádejte někoho ať vám psa podrží, ideálně ať jednou rukou obejme psa kolem krku a druhou rukou mu podpírá břicho, aby si pes nesednul. 

Konec teploměru namočte do připraveného lubrikantu – můžete použít i olej slunečnicový, ale tak aby byl bez příměsi. Takto připravený teploměr zasunete psovi pomalu do řitního otvoru. Musíte být velmi opatrní, abyste psovi neublížili a zbytečně jej nestresovali. Teploměr by měl být zaveden do hloubky zhruba 2 cm. Počkej na zvukový signál teploměru, že naměřil nějaké hodnoty. Tyto hodnoty byste si měli někam zapsat, ideálně i s datem a časem měření. Teploměr byste měli opět šetrně vytáhnout a psa odměnit za to, že vydržel. Nezapomeňte teploměr očistit a uložit na místo, kde budete vědět, že se jedná o psí teploměr. 

Co dělat, když má pes vyšší teplotu?

Pokud neměříte psovi teplotu vyšší než je 39,5°C, měli byste okamžitě kontaktovat svého veterinárního lékaře nebo se psem rovnou vyrazit na nejbližší veterinární kliniku, která má otevřeno. Horečka u psa nad 41 °C může být už velmi nebezpečná.

Pokud z nějakého důvodu nemůžete okamžitě vyrazit za lékařem, můžete psovi ulevit alespoň částečně. Měl by mít přístup k čerstvé vodě, aby nedošlo k dehydrataci, také ho můžete umístit na chladící podložku a místnost ve které pes leží se snažit ochladit – ovšem pozor na psa nikdy nenamíříme větrák ani klimatizaci, snažíme se ochlazovat spíš vzduch kolem něj. Také mu můžete zkusit namočit tlapky, spíše vlažnou vodou, nikdy psa neponořujte do ledové vody nebo ho nepolévejte, mohl by dostat šok. 

Nikdy psovi nedávejte žádné léky bez porady s veterinářem. Pokud psa odvezete k veterináři čeká ho odběr krve, stanovení hladiny CRP a klinické vyšetření. 

Příčiny zvýšené horečky u psa

Kromě již výše zmiňované hypertermie a hypotermie – kdy má vliv na teplotu psa především prostředí jsou i další příčiny teploty u psa. Tak, jako i u lidí, mezi nejčastější příčiny teploty patří infekce nebo zánět. I u psů se tělo brání infekci nebo zánětu zvýšením vnitřní teploty. Dalšími příčinami zvýšené teploty mohou být i očkování, kdy má pes reakci na podanou vakcínu. Tato horečka nebývá příliš neobvyklá a většinou se jedná o nízkou horečku, která nejpozději do 48 hodin odezní. Pokud by se tak nestalo, měli byste neprodleně kontaktovat veterináře. 

Horečka vzniká také po požití látek, které jsou pro psy jedovaté. Kromě běžných známých jedů, které může pes sežrat kdekoliv venku, jsou to i věci v domácnosti, včetně třeba oblíbeného sladidla xylitolu, který je pro psy nebezpečný už v malém množství. Nebezpečné jsou například i ořechy, cibule, česnek, čokoláda, citrusové plody a samozřejmě také alkohol. 

U psa se může teplota objevit i bez jakýchkoli zjevných příčin. V tom případě určitě kontaktujte veterináře, může jít o poruchy imunitního systému, problémy s infekcí, která nebyla diagnostikována nebo může jít v nejhorším případě i o rakovinu.


Přečtěte si také

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.