Jak vybrat paddleboard?

Paddleboarding ovládl české přehrady a rybníky. Jde o způsob pádlování ve stoje na prkně, které zvládne skoro každý od dítěte po důchodce. Na prknu kromě pádlování můžete jen ležet, číst si knížku nebo také trénovat balanc nebo hlídat děti ve vodě. Jaké druhy paddleboardu existují a jak si ho vybrat?

Obsah článku

Co je to paddleboard

Paddleboard nebo také SUP získal svůj název od spojení slov stand up paddleboarding – pádlování ve stoje na surfovacím prkně. S paddleboardem můžete na řeku, jezero, moře nebo rybník či přehradu. Potřebujete k tomu jen minimální množství příslušenství a můžete vyrazit. Paddleboarding je skvělé cvičení pro střed těla a taky skvělý na záda. Na paddleboardu se dnes soutěží nejen v rychlosti, ale také je zaveden jako rybářský sport, kdy rybaříte přímo z prkna.

TIP: Na paddleboardu můžete jezdit i s Vaším čtyřnohým mazlíčkem. Ptáte se jak? Mrkněte na náš článek Jak na paddleboarding se psem.

Jaké druhy paddleboardů existují

Ve světě paddleboardingu je z čeho vybírat a existuje několik parametrů, na které bychom se měli před koupí zaměřit.

Nafukovací nebo pevný?

Nafukovací paddle

Je vhodný pro všechny, kteří chtějí mít zážitky sbalené na cesty. Vyfouknuté prkno se vleze do batohu a můžete s ním vyrazit na cesty. Je mnohem mobilnější a nezabere tolik místa, vyrábí se ve větší škále tvarů a velikostí. Jeho nevýhodou je nižší stabilita oproti pevnému prknu.

Pevný paddle

Oproti nafukovacímu je téměř nesmrtelné, ale nemá takovou škálu možností, jako to nafukovací. Má vyšší váhu a co se týče cestování, je to také nevýhoda oproti nafukovacímu prknu. Pokud ale máte možnost uskladnění přímo u vody, je to ideální varianta.

Velikost paddleboardu

Velikost prkna volíme podle toho, kdo na něm bude jezdit, případně kolik lidí bude v jednu chvíli na prkně jezdit. 

Nad tzv. rodinným paddleboardem přemýšlíme ve chvíli, kdy jej kupujeme s tím, že na něm bude jezdit téměř každý z rodiny, od dětí po dospělé, případně i více lidí najednou. V tom případě volíme paddleboard s vyšší nosností a stabilitou, nebojte se vzít i paddleboard s výtlakem 300 l. 

Pokud kupuji prkno čistě pro svoji potřebu, řídíme se především váhou jedince a volíme třeba tvary jako Touring nebo Race.

Pokud chceme paddleboard pro dva nebo páry, záleží na tom, jak prkno hodláme využívat. Pokud ho chceme jen na opalování nebo klasické vodní radovánky, volíme paddleboard podle váhy těžšího jezdce. Pokud ale plánujete s prknem dlouhé trasy je vhodné zvolit paddleboard který unese váhu (a má výtlak), která se rovnou součtu vah obou jezdců.

Výběr podle tvaru paddleboardu

Allround

Jde o paddleboard vhodný pro všechny možné vodní ploch a taky je vhodný téměř pro kohokoli. Jeho konstrukce je koncipována do polokulata. Tento tvar je vhodný především pro začátečníky, kteří si chtějí paddleboarding vyzkoušet. Je to univerzální tvar.

Touring

Paddleboard tvaru touring je vhodný pro více lidí, má větší nosnost a také výtlak. Vhodný je především na dlouhé trasy pro klidnější vody jako jsou rybníky nebo i klidná řeka. Bývá delší než allround a má užší špičku. Díky tomu je pohyb po vodě plynulejší a o něco rychlejší. Tento tvar se velmi často využívá i k rybaření.

Race

Race neboli závod. Typ race je nejdelší ze všech tvarů, jeho rozměry jsou většinou od 380 do 430 cm. Oproti jiným tvarům je také užší. Vhodný bývá pro pokročilé jezdce, kteří už mají něco odježděno. Pro sportovní účely je vyroben z karbonových vláken ale dá se koupit i ve variantě nafukovací. 

Windsup

U tohoto paddleboardu je možné připojit plachtu a připomíná tak prkno na windsurfing. Občas se dělá i s úpravou se skluzovou hranou. Uprostřed paddleboardu je díra se závitem nebo jiný systém pro ukotvení plachty. Základní tvary těchto prken vycházejí z Allround nebo Touring.

Wave

Jak sám název napovídá, jde o paddleboardy určené pro vlny. Jsou speciálně upravené a krátké kvůli obratnosti. Opět kvůli stabilitě se více používají pevné, ale dají se sehnat i nafukovací.

Yoga

Paddleboard určený především k cvičení, který má největší výtlak a je mnohem širší než předešlé tvary.

Technologie paddleboardů

Pro pevné a nafukovací paddleboardy existují různé parametry výroby. 

Nafukovací paddleboardy musí být pevné, a proto je v nich vzduch nahuštěn pod vysokým tlakem a díky technologii drop-stitch paddleboard nepraskne nebo se neroztrhne. Prkno je pak ještě spojeno polyesterovými vlákny, které zajišťují celkovou stabilitu paddleboardu.

Pro pevné prkna se rozlišují konstrukce – jedno a dvouvrstvé. Jde o počet vrstev z PVC. Jednovrstvé jsou lehčí a levnější, ale nevýhodou je kratší životnost a nízká nosnost. Dvouvrstvé mají sice delší trvanlivost, ale jsou těžší na přenos. 

Dále existují paddleboardy, které se vyrábějí technikou MSL (případně fusion nebo ESD). Za tepla se k sobě lisují dvě vrstvy PVC. Jsou o něco pevnější než klasické dvouvrstvé paddleboardy a jsou lehčí.

Dalšími technologiemi jsou double chamber neboli dvoukomorová konstrukce, která je velmi pevná a bezpečná, a technologie machine wave, která má vnitřní vlákna tkaná – více ohebná a pružná. 

Tipy na příslušenství

Pokud už jste vybrali vhodný paddleboard, neměli byste zapomínat i na příslušenství.

Paddleboarding se samozřejmě neobejde bez pádla. Opět na trhu velké množství pádel různých materiálů, konstrukcí. Pádlo bývá dodáváno většinou i s paddleboardem. 

Pokud se rozhodnete pro nafukovací paddle, je vhodné k němu mít i pumpu na nafukování. Na trhu je opět nepřeberné množství od ručních pump, po kompresorové nebo nožní pumpy. 

Nesmíte zapomínat ani na bezpečnost a je vhodné pořídit správné záchranné pomůcky od např. návleku proti potopení na pádlo až po bezpečnostní záchranou vestu. Je téměř nezbytné pořídit si tzv. leash neboli řemínek, který máte upevněný jedním koncem na paddleboardu a druhým na noze, jde o bezpečnostní prvek, který slouží k tomu aby vám prkno neuplavalo.

Dalšími důležitým příslušenstvím, především pro nafukovací paddleboardy, je mít sadu na lepení. Podobné jako u cyklistiky na kola. K paddleboardu nabízí eshopy i transportní zařízení na auta, oblečení, nepromokavé vaky nebo ploutvičky (flosny, finy).


Přečtěte si také

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.