Přírodní kosmetika – šetrná k pleti i životnímu prostředí

Ekologie se na nás dnes valí ze všech stran, což je samozřejmě dobře, na druhou stranu mohou tohoto zájmu zákazníků o bio produkty využívat také podvodníci. Vyznat se ve všech produktech na trhu není pro běžného smrtelníka možné, nicméně pokud si uděláte základní přehled o složkách konvenční i přírodní kosmetiky, rozhodně vás nikdo nenapálí. Pojďme se tedy podívat, co to vlastně bio kosmetika je, jak ji odlišit od jiných produktů a jaké výrobky v ekologické kvalitě jsou běžně dostupné.

Čím se vyznačuje přírodní a bio kosmetika?

Přírodní kosmetika by měla obsahovat pouze složky přírodního původu. U bio kosmetiky je navíc záruka, že tyto složky pocházejí z ekologického zemědělství. Na obalech bio kosmetiky se nacházejí loga, která tento původ zaručují. Tato loga vydává povětšinou země, ve které byl produkt vyroben, může však nést také bio logo Evropské unie, pokud se zde prodává a splňuje předpoklady k jeho udělení. Bio kosmetika obvykle nesmí obsahovat látky ropného původu jako je vazelína, nebo složky původu živočišného. 

Co se týče přírodní kosmetiky, ta žádným normám nepodléhá a žádná loga proto na obalech nenajdeme. Co tam však najdeme je složení. To si pečlivě nastudujte. Nezapomeňte však, že ne každý „cizí“ název musí nutně znamenat, že se o přírodní kosmetiku nejedná. Například palmitan sodný je látka pocházející z olejových palem, jejichž pěstování však znamená kácení deštných pralesů, proto je i přes její přírodní původ dobré se jí vyvarovat.

TIP: Tímto se zabývá také nákupní rádce kosmetiky Repekum, který provádí datovou analýzu složení kosmetických produktů.

Proč přejít na bio kosmetiku?

Přírodní kosmetika není jen šetrná k životnímu prostředí, ale také k vaší pokožce. Kůže je největší orgán těla, a proto bychom jí měli věnovat náležitou péči. Přírodní produkty, na rozdíl od těch konvenčních, lépe udržují přirozenou kožní bariéru a pH pokožky. Neobsahují také zbytečné alergeny a chemikálie, které mohou alergickou reakci vyvolávat. 

Při používání přírodní kosmetiky také víte, co obsahuje. V jejím složení totiž obvykle nejsou uváděny nesrozumitelné názvy, které běžnému člověku nic neříkají. Právě naopak, výrobci se snaží vyzdvihnout to nejlepší a jsou na složení produktu pyšní.

Mnoho výrobků přírodního původu je univerzálních. Nepotřebujete tedy deset krémů, každý na jinou partii těla, ale bohatě vám bude stačit jeden. Opět tak ušetříte nejen peníze, ale i životní prostředí, protože vyprodukujete méně odpadu.

TIP: Kosmetika s konopím – CBD kosmetika

Škodlivé látky v běžných kosmetických produktech

Při nákupu bychom se měli vyhnout látkám jako jsou benzoylperoxid, DEA, MEA, TEA, dioxin, imidazolidinyl, FDC barviva, PEG, propylenglykol, SLS, SLES, triklosan, parabeny, toluen, ftaláty a formaldehyd. Poslední 4 látky jsou asi nejběžnější a nachází se téměř v každém konvenčním krému nebo šamponu na vlasy.

1. Parabeny

Pokud kosmetický přípravek obsahuje vodu, nejspíš bude obsahovat i některý z parabenů. Jedná se totiž o konzervant, který zabraňuje množení mikroorganismů. Parabeny jsou však spojovány s hormonální nerovnováhou u žen, která přímo souvisí s rakovinou prsu.

2. Toluen

Ve všech lacích na nehty nebo třeba barvách na vlasy se toluen nachází. Je to běžné rozpouštědlo, které je však toxické. Ve větší míře může ovlivňovat imunitní systém, nebo způsobovat vývojové vady, proto by se měly mít na pozoru hlavně těhotné ženy. Ty by si neměly v těhotenství příliš často barvit vlasy, jelikož je tato látka v přímém kontaktu s pokožkou a lépe se tak dostává do organismu. 

3. Ftaláty

Také ftaláty, stejně jako parabeny, mohou způsobit problémy s hormony či reprodukcí. V současnosti je právě tato látka velice diskutovaná v souvislosti s plodností, a každý ji nejspíš zná jako změkčovadlo plastu. Přidává se také do kosmetiky, kde plní funkci vůně. Nejčastěji je tedy najdeme v antiperspirantech ve spreji, v lacích či jiných sprejích na vlasy, nebo třeba v laku na nehty.

4. Formaldehyd

Typický konzervant používaný snad od pradávna. V současné kosmetice plní také tuto funkci. Formaldehyd je spojován s rakovinou, astmatem nebo vývojovou toxicitou.

Vlasové přírodní přípravky

U vlasové kosmetiky přírodního původu nehledejte ani silikony, ani sulfáty. Obě látky ulpívají na pokožce hlavy i vlasech, a je velice těžké se jich zbavit. Vlas sice uhladí a sulfáty zajistí vyšší pěnivost šampónu, nicméně pokožka je díky nim vysušená a má tendenci se rychleji mastit a nepříjemně svědit nebo se loupat. Mezi šampony přírodního původu nepatří jen klasické tekuté šampony, ale v poslední době velice oblíbené šampony tuhé. Ty svým vzhledem připomínají tuhé mýdlo a vlasy umyjí ještě lépe než ty běžné.

TIP: Přírodní masky na obličej a vlasy

Přírodní dekorativní kosmetika

Co se týče dekorativní kosmetiky, přírodní za tou konvenční stále zaostává. Náročnější ženy se proto uchylují spíše k té běžné. Výrobci si jsou těchto nedostatků vědomi a usilovně pracují na zkvalitňování produktů.

Již dnes se některé výrobky známých značek mohou pyšnit logy vegan či bio. Nicméně budete muset sáhnou hlouběji do peněženky, protože levná přírodní dekorativka vás nejspíš neuspokojí.

Přírodní pleťová a tělová kosmetika

Na pleť a pokožku těla je kladen asi největší důraz. Ženy se při honbě za dokonale hladkou pletí bez nedokonalostí a vrásek probírají tunami krémů, sér, boosterů a tělových mlék, v případě nespokojenosti je rychle mění za jiné, a nakonec si spíše uškodí, než aby si pomohly. Pleť trpí, zbytečně se vysušuje a je zatěžována kombinací různých látek, které narušují její přirozenou bariéru. Nehledě na vysoký obsah alergenů, díky kterým pak nejčastěji k výměně produktu za jiný dochází. 

Přírodní krémy, oleje a másla nejenže řeší samotný problém jako je akné, vrásky nebo třeba atopický ekzém, ale zároveň respektují pH pokožky, dostatečně ji hydratují a jejich působení je dlouhodobé.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram