Zadržování vody v těle – jaké jsou příčiny a jak se odvodnit?

Lidský organismus je z velké části tvořen vodou a její podíl se věkem mění – tělíčko novorozence obsahuje 75 % vody, u dospělého člověka je to 55 %. Množství vody v našem těle by mělo být v určité rovnováze, vodu každodenně přijímáme pitím i jídlem a vylučujeme močí, stolicí, potem a vydechováním. Když se tato rovnováha poruší a začneme vylučovat méně vody, než kolik přijímáme, dochází k tomu, že naše tělo vodu zadržuje. Jaké jsou příznaky zadržování vody v těle a proč k tomu dochází? Jak se tohoto problému zbavit? Těmto otázkám se věnuje následující článek.

Obsah článku

Jaké jsou příznaky zadržování vody v těle a proč k tomu dochází

To, že se v našem těle hromadí voda, se může projevovat hned několika způsoby:

  • otoky končetin, především jejich koncových částí,
  • nadměrné pocení,
  • opuchlá víčka po probuzení,
  • drobné ale časté změny hmotnosti,
  • celulitida,
  • obtížné hubnutí, pocit nafouklého břicha.

K zavodňování organismu může docházet z důvodů, které vyplývají ze špatné životosprávy, hormonálních změn i ze zdravotních důvodů.

Špatná životospráva

Problémy se zavodněním organismu mohou nastat, když přijímáme nadměrné množství sodíku. Lidský organismus se snaží udržet jeho správnou koncentraci, a proto zadržuje větší množství vody. Podstatným zdrojem sodíku je kuchyňská sůl, proto bychom se měli snažit o snížení její spotřeby. Na zavodňování může mít také vliv nadměrné množství alkoholu, cukru, uzenin a instantních jídel.

Pitný režim

Důležité je dodržování správného pitného režimu. Nedostatečný příjem tekutin způsobuje únavu a zhoršení schopnosti soustředit se. Pokud dojde k poklesu obsahu vody v lidském organismu o více, než 15 % hrozí dehydratace. Naše tělo na nedostatek tekutin reaguje tím, že vodu zadržuje. Omezení spotřeby vody tedy může vést k zavodnění organismu. Ani přílišný příjem tekutin není pro lidské tělo vhodný, protože může způsobit nadměrné zatížení ledvin a srdce.

TIP: Pitný režim – optimální denní příjem tekutin

Nedostatek pohybu, nadváha a obezita

Nedostatek pohybové aktivity a sedavé zaměstnání může zapříčinit zadržování vody v koncových částech rukou a nohou. Zadržováním vody často trpí lidé, kteří mají problémy s tělesnou hmotností, dlouhodobý nedostatek pohybu je obvykle spojen s nadváhou nebo obezitou. Pravidelný pohyb je účinným a přirozeným způsobem jak se zavodněním bojovat, protože při pohybu se rozšíří cévy a tělo pak snadněji vylučuje tekutiny.

TIP: Jak zhubnout správně? Nedělejte hloupé chyby

Premenstruační syndrom, hormonální nerovnováha

Některé ženy mají problémy se zadržováním vody v období před začátkem menstruace, kdy se objevuje takzvaný premenstruační syndrom. Zavodňování se pak projevuje nárůstem tělesné hmotnosti i otoky a je patrné v obličeji, v oblasti prsou, břicha a v koncových částech rukou a nohou. Příčinou těchto problémů jsou hormonální změny – zvýšení hladiny progesteronu a vyšší aktivita aldosteronu. Hormonální nerovnováha spojená se zvýšením podílu vody v organismu se u žen objevuje i v období těhotenství a klimakteria.

TIP: Menstruační kalhotky – jak fungují a jak je vybrat?

Zdravotní důvody zadržování vody

Porucha lymfatického systému

Důvodem zadržování vody mohou být i lymfatické otoky neboli lymfedémy, které vznikají, pokud lymfa nesprávně cirkuluje, v některém místě se zadržuje a vytváří otok. Tato porucha může být vrozeným onemocněním, může být způsobena infekcí, vzniká také po úrazu nebo po operačním zákroku.

Onemocnění ledvin, srdce nebo cév

K zavodňování a vzniku otoků může dojít i při poruše funkce ledvin, kdy klesá schopnost ledvin filtrovat odpadní produkty lidského těla. Zadržování vody mohou pociťovat i ti, kteří trpí onemocněním srdce nebo cév.

Užívání některých léků

Také užívání léků jako jsou antidepresiva, antikoncepce, léky na vysoký krevní tlak, chemoterapie i volně prodejné léky tlumící bolest může mít negativní vliv na podíl vody v těle.

Jak odvodnit tělo

Není dobře snažit se o snížení množství vody v našem těle pomocí volně dostupných léků na odvodnění, nadměrné konzumace kávy nebo jiných močopudných prostředků. Někdy stačí vyčkat a tělo si s nadbytečnou vodou poradí samo, v některých případech je nutná návštěva lékaře. Chybu neuděláme, když začneme dodržovat několik jednoduchých pravidel:

  • zvýšení pohybové aktivity – doporučuje se 40 minut rychlé chůze denně, plavání, běh nebo jiný aerobní pohyb,
  • změna stravovacích návyků – méně soli, cukru, alkoholu, více ovoce a zeleniny, dostatek bílkovin,
  • kompresní terapie – otoky nohou je možné zmírnit pomocí kompresních punčoch nebo podkolenek,
  • lymfatická drenáž – doporučovanou terapií pro snížení podílu vody v těle je lymfodrenáž,
  • dostatek tekutin čím víc pijeme, tím víc naše tělo vodu vylučuje. Je tedy chybou snažit se vyřešit zavodnění snížením příjmu tekutin, organismus by pak reagoval snížením výdeje vody,
  • bylinky – šetrným způsobem jak se odvodnit jsou bylinné preparáty například z pampelišky, kopřivy nebo přesličky.

Přečtěte si také: Dehydratace – její příčiny, projevy a léčba

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.