Plíseň v domě a její vliv na zdraví

Mít doma plíseň na stěnách, v rozích místností nebo kolem není nic příjemného. Ani na pohled, ani pro zdraví obyvatel domu. Plíseň má totiž negativní účinky na naše zdraví, způsobuje hlavně dýchací potíže a rozjíždí různé alergie. V tomto článku se podíváme na to, jak předcházet vzniku plísní, případně jak se jich zbavit, když už je doma jednou máte.

Příčiny vzniku plísní

Hlavní příčinou vzniku plísní je obvykle nadměrná vlhkost v bytě nebo v domě. Vlhkost vzniká mnoha způsoby a nepomáhá ani to, když špatně větráme. Ideální vzdušná vlhkost v bytě je 40 – 60%, můžete si ji lehce změřit vlhkoměrem. Vyšší vlhkost v bytě poznáme i tak, že se nám nadměrně rosí okna a časem je plíseň cítit i ve vzduchu. Když je vlhkost vyšší, daří se bakteriím, roztočům a dáváme také šanci vzniku plísní (kolem oken i na okenních rámech, na zdech i v rozích místností). 

TIP: Proč je důležitá správná vlhkost v bytě

Vznik plísní může mít i jiné příčiny, než je celková nadměrná vlhkost. Bylo by vhodné zkontrolovat, zda nejsou např. ucpané okapy a voda pak teče tam, kam nemá. Mohla také prasknout trubka topení ve stěně a ani o tom nevíte, nebo se stala jiná závada. V takovém případě je logicky nutné najít příčinu a odstranit ji. Jinak se plísní nezbavíte.

Jak nám plíseň škodí

Plíseň je nejagresivnější vůči alergikům, lidem s respiračním onemocněním a dětem. Vlivem dlouhodobého pobytu ve vlhkém prostředí rozvinout řada chronických problémů – od bolestí hlavy, přes vznik ekzémů, alergie, chronickou rýmu, astma, problémy se spánkem až po dýchací potíže. Jednoduše plísně nejsou doma žádoucí, to je jasné. Navíc pohled na plíseň taky není zrovna příjemný.

Vysoká vlhkost a plíseň také zkracuje živostnost vybavení domácnosti – spotřebičů, nábytku, zdí, tapet, elektronice, hudebních nástrojů i textilu.Nepříjemný je také všudypřítomný zápach a zatuchlina, který je typický pro plísně.

Jak předcházet vzniku plísní

Nejdůležitější je správně a dostatečně větrat, zároveň i vytápět všechny místnosti (vlhkosti se lépe daří v chladnu). V zimě větrat krátce a intenzivně několikrát denně otevření okna na plno, v létě můžete větrat soustavně třeba s pomocí ventilace a mikroventilace celý den i noc. Při vysoké vlhkosti uvnitř se nedoporučuje větrat za deště, kdy se vlhkost v místnostech ještě zvýší. Další informace si přečtěte v článku: Jak správně větrat.

Existuje několik opatření, díky kterým lze účinně vlhkost v místnostech snížit, např. nesušit doma prádlo, ale použít sušičku, případně sušit prádlo na balkóně nebo na zahradě. Při vaření zapínat odsávač par. Nezakrývat topení,v koupelně při sprchování používat ventilátor (případně vyvětrat). Přes den vytahovat interiérové žaluzie nahoru, aby se u oken nedržela vlhkost a mohl lépe proudit vzduch. Dalším tipem může být odstranit květiny na vnitřních parapetech.

Pokud se vám ani při dlouhodobém boji nedaří zbavit se vysoké vzdušné vlhkosti, ověřeným pomocníkem je odvlhčovač. Přístroj, který snižuje vzdušnou vlhkost a je schopen během jediného dne pohltit i několik litrů vody.

TIP: Jak vybrat odvlhčovač vzduchu?

Novostavby a rekonstrukce

Je docela paradoxní, že vysoká vzdušná vlhkost a plísně často vznikají u perfektně utěsněných novostaveb a také po rekonstrukci, kdy koupíme nová okna, a vůbec dům uzavřeme co nejlépe, aby nám neutíkalo teplo. To však nahrává i vzniku plísní. Speciálně u novostaveb se často osazují novými okny už hrubé stavby a vlhkost z dokončovacích prací (omítky apod.) nemá kudy odejít. Je potřeba hodně větrat, ale stejně jsou v některých novostavbách docela dobré podmínky pro vznik plísní.

Jak se plísně zbavit

V první řadě je třeba najít příčinu vzniku plísně (technická závada, časté sušení oblečení v místnosti, nevětraná místnost,… ) a tuto příčinu odstranit. Následně můžete řešit následky.

Když už doma plíseň máte, můžete si koupit dostupné prostředky proti plísni (postřiky na zeď, roztoky, např. známé SAVO), případně můžete zkusit odstranit plíseň bez chemie za pomoci jedlé sody, bělidla, octu, boraxového roztoku nebo peroxidu vodíku. S plísněmi bojovaly už i naše babičky a také to musely zvládnout bez chemie.

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.