Ekologické látkové pleny: Proč je používat a které jsou nejlepší?

Nejeden rodič přemýšlí při pohledu na přeplněný koš použitými plenami nad tím, jestli přece jen nejde dítě přebalovat trochu více ekologicky. Jistě, o látkových plenách většina ví, sami jsme na nich vyrostli – mnohé babičky však novopečené rodiče od těchto plenek odrazují s tím, že je s nimi mnoho práce.

Dnes už však nemusíte sáhodlouze vyvařovat pleny v hrnci a sušit je doslova po celém bytě. Moderní látkové plenky nabízejí komfort těch jednorázových, a zároveň jsou šetrnější k přírodě. V našem článku se dozvíte, jaké plenky zvolit, jak o ně pečovat nebo jak si ušetřit práci při jejich údržbě.

Co jsou to ekologické látkové pleny

Ekologické látkové pleny představují moderní variantu k plenám jednorázovým. Jsou vyrobeny téměř stoprocentně z přírodních materiálů, nejběžněji z bavlny, biobavlny či bambusu. Používají se opakovaně, takže jsou šetrné nejen k pokožce miminka, ale také k přírodě. A v neposlední řadě i k vaší peněžence. Navíc také moderní látkové plenky nemusí být vůbec žádná nuda, jsou k dostání v mnoha barvách a se zajímavým potiskem, čímž se dětem rozhodně zavděčíte, a přebalování pro ně bude zábava.

Druhy a typy látkových plen 

Dětské látkové pleny jsou dnes v dostání v několika variantách. Každá z nich má to svoje.

  • Klasikou jsou látkové pleny čtvercové, které poskládáte, sepnete Snappi sponkou a poté miminko ještě zabalíte do nepromokavých svrchních kalhotek. Nebojte se, že byste nesvedli plenku pokládat, je to opravdu hračka.
  • Dalším typem jsou All in 2 (AI2) pleny, podobné jmenovaným výše, jen odpadá skládání plenky. Vnitřek svrchních kalhotek doslova vystelete vkládacím jádrem a můžete balit.
  • Třetí dostupná varianta je All in One (AIO), tedy vše v jednom. Jen miminko zabalíte a je hotovo. O nic těžší než jednorázová plenka. Nemusíte kouzlit s nějakým skládáním a podobně.

Výhody a nevýhody látkových plen

Výhody

  • Jsou šetrné k přírodě i ke zdraví miminka. Zejména u chlapečků je toto důležité hledisko, v klasické jednorázovce se jejich intimní partie přehřívají.
  • Mají vliv na správný vývoj kyčlí.
  •  Snižují riziko opruzenin a ekzémů citlivé dětské pokožky.
  • Dědí se mezi sourozenci, takže vrací vyšší počáteční investici, protože při druhém dítku jsou náklady téměř „nula nula nic“.

Nevýhody

  • Vyšší pořizovací cena na začátku. Tato se investice se vám ale v průběhu používání mnohonásobně vrátí. Zejména tehdy, staráte-li se o pleny šetrně. Poté je můžete používat k přebalování mladších sourozenců, nebo je předat dál.
  • Údržba náročnější na čas i práci.

Vybíráme plenky

Na začátku se musíte rozhodnout, zda budete používat stejný typ plen po celé plenkovací období, či nikoli. Výbavičku si můžete nakombinovat z různých typů dle potřeby a aktuální situace. Odpovězte si také na otázku, jak často budete prát a jak dlouho budou pleny schnout. Máte sušičku? Podle toho uzpůsobte množství zakoupených plen. Zpočátku to může být kolem 20 až 25 kousků, ale v případě dennodenního praní a za použití sušičky prádla to může být daleko méně.

Pro novorozence jsou nejvhodnější látkové pleny čtvercové. V tomto období miminko čůrá nejvíce, budete tedy často přebalovat, v průměru asi každé 2 hodiny. V případě používání AIO, které je potřeba po každém použití vyprat, byste v tomto období asi brzy “přišli na buben”. AIO jsou však skvělým doplňkem klasiky, třeba na ven, kdy se vám nechce skládat s čtvercovkama. Nebo pokud vám hlídá někdo, kdo to prostě neumí.

Přečtěte si také: První pomoc a péče o novorozence a kojence

Nasazení, použití a přebalování

Jak skládat látkové pleny se můžete snadno naučit podle videí nebo foto návodů z internetu. Plenku je poté nutno ještě sepnout sponkou a zabalit zadeček miminka do nepromokavých svrchních kalhotek. AI2 se skládá jako puzzle, kdy savou vrstvu vložíte dovnitř kalhotek a poté balíte. U AIO odpadá i to, jde tedy o nejrychlejší variantu ze všech. 

V čem prát látkové pleny a jak často?

Aby vám sada látkových plen vydržela pokud možno co nejdéle, je nezbytné se o ni správně starat. Před praním z plenky odstraňte největší nečistoty. Skvělým pomocníkem jsou tzv. separační plenky, které zachytí největší „poklad“ vašeho drobečka. Ty poté můžete vyhodit do koše. Pomyslným „Supermanem“ v odstraňování skvrn je žlučové mýdlo. Potřete jím plenku na postiženém místě a nechejte přibližně 15 minut působit. Pokud nezabralo, proces klidně zopakujte.

Použité plenky skladujte v uzavřené nádobě, nejlépe v kbelíku s víkem, ale vhodná je i jakákoliv jiná vzduchotěsná nádoba. Zabráníte tak šíření pachu. Nejlepší je skladovat pleny na sucho. Delší pobyt ve vodě s pracím prostředkem či mýdlem jim rozhodně neprospívá a zkracuje jejich životnost. I tak byste je ale neměli skladovat déle než tři dny,kvůli bakteriím a amoniaku z moči, takže prát alespoň dvakrát až třikrát v týdnu je nutností.

Skvělým pomocníkem na ven je pytlík na plenky. Svrchní kalhotky se suchým zipem zapněte, aby se a něj nenachytaly žmolky. Před samotným praním pak plenky vymáchejte a vyždímejte v pračce. Plenky není třeba vyvářet, jako to možná znáte od svých maminek či babiček. Stačí, když je vyperete na 60 °C, abyste zahubili veškeré bakterie. Čtvercovky čas od času můžete vyprat na 90 °C, nedělejte to ale moc často, abyste nezkrátili jejich životnost.

Na řadu přichází otázka, v čem látkové pleny vlastně prát? Když už jste si dali tu práci a našli šetrnější alternativu k jednorázovkám, zvolte také šetrný prací prostředek, a to jak z hlediska ekologického, tak k jemné dětské pokožce. Čím méně chemie, tím lépe. Pozor na přípravky s obsahem mýdla, zanáší flís, ze kterého bývají vyrobeny svrchní kalhotky.

Přečtěte si také: Kojení a výživa novorozenců a dětí

Kde koupit látkové plenky?

Klasické jednorázové plenky koupíte v každém supermarketu i v drogerii, s „látkovkami“ je to už horší. Kamenných prodejen, které je nabízejí, je poměrně málo, nicméně s jejich stále rostoucí popularitou se situace zlepšuje. Plenky tedy nabízí celá řada specializovaných prodejen s dětskými potřebami. Mnohem častěji se ale maminky uchylují k nákupu na internetu.

E-shopů zaměřených na prodej látkových plen je nespočet a lze koupit kousky té nejlepší kvality i přímo od výrobců.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram