Udržitelná móda: Nejen trendy, ale hlavně ekologicky

Po události z roku 2013 v Bangladéši, kdy budovu oděvní továrny plné lidí zachvátily plameny, se udržitelná móda dostala do povědomí široké veřejnosti, a nejen samotní spotřebitelé, ale i velké obchodní domy se začaly zajímat o to, za jakých podmínek vlastně oděvy vznikají. V této továrně se totiž vyrábělo právě zboží pro velké zahraniční značky a při požáru v ní zahynulo více než 1100 lidí. 

O udržitelné módě se samozřejmě v menším měřítku mluvilo již od 90. let. S rozmachem módního průmyslu a snadnější dostupnosti široké škály oděvů ze všech koutů světa se lidé začali zajímat o jejich ekologickou stopu. Pokud chcete planetě alespoň trochu ulevit a přidat si ke svým ekologickým návykům jeden další, pojďte se podívat, jaké kousky byste si do svého šatníku měli pořídit, kde je nakupovat a proč milovat secondhandy.

Co je to udržitelná móda? 

Udržitelná móda (můžeme se setkat i s pojmy „slow fashion“ nebo „sustainable fashion“) souvisí zejména s našimi nakupovacími návyky. V posledních letech totiž lidé doslova hltají jeden trend za druhým a nakoupené oblečení tak stihnou vynosit sotva párkrát, než si koupí modernější kousek. Řetězce s rychlou módou chrlí několik kolekcí ročně, oblečení je ve většině z nich poměrně levné, od čehož se odvíjí také jeho kvalita nebo původ surovin k výrobě materiálů.

Když si to tedy shrneme, tak hlavními principy udržitelné módy je vysoká kvalita, etický původ materiálů (například dodržování lidských práv, dostatečná mzda, zákaz dětské práce) a udržitelnost samotných oděvů, kdy materiály použité k výrobě musí pocházet z udržitelného a nejlépe lokálního zdroje. Při pěstování a zpracování bavlny nejsou používány žádné chemikálie nebo umělá barviva. 

Proč se na udržitelné kousky zaměřit a jak je poznat? 

Na udržitelné oděvy bychom se měli zaměřit z důvodů ekologických i morálních. Kromě toho, že se na pěstování a zpracování bavlny používá obrovské množství půdy, chemikálií a pitné vody, je tu také stránka etická. K jejímu sklízení, zpracování i k šití velkého množství levných oděvů se využívá levná pracovní síla z chudých zemí. Výjimkou není ani dětská práce nebo odměna mnohokrát nižší, než je minimální mzda v dané zemi. I pracovní podmínky bývají často naprosto nevyhovující.1

TIP: Pokud uvidíte známou značku propagovat své udržitelné kolekce, tak se určitě podívejte také na jejich ostatní výrobky, abyste neskočili na lep tzv. greenwashingu.

Mezi hlavní ukazatele, podle kterých udržitelný produkt poznáme, patří různé certifikáty. Těmi nejdůležitějšími je například certifikát GOTS, který je nejkomplexnější ze všech možných certifikátů. Mezi další patří certifikát Fair Trade, WFTO, EZA nebo Naturtextil Best.

Materiály a zpracování

Polyester – je umělý materiál získávaný z ropy. U módních producentů je velmi oblíbený, je totiž levný a dobře dostupný. Výroba polyesteru je ale enormně energeticky náročná a každý rok padne na oblečení z tohoto materiálu až 70 miliard barelů ropy. Navíc jsou takové oděvy biologicky nerozložitelné a prakticky se nedají recyklovat. Dobrou alternativou, která je v posledních pár letech velice oblíbená, je recyklovaný polyester. Vyrábí se roztavením již vyrobených plastů (například plastových lahví a k jeho vzniku je potřeba o celou polovinu méně energie než u klasického polyesteru. Mějte ale na paměti, že oděvy z tohoto materiálu uvolňují při praní do vody mikroplasty, a tak se jim pokud možno vyhněte.

Kůže a koženka – pravá ani „umělá“ kůže nejsou v žádném případě ekologické materiály. Chov zvířat s sebou nese značnou uhlíkovou stopu, a v případě veganské kůže, která je z PVC, jsme opět u plastů. Rozdíl zde můžeme hledat pouze v oblasti etiky. Existuje však alternativa, která je zatím velmi málo dostupná. Jedná se o umělou kůži vyrobenou z listů ananasu. Tento materiál se nazývá Piňatex, je zcela rozložitelný, a navíc je vyroben z biomasy, který by zůstala nevyužitá.

Bavlna – bavlna je nejvyužívanější surovinou v oděvním průmyslu. Jedná se o jednu z nejrozšířenějších rostlin na světě, avšak její nešetrné pěstování má zcela devastující dopady na životní prostředí. Při nákupu oblečení vybírejte pouze to ze 100% organické bavlny. K jejímu pěstování nejsou používány žádné chemikálie a při zpracování zase žádná barviva. Díky tomu je nejen šetrnější pro přírodu, ale také kvalitnější. Zcela ekologické bavlněné produkty nesou označení GOTS, Association Soil nebo Organic Exchange.

Len – jeho pěstování není tak náročné jako u bavlny, avšak pokud není šetrné, znečišťuje přírodu také. Len se ale v mnohých oblastech pěstuje úplně bez hnojiv a postřiků, a v tomto případě je i zcela rozložitelný.

Hedvábí – jeho produkce se nedá zařadit mezi neudržitelné, nicméně zde přichází spíše problém etický. Zakuklené larvy bource morušového se totiž zalívají vroucí vodou, takže se uvaří zaživa. Teprve poté se z nich vlákno získává. Existují však i chovy, kde se vlákno zpracovává až poté, co motýl kuklu opustí. Takové hedvábí je však výrazně dražší.

Konopí – velmi moderním a asi nejvíce udržitelným materiálem je konopí. Tyto rostliny jsou totiž nenáročné, nepotřebují hnojiva, pesticidy ani jiné chemikálie, a navíc rostou poměrně rychle. Látka je pevná a velmi kvalitní, proto konopné textilie také vydrží déle. Nebarvené výrobky jsou kompletně rozložitelné.

Bambus – bambus je ve své podstatě také ekologickým materiálem. Je to houževnatá a velmi rychle rostoucí rostlina, které není třeba k růstu žádných chemikálií. Produkuje také velké množství kyslíku a zabraňuje erozi půdy. Nicméně v Číně pojali pěstování bambusu velmi komerčně a plocha pro pěstování bambusu se neustále zvětšuje. Rostliny se opakovaně vysazují na stejná pole a dochází tak je snížení diverzity a přemnožení škůdců. 

I české značky jdou s dobou

Jestliže chcete přistupovat k udržitelnosti opravdu zodpovědně, měli byste vybírat zejména z lokálních produktů. Takové tričko ze 100% organické bavlny může mít díky cestě přes půl světa větší ekologickou stopu, než bychom čekali. Při nákupu se tedy poohlédněte po některé z českých nebo slovenských firem, které tuto módu nabízí. Mezi ty nejlepší patří jednoznačně Etik Butik, Green Butik, Czech Labels nebo SUTU. Boty a doplňky seženete třeba u firmy Bohepsia, Playbag nebo Respiro.

Secondhandy zažívají boom

Výbornou volbou jsou také secondhandy. Nejenže v nich najdete opravdu hezké a kvalitní kousky za zlomkové ceny, ale tímto způsobem mohou lidé využívat oblečení klidně i 5x déle, než kdyby ho s každou novou kolekcí v obchodech jednoduše vyhodili do koše. Než se tedy pustíte do nákupu nového oblečení, nakoukněte do oblíbeného „sekáče“ a uvidíte, kolik pokladů si odnesete!

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram