Permanentní make-up

Asi každá žena někdy přemýšlela o tom, že si nechá aplikovat permanentní make-up. Představa, že když se ráno vzbudí, tak bude vypadat pěkně, je hodně lákavá. Mít dokonalý make-up při každé příležitosti – při plavání v bazénu, při koupání v moři, při sportu, když zmokneme – je snem každé z nás. Co vlastně permanentní make-up znamená? Jaké má výhody a nevýhody? Pro koho je vhodný? Na tyto otázky nám odpoví následující článek.

Obsah článku

Co je permanentní make-up

Permanentní make-up je estetický zákrok, při kterém se do vrchní části pokožky aplikují barvy. Tuto metodu takzvaného dočasného líčení využívají ženy, které chtějí být stále upravené a které nechtějí trávit čas každodenním líčením. Permanentní make-up také dokáže zmírnit některé asymetrie obličeje. Dočasné líčení se nejčastěji používá pro zvýraznění a doplnění obočí, dokreslení očních linek a zvýraznění rtů.

Permanentní make-up vydrží jeden až čtyři roky. Tato doba je u každého jiná a závisí na věku, typu pokožky i na péči, kterou dočasnému líčení věnujeme. Při aplikaci se barvy nanášejí do vrchní vrstvy pokožky, která se regeneruje, barvy pak postupně blednou a ztrácejí se. Proto se dočasné líčení v pravidelných intervalech opravuje a doplňuje.

Jak probíhá aplikace

Při aplikaci se do vrchní vrstvy pokožky tenkou jehličkou vpichuje barva. Jedná se postup, který je podobný tetování. Jako barvy se používají přírodní pigmenty, které jsou vyrobené speciálně pro tyto účely a podléhají přísnému testování. Před aplikací s námi stylistka vybere vhodné barvy a naznačí tvary, které bude líčení zdůrazňovat.

V místě aplikace se nanáší mast nebo gel, který zajistí lokální znecitlivění a sníží bolestivost. Po aplikaci může být pokožka zarudlá a citlivá, v některých případech se mohou vytvořit stroupky. Je nezbytné nechat pleť zklidnit a přirozeně zahojit. Stroupky se nesmí strhávat, protože by došlo ke stržení barvy. Po dobu hojení se nedoporučuje na místa aplikace používat krémy ani líčidla, místa by se měla udržovat v suchu a chránit před sluncem. Hojení pokožky většinou trvá čtyři dny. První korekce a doplnění barev se provádí přibližně po šesti týdnech. Další korekce pak po půl roce až roce. Doplnění barev můžeme podstoupit po dalším roce.

TIP: Krása – abstraktní pojem s konkrétním vlivem

Rizika dočasného líčení

Aplikace s sebou nese určitá zdravotní rizika. Permanentní make-up může vyvolat alergickou reakci pokožky. Tomu se předchází provedením testu, který zjistí, jestli nejsme na používané barvy alergické. Dále se občas po aplikaci vyskytnou vyrážky, otoky nebo jizvy. Těmto problémům je možné předejít tím, že salon, kde si necháme aplikaci provést, pečlivě prověříme. Salony by měly používat pouze certifikované barvy, přístroje i postupy.

Také se může stát, že po zákroku nebudeme spokojené s barvami nebo se způsobem provedení. V tom případě je možné odstranění permanentního make-up pomocí laseru. Jedná se ale o poměrně nepříjemný a nákladný zákrok.

Permanentní make-up obočí

Dočasné líčení se velice často používá pro úpravu obočí, je možné upravit jeho velikost, šířku i hustotu, nebo chybějící obočí vymodelovat.

Pro úpravu obočí se používají tři techniky:

  • microblading neboli vláskování obočí – jedná se o metodu, při které se pomocí drobné jehly dokresluje obočí, výsledek působí velice přirozeně, aplikace dodá obočí tvar a hustou,
  • pudrové obočí – při této metodě se do obočí tetují mikrotečky, které obočí doplní a dokreslí. Úprava vydrží až dva roky, je ale invazivnější, protože se barva aplikuje hlouběji do pokožky. Metoda není vhodná pro citlivou a suchou pleť. 
  • microblading obočí s pudrovým stínováním – jde o kombinaci obou postupů. Pomocí metody pudrového obočí se dodávají světlejší odstíny, microbladingem tmavší. Výsledkem je 3D efekt, obočí je zahuštěné a výraznější. Tato metoda je bolestivější.

Dokreslení očních linek

Díky dokreslení očních linek budeme mít oči výrazné a upravené. Aplikace také pomůže zakrýt různé asymetrie. Permanentní linky se dokreslují buď k linii řas, čímž se docílí efektní prohloubení pohledu, nebo se aplikuje silnější linka, která lemuje celé oko a zvýrazňuje jeho tvar.

Můžeme si vybrat mezi třemi metodami:

  • klasické oční linky – je možné zvolit mezi úzkými, středně širokými a silnými linkami,
  • pudrová mikropigmentace – dokreslení linky mezi řasami, pomocí aplikace drobných teček mezi řasami, přináší efekt výraznějších a hustších řas, může se použít spolu s klasickými linkami,
  • efekt kouřových linek – vytvoří linky, které jemně přecházejí do ztracena a na okrajích vypadají jako oční stíny.

Permanentní make-up rtů

Díky permanentnímu make-upu budeme mít rty stále krásně plné a výrazné. Tato metoda umožňuje upravit tvar a velikost rtů, dokáže doplnit chybějící tvar rtů i zakrýt asymetrie a nedostatky způsobené opary, rozštěpem rtu nebo úrazem. 

Techniky úpravy rtů:

  • technika Lollipop – umožňuje zvětšit nebo upravit rty do požadovaného tvaru, rty pak mají jednolitý odstín a větší objem. Pigment se nanáší na celou plochu rtů,    
  • technika Nude – jedná se o aplikaci pigmentu bez výrazných linek, zdůrazní přirozenou krásu rtů.

Přečtěte si také

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.