Jak často si mýt vlasy

Pro to, abyste měli krásné a zdravé vlasy, je zapotřebí pravidelné umývání. Jak často ale vlasy umývat? A jak přesně by mělo mytí probíhat? Abyste předešli všem chybám, vytvořili jsme pro Vás tento článek.

Každý má jiný druh vlasů a jinak se jim mastí, což znamená, že bychom si vlasy měli mýt podle aktuální potřeby. Po delší proluce mezi mytím začínají být vlasy mastné u hlavy, což z estetické a prezentační stránky Vaší osobnosti nevypadá hezky. Vlasy mohou být zplihlé a bez lesku, jelikož na nich ulpí prach a další nečistoty. Taktéž se začnou více cuchat. Abyste se tomuto vyvarovali, stačí si vlasy pravidelně mýt. Pozor ale, špatná technika nebo nevhodná frekvence nám může spíše uškodit.

Obsah článku

Jak často si mýt vlasy?

Většina z nás si umývá vlasy, když už je na nich jasně patrná mastnota. U někoho to může být hned den po umytí, u jiného třeba za tři nebo čtyři dny. Vše závisí na tom, jak rychle pracují Vaše mazové žlázy a na tom, jaký typ vlasů máte.

Co ovlivňuje dřívější umytí vlasů?

V některých případech je umytí vlasů neodkladné. Pokud chodíte do fitka nebo děláte jakýkoli namáhavý sport, u kterého se zpotíte, nemá smysl oddalovat umývání vlasů. To samé platí ve chvíli, kdy jste použili spoustu stylingových přípravků jako je lak nebo gel. Dále pokud jste byli na nějakém prašném místě nebo jste třeba po pobytu v sauně. Vlasy si umyjte i po celém dni s čepicí. Vlasy a hlavně vlasová pokožka je pod čepicí zapařená a mohli byste si tímto přivolat kožní problémy. 

Když ale žádnou podobnou aktivitu nemáte, je vhodné s mytím vlasů trochu zvolnit. Vaše vlasy se mohou totiž více mastit kvůli tomu, že je příliš často myjete. Z toho důvodu se naučte mýt si vlasy zhruba za 2-4 dny. Uvidíte, že jakmile se vám podaří tento interval prodloužit, vydrží poté vlasy hezké o to déle.

Jak na správné mytí vlasů?

I když si vlasy umýváme všichni, málokdo ovládá správnou techniku. Samozřejmě je důležitá čistá voda a teplota tak akorát. Množství šamponu by mělo být spíš menší (zhruba velikost 50 Kč mince). Velkou roli hraje smíchání šampónu s vodou, jejíž dostatek zajistí kvalitnější pěnu. Důležité je i použití kondicionéru a čas od času i masky. Dávejte si opravdu dobrý pozor na to, aby se Vám vždy povedlo vymýt všechny zbytky produktů. Po prvním kole šamponování většinou umyjte vlasy ještě jednou. V neposlední řadě nezapomínejte, že šampon by měl přijít jen na pokožku hlavy, zbytek vlasů umyje jeho oplach. Kondicionér zase patří jen do délek a konců vlasů.

TIP: Fialový šampon na blond vlasy – k čemu je?

Jak vybrat správný šampón?

Šampony je vhodné vybírat podle typu vlasů. Svoje výrobky mají ženy, muži i děti, podle určení se liší složení šamponu, ale také vůně. Kromě tekutých šamponů můžete vyzkoušet i tuhé suché šampony. Velmi důležité je složení šamponu, vyhněte se přípravkům, které obsahují škodlivé látky. Pro nejpřesnější volbu pro Vaše vlasy a vlasovou pokožku se poraďte se svým kadeřníkem. Zde přinášíme pár konkrétních tipů na šampony:

Seborea

Seborea je chronické onemocnění kůže, které patří mezi častá kožní onemocnění. Není závažné a už vůbec ne přenosné na jiného člověka, ale pro pacienta může představovat společenský problém kvůli projevům na viditelných místech. Projevit se může v každém věku, od kojeneckého až po dospělost. Náchylnější na projevy seborey jsou muži, a to z důvodu vyšší aktivity testosteronu. Vyskytuje se především na místech, kde je pokožka bohatá na mazové žlázy.

10 nejčastějších chyb při mytí vlasů

  1. Slabý proud vody

Silnějším proudem voda lépe proniká k pokožce a do celé hustoty vlasů.

  1. Nedostatečně vodou umyté vlasy 

Vlasy namáčej klidně i minutu, protože voda sama o sobě už rozpouští nečistoty a maz. Pokud vlasy nebudou dostatečně mokré, šampon nebude správně penit a nedostane se všude.

  1. Neždímat vlasy před nanesením šampónu

Aby šampón dobře fungoval, potřebuje smíchat s vodou, tudíž potřebuje přijít na opravdu hodně mokré vlasy. 

  1. Příliš mnoho šampónu

Šampónem myjeme vlasovou pokožku, takže stačí malé množství (zhruba velikost 50 Kč mince).

  1. Špatně nanesený šampón

Šampón rozpracujeme v celých dlaních a postupně rozprostíráme po celé vlasové pokožce. Přidáme klidně i trochu vody, to pomůže s tvorbou pěny. Nezapomeň na místa za ušima a nad krkem, kde se člověk nejvíce potí.

  1. Drhnutí vlasové pokožky a špatné pohyby

Vlasovou pokožku masíruj vždy bříšky prstů, aby mytí nebylo příliš agresivní. Mytí nehty může dokonce vést k rychlejšímu maštění pokožky. Vlasy zbytečně necuchej špatnými pohyby nebo směry mytí.

  1. Drhnutí délek vlasů

Vlas je velmi tenké vlákno a pro běžné umytí mu opravdu stačí pouze stékající pěna. Vlasy nemyj ze strany na stranu, mohlo by to vést k mechanickému poškození a dlouhodobé ztrátě proteinu a hydratace ve vlasech.

  1. Před kondicionérem vlasy vysušit

Před kondicionérem, narozdíl od šampónu, vlasy vždy vyždímej a to buď rukama nebo ručníkem. Voda by ho zbytečně naředila. 

  1. Působení kondicionéru

Kondicionér nanes do délek a konců vlasů. Se zbytkem poté můžeš pohladit vlasy po celé délce. Kondicionér potažmo i maska potřebují čas, aby vlas správně vyživil a uzavřel. Vždy je po nanesení do vlasů pročeš a nech působit podle instrukcí výrobce. Důkladně opláchni.

  1. Sušení vlasů ručníkem

Vlasy nikdy ručníkem mechanicky nedrhni. Vždy je jen pomačkej, aby se nepotrhaly.

TIP: Péče o vlasy u moře

Od Bára Králová

Kreativní duše, milovnice piva, dobrého jídla, výletů a sportování. Od mala se věnuje tanci a v dospělosti k tomu ještě přidala HIIT cvičení, spinning a občasný běh, který dělá především kvůli poslechu podcastů.