Křečové žíly – jaká je jejich příčina a jak je můžeme léčit?

Bojíte se v létě chodit v sukni nebo šortkách kvůli nevzhledným vystouplým žilám na nohou? Víte, že varixy, jak se odborně křečovým žilám říká, se neobjevují jen na nohou? Jak křečové žíly vznikají, co je ovlivňuje a jak se léčí? Dozvíte se v tomto článku!

Obsah článku

Co to jsou křečové žíly

Křečové žíly, nebo také varixy či městky, jsou rozšířené žíly, které nejčastěji vznikají na povrchových žilách. Mají různou velikost a tvar. Nejznámější a nejčastěji viděné jsou křečové žíly na dolních končetinách, mohou se ale objevit i jinde na těle. Často se objevují třeba i na rodidlech po fyziologickém porodu nebo u konečníku. Jedná se většinou o zeleně nebo fialově zbarvenou a vystouplou část žíly. Jde o jedno z nejčastějších žilních onemocnění. 

Jak křečové žíly vznikají?

Na vznik křečových žil má vliv genetická predispozice a hormony. Křečová žíla vzniká z důvodu oslabení žilní stěny nebo nedomykavé chlopni žíly a dochází k městnání krve. Díky vzniklému zvýšenému tlaku je pak žilní stěna dlouhodobě poškozována a začne se rozšiřovat, díky tomu pak vystupuje na povrch a vytváří nevzhledné mapy na kůži. 

Kromě již výše zmíněné genetické predispozice, vznikají velmi často křečové žíly v těhotenství. Kromě vlivu hormonů se v těle matky zvyšuje i objem krve a zároveň se k tomu snižuje průtok krve z nohou do pánve

Kde se nejčastěji objevují?

Křečové žíly se objevují nejčastěji na dolních končetinách z jednoho prostého důvodu, a to proto, že nohy nesou celou váhu těla, navíc krev která proudí žílou postupuje proti zemské gravitaci. Pro většinu lidí postižených varixy se jedná především o kosmetický problém ale pokud jsou varixy dlouhodobě zanedbávány mohou vést k větším problémům jako je žilní trombóza nebo bércový vřed. 

Příznaky křečových žil

Vznik křečové žíly je dlouhodobý proces, který vlastně ani moc nebolí. Postupně se zhoršuje, až dojde ke specifickému příznaku, kterým jsou právě zkroucené zelenofialové vystouplé žíly. Předtím vás ale mohou varovat některé příznaky:

  • pocit těžkých nohou
  • svalové křeče 
  • často oteklé nohy
  • nespecifikovatelná bolest v nohou, bez příčiny, tupá trvající bolest
  • zarudnutí podél žilního systému

Faktory, které mají na varixy a jejich vznik vliv

Výše zmíněná genetická predispozice je jedním z hlavních faktorů, které ovlivňují vznik varixů. To znamená, že pokud je mají členové vaší rodiny, především rodiče a prarodiče, je vyšší pravděpodobnost, že se objeví i u vás. Vliv na vznik křečových žil má i váš věk. Čím vyšší věk, tím je vyšší pravděpodobnost výskytu křečových žil. 

Dalším faktorem je i pohlaví, je dokázáno, že křečové žíly se objevují častěji u žen než u mužů a to hlavně kvůli hormonálním změnám, které v těle ženy probíhají – těhotenství (u vícečetných je opět vyšší pravděpodobnost), menopauza, vliv má také užívání hormonální antikoncepce.

Dalším, více ovlivnitelným faktorem vzniku křečových žil je obezita a nadváha. Samozřejmě nemusí jít o pravidlo, ale jde o zvýšenou šanci vzniku. Dále je to pak ještě dlouhé sezení nebo i stání na místě. Většinou se jedná o formu sedavé práce, kdybyste měli provádět každou chvíli nějaký pohyb a trochu se uvolnit.

Léčba křečových žil

Křečové žíly bez léčby nikdy nezmizí. Jejich léčba probíhá konzervativně a operačně. Konzervativní léčba je většinou pouze podpůrná a zmírňuje obtíže spojené s křečovými žilami. Většinou se jedná o nošení kompresních punčoch, omezení delšího stání nebo sezení a samozřejmě je doporučován vhodný pohyb jako jsou procházky nebo plavání. 

Bohužel vzniklé křečové žíly, viditelné na povrchu lze odstranit pouze operativně. V dnešní době již existuje několik variant. operací křečových žil. Způsob operace doporučuje lékař v závislosti na tom, jaké žíly jsou zasaženy a o jak velký rozsah poškození se jedná. Klasické operace probíhá většinou v celkové narkóze a operace pak probíhá tak, že v třísle nefunkční žílu podvážou a tím přeruší její spojení s hlubokým žilním systémem. Poté udělají řez u kotníku a ve výsledku je celá žíla odstraněna z těla. Pokud se žíla odstraní takto klasicky, následuje dlouhá rekonvalescence a nošení obvazů na postižené noze.

Dále se na odstranění žil využívá laser a nebo je využita i tzv. sklerotizace. Sklerotizace je považována za nejšetrnější způsob odstranění křečových žil, ale lze jej aplikovat jen na menší žilky. Sklerotizace je v jednoduchosti založena na tom, že se do postižené žilky vpraví látka, která je naruší a tělo pak nemocnou žílu samo zničí.


Přečtěte si také

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.