Svalové křeče – proč vznikají a co na ně?

Se svalovou křečí se asi alespoň jednou v životě setkal téměř každý z nás. Vznikají většinou při přetížení svalů a při nedostatku důležitých minerálů, avšak příčin může být mnohem víc. Jejich intenzita může být různá, v každém případě se však jedná o vcelku nepříjemný stav. Co vlastně stojí za jejich vznikem, je možné jim nějakým způsobem předejít a mohou být křeče nebezpečné?

Jak ke křeči dochází

Jedná se o mimovolný prudký stah svalů, který vzniká ze dvou důvodů. Tím prvním je nedostatečné krevní zásobení svalu, například když si ve spánku „přilehneme“ ruku. Druhým důvodem může být špatné odplavování odpadních látek vznikajících při práci svalů. Vznik křeči vlastně chrání sval před možným poškozením vlivem těchto faktorů. Při vědecky přesném vysvětlení mechanismu bychom mohli říct, že vznik křečí tkví v inervaci svalů, kdy se zvýší dráždivost nervů. Mezi projevy patří pálení či píchání ve svalech a bolestivé ztuhnutí svalu.

Které svaly jsou nejvíce náchylné?

Postižen může mít jakýkoliv ze svalů kosterního svalstva. U některých se křeče objevují zcela výjimečně, jiné jsou náchylnější. Nejběžnější je výskyt ve svalech dolních končetin, především v lýtkách a stehnech na zadní straně, což souvisí s jejich zkrácením. Co se týče nohou, příčinou mohou být i takzvané křečové žíly. Často se tyto bolestivé stahy objevují i ve svalech zádových, konkrétně v oblasti beder a šíje. To, kde se objeví, závisí na vnějších podnětech i celkovém zdravotním stavu.

Druhy svalových křečí

  • Primární křeče – známé také pod názvem idiopatické, jsou křeče s neznámou příčinou. Často se objevují na příliš zatěžovaných svalech (náročné vytrvalostní sporty, silové sporty), zejména u mladých lidí po sportovním výkonu. Obvykle jsou svaly zkrácené a nerovnoměrně zatížené. Primárním křečím se dá vyhnout pravidelným protahováním.
  • Sekundární křeče – mají mnoho příčin, například velká svalová námaha, léčba některými farmaky, špatná funkce štítné žlázy, cukrovka, těhotenství, varixy, dehydratace a tak dále.

Křeče u epilepsie a podobných onemocnění se řadí mezi sekundární křeče a můžeme je rozdělit ještě na tři typy. Tím prvním jsou křeče tonické neboli tahové, při kterých je epileptik ve ztuhnutém stavu, svaly jsou prohnuté do luku a hlava i oči stočené na stranu. Druhým typem jsou klonické neboli škubavé křeče, při kterých dochází k prudkým záškubům, kdy člověk bije končetinami a hlavou o zem a často dochází ke zraněním. Poslední jsou křeče klonicko-tonické neboli smíšené.

Příčiny křečí 

Příčin je opravdu mnoho a často je těžké je spolehlivě zjistit. Nejčastější jsou méně závažné příčiny jako je nedostatek potřebných minerálů nebo přetížení svalů, avšak důvody jejich vzniku mohou být i závažnější.

Nedostatek minerálů – častá je především hypomagnezémie neboli nedostatek hořčíku. Pro správnou funkci svalů je důležitý také vápník a vitamíny B, D a E.

Dehydratace – v případě nedostatečné hydratace organismu dochází k nedostatečnému prokrvení svalů a k elektrolytické nerovnováze.

Těhotenství – křeče postihnou asi každou těhotnou ženu. Vznikají z nedostatku minerálů a vitamínů, které využívá především plod.

Nedostatečné prokrvení – například při nošení příliš těsných ponožek, bot nebo oblečení, případně při sezení nebo ležení na některé z končetin.

Nadměrná zátěž svalů – vzniká především při sportu nebo náročné práci, kdy se stažené a zkrácené svaly příliš natahují (případně i při špatném sezení u počítače, kde se dlouho namáhá krční páteř nebo bedra)

Různá onemocnění – křeče mohou doprovázet také celou řadu nemocí od epilepsie, přes onemocnění štítné žlázy a cukrovky, až po varixy.

Možná nebezpečí 

Jedná se sice o velmi nepříjemnou záležitost, nicméně nebezpečí ve valné většině případů nehrozí. Riziko přichází například s epilepsií, a to především kvůli možným poraněním. Velký problém jsou také febrilní křeče u dětí, které se objevují při vysokých horečkách. Ty mohou bohužel končit až fatálně, proto je nutné malé děti při teplotě sledovat a snažit se ji všemi způsoby snížit. Další životu nebezpečné křeče se týkají spíše vnitřních orgánů a jejich hladké svaloviny.

Prevence a léčba svalových křečí

  • dodržování pitného režimu
  • pohybová aktivita přiměřená svým schopnostem. Před pohybem je nutné svaly dobře protáhnout a příliš je nenamáhat
  • udržování optimální váhy a dobré fyzické kondice
  • vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály. Vhodné je případně užívat doplňky stravy s obsahem hořčíku, vápníku, zinku a vitamínů B, E a D
  • omezení kouření a užívání alkoholu, někdy škodí také nadměrná konzumace kávy
  • častá relaxace a uvolnění svalů, například při horké koupeli, masáži nebo ležením na akupresurní podložce

Pokud výše uvedená opatření dodržujete a křečí se stále nemůžete zbavit, bude problém souviset nejspíš s nějakou nemocí.

V tom případě je vhodné co nejdříve vyhledat lékaře, který určí příčinu a navrhne léčbu.


Zdroje a studie

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram