Bolest v krku – co na bolest zabírá a jak jí předejít?

S nástupem podzimu a sychravého chladného počasí, ale také s návratem dětí do škol a dospělých do zaměstnání, přichází období nachlazení, viróz a chřipek. Zejména teď, když je kvůli omezování sociálních kontaktů v předchozím období imunita značně oslabená, bychom se měli mít na pozoru a zásobit se dostatkem čaje s medem a citronem, protože nemoci na sebe nenechají dlouho čekat. 

Snad s každou podzimní virózou je spojená také bolest v krku. Ta může mít různé příčiny, a dokonce doprovázet zcela odlišná onemocnění. Jak je ale rozeznat, co na tento nepříjemný problém zabere již v prvních dnech, a kdy je lepší vyhledat lékaře?

Proč se objevuje?

Bolesti v krku se objevují z celé řady důvodů. Nejčastěji se jedná o doprovodný symptom rýmy nebo nějakého virového onemocnění, které se právě bolestí v krku „ohlašuje“. I díky těmto poměrně banálním důvodům může být bolest v krku opravdu silná, nicméně u virových onemocnění většinou odchází stejně rychle jako přišla. Příčinou však mohou být také bakteriální záněty, mykotické infekce nebo angína. Zde za bolestí stojí nezvaní hosté – kvasinky, streptokoky a stafylokoky. Tyto problémy je již nutné řešit příslušnou medikací na doporučení lékárníka či lékaře.

Ne vždy je ale bolestivé hrdlo spojené přímo s nějakou nemocí. Může se totiž jednat také o projev alergie, může je způsobovat také příliš suchý vzduch v místnosti, přetížení hlasivek během předchozího dne nebo je příčinou znečištěné ovzduší či tabákový kouř. Je tedy důležité se vždy zaměřit i na ostatní symptomy jako je horečka, rýma, kašel, nechutenství nebo třeba nadměrná únava a bolesti hlavy.

Projevy bolesti v krku

Projevy bývají různé, nicméně společné mají jedno – všechny nepříjemné pocity se soustřeďují právě do oblasti hrdla. Bolest v krku se projevuje některými z následujících příznaků:

  • Pálení či škrábání v krku
  • Bolest při polknutí
  • Chrapot
  • Bolest při mluvení
  • Ztráta hlasu (možné pouze šeptat)
  • Zvětšení krčních uzlin a jejich bolestivost na dotek
  • Pocit suchosti v hrdle
  • Zarudnutí a otok sliznice hrdla
  • Bolest vystřelující až do uší

Objevit se může také zvýšená teplota nebo horečka, rýma, kašel a záněty krčních mandlí. Komplikací je také těžká angína (zejména hnisavá forma).

Co pomůže na bolest v krku?

Babské rady a přírodní produkty

Mnoho lidí se na počátku problému často uchyluje spíše k babským radám a přírodním cestám, jak si od bolesti pomoci. Asi nejčastější je podávání horkého čaje s medem a citronem nebo silného kuřecího vývaru. Velmi účinná je „medicína“ z medu, citronové šťávy a cibule, kdy se všechny tyto ingredience rozmixují, přecedí přes plátýnko a směs se následně po lžičkách konzumuje v průběhu celého dne. Mezi další potraviny a bylinky, které jsou v souvislosti s léčbou bolestí hrdla známé, patří například česnek, jitrocel nebo zázvor.

TIP: Skvělou bylinkou v boji proti bolesti v krku je yzop lékařský

Vyzkoušet můžete také takzvaný Priessnitzův obklad, který prověřený léty, a spočívá v lepším prokrvení postiženého místa a tím k rychlejšímu nástupu hojení. Studený obklad přikládáme na krk. V prvních minutách se díky působení nízké teploty zúží cévy, po 30 minutách se teplota stabilizuje, a následně začíná proces zahřívání. Obklad by měl být přiložen maximálně 2 hodiny. Jako další tip můžeme uvést i kloktání solným roztokem (nebo Vincentkou), který dezinfikuje a zničí patogeny nacházející se v dutině ústní a v krku.

TIP: Jak na zázvorový čaj?

Volně dostupná léčiva a doplňky stravy

Jestliže není problém až tak závažný, aby bylo nutné navštívit lékaře, nabízí se množství volně dostupných pastilek, sirupů a sprejů do krku, které lze zakoupit například v lékárně. Při mírnějších obtížích jsou skvělé bylinné pastilky, které často obsahují například zmiňovaný jitrocel. Z těch „více účinných“ produktů pak můžeme zmínit orální antiseptika, která fungují jako dezinfekce hrdla, a zároveň často obsahují ještě anestetickou složku, která lokálně působí proti bolesti.

Volně prodejná jsou také takzvaná lokální antibiotika. Nejedná se samozřejmě o antibiotika v takovém slova smyslu, jako je známe z předpisů od lékaře. Výrobek obsahuje antibakteriální látku, která se aplikuje na postižené místo, na kterém jako lokální antibiotikum působí (ničí bakterie či kvasinky). Nejčastěji se jedná o orální spreje nebo pastilky na cucání. Od bolesti si lze ulevit také volně prodejnými analgetiky; například ibuprofenem či paracetamolem.

Léky na předpis

Po návštěvě lékaře a vysokých hodnotách CRP testu (test pro zjištění zánětlivých markerů), obdržíte recept s antibiotiky. Ta by se však neměla užívat na bolesti v krku způsobené virovým onemocněním, proto na CRP testu, pokud možno, trvejte. Pokud je však lékaři již z pohledu do hrdla jasné, že se jedná o infekci (může to tak být například v případě angíny), může se stát, že odejdete s antibiotiky i bez CRP.

Bolesti v krku u dětí

Pokud dítě nejeví známky vážnějšího onemocnění (vysoké horečky, nadměrná únava či malátnost), zahajte v první řadě léčbu přírodní cestou. Není vhodné do dětí začít „bezhlavě ládovat“ léčiva hned při prvních projevech nemoci, protože tyto příznaky mohou během pár dní rychle odeznít samy. Dítěti tedy podejte jitrocelový sirup, případně výše zmíněnou „medicínu“ z cibule, medu a citronové šťávy; z té nemějte obavy – pokud do ní dáte dostatek medu, bude mu dokonce chutnat, a cibuli ani nezaregistruje. Chcete-li podávat léčiva nebo jiné doplňky, lékárník vám jistě rád poradí nejšetrnější variantu.

Kdy navštívit lékaře?

K návštěvě lékaře se uchýlíme tehdy, když všechny výše zmíněné rady nezabírají a podávání lokálních anestetik či volně prodejných léčiv není účinné. U dospělých je tato doba přibližně 5 dní od zahájení samoléčby a u dětí již po 3 dnech. Pokud je bolest doprovázena vysokou horečkou, obtížemi při polykání jídla a pití, zimnicí a vyčerpáním, je na místě navštívit lékaře ihned.

Bolestem v krku můžete předcházet

Aby se bolesti hrdla příště nevrátily, je dobré jim předcházet. Důležité je dbát na silnou imunitu – zejména během chřipkového období konzumujte velké množství ovoce a zeleniny bohatých na vitamín C. Ten lze případně doplnit také ve formě tablet. Pro správnou funkci imunity je důležitý také vitamín D a zinek. Při nižších teplotách je důležité se přiměřeně oblékat a krk si před chladem dobře chránit. Vyhněte se kouření a znečištěnému prostředí. Při smogové situaci vycházejte ven pouze na nezbytně dlouhou dobu.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram