Příprava kávy french press

Rádi si vychutnáte lahodnou a poctivě připravenou kávu? Vyzkoušejte přípravu kávy v konvičce french press. Poradíme, čím je výjimečná a provedeme vás celým procesem od mletí až po finální úklid po vypití kávy.

Výhody french press

Kávu připravenou ve french press si oblíbil už nejeden kávový labužník. Oproti tzv. turecké kávě, kterou dobře známe z návštěv, je french press bez sedliny a s vytříbenou chutí. Bez obav ho můžete využít i na kvalitní kávu, stejně jako na kávu ochucenou, například kardamomem. Na rozdíl od přípravy v džezvě zase nemusíte nápoj neustále hlídat a kontrolovat, jestli zrovna nepřetéká.

TIP: Vše o čaji a kávě

Dva velké plusy za chuť a snadnou přípravu je to, co dělá z kávy z french press jedno z nejlepších řešení na doma. Nezapomeňte na výhodnou cenu – ve srovnání s automatickým nebo pákovým kávovarem vás french press vyjde jen na pár korun. A pokud zrovna jedete na dovolenou, není nic jednoduššího než si konvičku french press zabalit s sebou.

Jak funguje french press

French press je konvička se specifickým vzhledem. Oproti běžným konvičkám má totiž píst a filtr. Namletou kávu dáte do spodku nádoby a zalijete horkou vodou. Necháte chvíli odstát. Nakonec pomocí pístu stlačíte filtr a oddělíte kávovou sedlinu od zbytku tekutiny. Díky tomu se káva perfektně vylouhuje, ale zbaví se lógru.

Jak moc musí být namletá káva, která přijde do french pressu? Naprosto minimálně. Do french pressu si nechte kávu namlít na velmi hrubo (konzistence cukru krystal). Pokud by se vám však zdálo, že je chuť kávy nevýrazná, příště si ji namelte o něco jemněji, na střední stupeň. Jemné mletí do french pressu nepoužíváme, sedlina by propadla filtrem.

Další důležitou složkou je teplota vody. Voda by nikdy neměla být vařící. Doporučuje se teplota 93 až 94 stupňů. To proto, aby se nezničily cenné složky v namletém zrnu. Vařící voda přímo z konvice by je spálila. Nemusíte si dělat starosti s měřením. Stačí nechat uvařenou vodu v konvici před zalitím zhruba půl minuty odstát.

Jak připravit kávu ve french press

Příprava kávy ve french press je jednoduchá. Jediné, nad čím musíte trochu uvažovat, je velikost konvičky a množství tekutiny. Je jasné, že když si kávu připravujete jen pro jednu osobu, není nutné dolévat ji úplně plnou a využít tak velké množství kávy. Vše si přizpůsobíte sami sobě. Dávkování se doporučuje následující:

  • Do 1 l french press konvičky nasypejte 80 g kávy
  • Do 0,8 l french press konvičky nasypejte 65 g kávy
  • Do 0,35 l french press konvičky nasypejte 30 g kávy

Potom, co jste nasypali kávu dovnitř, dejte si vařit vodu. Po uvaření ji nechte chvíli odstát. Zhruba 30 sekund. Teplota mezitím klesne na přijatelnější hodnoty. Horkou vodu nalijte do french press a nechte odstát okolo 4 minut.

Nasaďte vrchní část, stlačte píst a filtrem izolujte sedlinu. Následně přelijte buď do hrnečků nebo do jiné konvičky. Nenechávejte kávu déle stát a louhovat se sedlinou, zkazila by se chuť, navíc se začnou uvolňovat látky, které dráždí zažívání. Před samotným pitím nechte kávu chvíli odstát, aby se naplno rozvinula její chuť.

Objevila se po přípravě ve výsledném nápoji sedlina? Namelte příště zrna ještě o něco hruběji. Pár zrníčkům se nikdy zcela nevyhnete a je to v pořádku, ale nemělo by jich být příliš. Přeci jen je to svým způsobem káva filtrovaná.

TIP: Obsah kofeinu v kávě a čaji

Nezapomínejte french press pravidelně mýt

French press je potřeba pravidelně umývat. Pořiďte si za tím účelem kartáček s delší rukojetí. Z konvičky dostaňte všechny částečky kávových zrníček. Jakékoliv zbytky mohou nepříznivě ovlivnit chuť nápoje, který si napříště připravíte. Jelikož se vyrábí ze skla, nerezu a plastu, nebývá problém french press dát do myčky nádobí. A máte to bez práce.

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.