5 tipů na rychlé a zdravé letní obědy

Během horkých letních dnů se ptáte: Co uvařit k obědu? Často v tu chvíli nemáte žádné nápady. Nechcete, aby těžké jídlo zatěžovalo žaludek, a ani trávit hodiny u sporáku. Proto se nechte inspirovat následujícími recepty na rychlé, zdravé a výživné obědy.

Obsah článku

Zeleninové kari

Pokud hledáte inspiraci pro bezmasá jídla a recepty na oběd, pak zeleninové kari může být skvělou volbou.

Co budete potřebovat (2 porce)

  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g mixu zeleniny (například 100 g brokolice, 80 g mrkve a 70 g hrášku, ale můžete použít jakoukoliv zeleninu podle své chuti a podle toho, co máte k dispozici)
  • 200 ml konzervovaného kokosového mléka
  • 2 lžíce kari koření (nebo podle chuti)
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce oleje pro smažení
  • 150 g rýže Basmati (hmotnost za syrova)

Jak na to

Na pánvi orestujete nakrájenou cibuli a česnek, přidáte zeleninu a kari koření, krátce orestujete, pak zalijete kokosovým mlékem a necháte dusit, dokud zelenina není měkká, cca 15 – 20 minut. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte s rýží.

Tagliatelle s cuketou, citronem a parmazánem

Dalším tipem na rychlý oběd jsou těstoviny, které lze připravit na spoustu způsobů. Pro vás jsme vytvořili rychlou svěží variantu.

Co budete potřebovat (2 porce)

  • 1 cuketa
  • 400 g těstovin (ideálně čerstvých) – tagliatelle
  • 2 žloutky
  • 150 g strouhaného parmazánu
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • chilli paprička zbavená semínek
  • sůl a pepř

Jak na to

Cuketu nastrouhejte na nudličky (středně silné) a dejte do cedníku. Osolte, promíchejte a nechte, ať pustí vodu. V hrnci si dejte vařit osolenou vodu a uvařte těstoviny. Ne pánvi rozpalte olej, přihoďte chilli a asi minutu opékejte. Poté přidejte cuketu a také cca 3 minuty restujte. V malé misce smíchejte žloutky, parmazán a nastrouhanou citronovou kůru. Vařené těstoviny přidejte do pánve k cuketě. Pánev odstavte z ohně, přidejte směs žloutků a sýru, a promíchejte. Vyzkoušejte i další recepty z cukety, která je skvělou a snadno zpracovatelnou surovinou po celý rok.

TIP na článek: Recepty z cukety

Noky s kuřecím masem a špenátem

Každý potřebuje inspiraci na to, co k obědu uvařit, ať už jen pro sebe, nebo pro celou rodinu. Dalším tipem je masový oběd.

Co budete potřebovat (4 porce)

  • balení (500 g) bramborových noků
  • 600 g kuřecího nebo krůtího masa
  • 2 kusy Mozzarelly
  • 400g mraženého špenátu
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 špetky soli a pepře

Jak na to

Špenát nechte rozmrazit, noky uvařte dle návodu. Maso nakrájejte na kousky, okořeňte a na oleji osmažte. Následně přidejte špenát a trochu vody a společně vařte cca 10 minut. Poté přidejte nastrouhanou mozzarelu a počkejte, až se celá rozpustí. Nakonec smíchejte s noky.

Poké bowl s tuňákem

Pokud máte rádi sushi, tak si poke bowl určitě zamilujete. V tomto tradičním havajském jídle stejně jako v sushi máte kousky ryby, rýži, sojovou omáčku a různou zeleninu. Je to ideální lehký letní oběd, jehož příprava zabere opravdu pár minut.

Co budete potřebovat (1 porce)

  • 40 g rýže (hmotnost za syrova)
  • 4 kusy ředkviček
  • 50 g tuňákového filetu
  • 1/2 kusu salátové okurky
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 1 kus mrkve
  • 15 g kešu ořechů
  • 1 menší kus smažené cibule

Jak na to

Rýži (ideálně na sushi) uvařte a nechte vychladnout. Nakrájejte si ředkvičky, okurku a nastrouhejte mrkev. Tuňáka nakrájejte na tenké plátky a vložte do misky s připravenou rýží. Dochuťte sojovou nebo teriyaki omáčkou. Skvěle se hodí koriandr, oříšky a smažená cibulka.

TIP na článek: Omega-3: K čemu jsou potřeba a jaké doplňky vybrat?

Pečený losos s mandlovou krustou, brambory

Víte, že dle výživových doporučení bychom měli ryby konzumovat 2 – 3x týdně, což znamená cca 400 g za týden? Proto zkuste také lehký, zdravý a nízkokalorický letní oběd s lososem, který je navíc za pár minut hotový.

Co budete potřebovat (1 porce)

  • 3 ks brambor – vařené bez slupky
  • 1 lžíce (cca 12 g) strouhaného sýra (gouda, cheddar, eidam atp.)
  • 1 lžíce másla
  • 200 g lososového steaku
  •  hrst (30 g) mandlových plátků
  • 150 g lososa
  • hrst rukoly a polníčku 
  • 100 g cherry rajčat
  • 1 lžička balzamikového octa
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 60 g červené čočky (hmotnost za syrova)
  • špetka soli a pepře

Jak na to

Lososa omyjte a osušte. Rybu osolte, poklaďte plátkem másla a uložte do zapékací misky. Smíchejte nahrubo nastrouhaný sýr s petrželkou a mandlemi. Tuto směs přitlačte na lososa a dejte péct na 20 minut do předehřáté trouby na 170 stupňů. Troubu raději sledujte, aby se krusta nepřipekla. Podávejte s vařeným bramborem a zeleninou. 


Přečtěte si také

Od Adéla Rochová

Sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne možnost jít na kolo, zaběhat si, vydat se na skialpy či na běžky. I po vysoké škole se neustále vzdělává, ale jen v tom, co ji opravdu baví. Proto se opřela do marketingu zpočátku jen v cestovním ruchu, ale nyní se oboru věnuje napříč mnoha odvětvími.