4 tipy na recepty z cukety

Cukety jsou v našich kuchyních stále populárnější. A není se čemu divit. Důvodem je nejen jejich všestranné využití, ale i bohatý podíl vitamínů a minerálů. 

Zelenina plná vitamínů a minerálů

Tento zeleninový poklad obsahuje spoustu vitamínů, minerálů i vlákniny. Poskytuje nám například vitamíny A, E i některé ze skupiny B. Například vitamín A, který nelzneme ve slupce cukety, chrání náš zrak a má pozitivní vliv na naši celkovou tělesnou i duševní vitalitu. 

Kromě vitamínů je plná i minerálů, jako je hořčík, vápník, fosfor, draslík, železo, měď nebo zinek. Kupříkladu draslík napomáhá vyloučit přebytečnou vodu i toxiny z organismu. Cuketa je proto ideální potravinou pro lidi trpící cukrovkou, revmatismem nebo dnou. Navíc má pouhých 20 kcal na 100 gramů, což z ní dělá báječnou nízkokalorickou potravinu.

Cuketa v kuchyni

Cukety je univerzální zelenina, která se dá zpracovat na mnoho způsobů. Hodí k zapékání, dušení, grilování i smažení. Můžete ji použít nejen do slaných, ale i sladkých pokrmů. Použít ji můžete do rizota, nákypu, guláše, ale vynikající jsou i cuketové polévky či dorty a moučníky. Krásně vám zvláční například bábovku či muffiny. Jelikož má poměrně jemnou chuť, můžete ji přidat do jakéhokoliv pokrmu. Navíc snadno přebírá chuť ostatních ingrediencí, proto žádné jídlo nijak nenaruší.

4 výtečné recepty z cukety, které si ihned zamilujete

1. Cuketové placičky z trouby s jogurtovým dipem

Patříte mezi fajnšmekry bramboráků, ale hlídáte si jídelníček? Tak tenhle recept je přímo pro vás! Cuketové placičky z trouby jsou jejich odlehčenou verzí. Navíc se jedná o velmi snadné a rychlé jídlo, které si ihned zamilujete.

Co budete potřebovat

  • 3 – 4 cukety
  • 2 větší brambory
  • 2 – 3 šťastná vejce
  • 100 – 150 g mletých ovesných vloček
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička oregana
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • lžíce olivového oleje
  • NA DIP:
    • 150 g řeckého jogurtu
    • hrst čerstvé pažitky
    • šťáva z ½ citronu
    • sůl
    • pepř

Jak na to

  1. Cukety důkladně omyjte, odřízněte konce a nastrouhejte najemno. Brambory oloupejte a také nastrouhejte. Ke směsi cuket a brambor přidejte lžičku soli a řádně promíchejte. Asi 15 minut ji nechte odležet, aby zelenina pustila vodu.
  2. Po 15 minutách vymačkejte z nastrouhaných cuket a brambor přebytečnou vodu a přesuňte je do čisté misky.
  3. Přidejte vajíčka, mleté ovesné vločky, prolisovaný česnek, majoránku, oregano, sůl (s tou už opatrně) a pepř podle chuti a promíchejte. Vajíčka a ovesné vločky přidávejte postupně podle potřeby a konzistence směsi.
  4. Na plech rozprostřete pečící papír a mašlovačkou ho potřete olejem. Na takto připravený plech klademe placičky vysoké asi půl centimetru.
  5. Placičky dáme do předem vyhřáté trouby na 185°C asi na půl hodiny. Měly by krásně zezlátnout.
  6. Během pečení si připravte jogurtový dip. V misce smíchejte jogurt s najemno nasekanou pažitkou, šťávou z ½ citronu, pepřem a trochou soli. 
  7. Po upečení nechte cuketové placky lehce vystydnout. Poté namáčejte do připraveného dipu. 

Tip navíc

Přidejte do placiček tuňáka ve vlastní šťávě. Pokrm tak získá 

2. Svěží zeleninová polévka z cukety a hrášku

Super rychlá a zároveň chutná. Ideální jako zdravá večeře. Řeč je o svěží polévce z cukety a hrášku, kteří se perfektně doplňují. 

Co budete potřebovat

  • 3 – 4 cukety
  • 1 cibule
  • 300 g mraženého hrášku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • citronová šťáva z ½ citronu
  • 2 hrsti čerstvé máty
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • strouhaný parmezán

Jak na to

  1. Cukety důkladně omyjte a nakrájejte na větší kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Česnek oloupejte a prolisujte.
  2. Ve větším hrnci rozpalte dvě lžíce olivového oleje, vsypte cuketu i cibuli. Zprudka ji orestujte a poté asi 10 minut opékejte dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek a restujte cca 1 minutu.
  3. Zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte zhruba 10 minut, dokud cuketa krásně nezměkne.
  4. Poté přidejte hrášek, přilijte smetanu na vaření a citronovou šťávu a vařte 2 minuty. 
  5. Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Vmíchejte nasekanou mátu, ještě jednou promixujte a dochuťte solí a pepřem.
  6. Polévku podávejte posypanou strouhaným parmezánem.

Tip navíc

Místo klasické smetany můžete použít kokosovou nebo sojovou smetanu. Polévka tak získá zajímavou chuť i vůni.

3. Tagliatelle s cuketou, citronem a parmezánem

Co budete potřebovat

  • 2 cukety
  • 400 g (ideálně čerstvých) těstovin – tagliatelle
  • 2 žloutky ze šťastných vajíček
  • 100 – 150 g strouhaného parmezánu
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • chilli paprička zbavená semínek
  • sůl a pepř

Jak na to

  1. Omyté cukety nastrouhejte na středně silné nudličky a dejte do cedníku. Osolte, promíchejte a nechte vypotit. 
  2. Mezitím si ve velkém hrnci dejte vařit řádně osolenou vodu. Těstoviny uvařte podle návodu.
  3. Ne velké pánvi rozpalte olivový olej, přihoďte chilli a asi minutu opékejte. Poté přidejte cuketu a také 2 – 3 minuty restujte, až bude opečená, ale ještě pevná na skus.
  4. V malé misce smíchejte žloutky, většinu parmezánu a nastrouhanou citronovou kůru.
  5. Těstoviny sceďte a přidejte do pánve k opečené cuketě. Pánev odstavte z ohně, přidejte směs žloutků a sýru, a důkladně promíchejte.
  6. Podávejte ozdobené zbylým parmazánem.

4. Grilovaná cuketa se sýrem feta

Cuketa z grilu je je výtečná jako příloha k masům, ale skvěle poslouží i jako lehká večeře nebo oběd. Pokud ji spojíte se sýrem feta, vykouzlíte si opravdu originální přílohu či předkrm.

Přečtěte si také: Tipy na zdravé grilování

Co budete potřebovat

  • 4 cukety
  • 100 g řeckého sýru Feta
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Jak na to

  1. Cukety omyjte a podélně nakrájejte na tenké plátky. Každý plátek zvlášť osolte, vložte do cedníku a nechte vykapat. Mezitím si rozpalte gril nebo grilovací pánev. 
  2. Plátky cukety opláchněte a důkladně osušte papírovou utěrkou. Poté každý plátek potřete z obou stran olivovým olejem.
  3. Nyní se můžete vrhnout na samotné grilování. Plátky cukety pečte z každé strany asi 5 minut, dokud na nich nespatříte tmavé proužky.
  4. Ve chvíli, kdy je cuketa zkřehlá, ale stále pevná na skus, ji stáhneme z grilu a naaranžujeme na talíř. 
  5. Plátky cukety posypte rozdrobeným sýrem feta, zakápněte olivovým olejem a podle chuti osolte a opepřete.
Míša Zdeňková

Od Míša Zdeňková

Copywriterka a občasná designérka, milovnice psaní, tvoření, jógování, ale i spaní. Kreativní duše, která aktuálně rozjíždí projekt mamaza.cz. Maminka jedné malé holky a jednoho malého psa s vášní pro dobré jídlo, kvalitní hubu, knihy a filmy.