Cukety jsou v našich kuchyních stále populárnější. A není se čemu divit. Důvodem je nejen jejich všestranné využití, ale i bohatý podíl vitamínů a minerálů.
Zelenina plná vitamínů a minerálů
Tento zeleninový poklad obsahuje spoustu vitamínů, minerálů i vlákniny. Poskytuje nám například vitamíny A, E i některé ze skupiny B. Například vitamín A, který nelzneme ve slupce cukety, chrání náš zrak a má pozitivní vliv na naši celkovou tělesnou i duševní vitalitu.
Kromě vitamínů je plná i minerálů, jako je hořčík, vápník, fosfor, draslík, železo, měď nebo zinek. Kupříkladu draslík napomáhá vyloučit přebytečnou vodu i toxiny z organismu. Cuketa je proto ideální potravinou pro lidi trpící cukrovkou, revmatismem nebo dnou. Navíc má pouhých 20 kcal na 100 gramů, což z ní dělá báječnou nízkokalorickou potravinu.
Cuketa v kuchyni
Cukety je univerzální zelenina, která se dá zpracovat na mnoho způsobů. Hodí k zapékání, dušení, grilování i smažení. Můžete ji použít nejen do slaných, ale i sladkých pokrmů. Použít ji můžete do rizota, nákypu, guláše, ale vynikající jsou i cuketové polévky či dorty a moučníky. Krásně vám zvláční například bábovku či muffiny. Jelikož má poměrně jemnou chuť, můžete ji přidat do jakéhokoliv pokrmu. Navíc snadno přebírá chuť ostatních ingrediencí, proto žádné jídlo nijak nenaruší.
TIP: Skutečně zdravého grilování docílíte pomalým pečením bez připalování. K tomu vám dopomohou kvalitní plynové nebo keramické grily.
4 výtečné recepty z cukety, které si ihned zamilujete
- Cuketové placičky z trouby s jogurtovým dipem
- Svěží zeleninová polévka z cukety a hrášku
- Tagliatelle s cuketou, citronem a parmezánem
- Grilovaná cuketa se sýrem feta
1. Cuketové placičky z trouby s jogurtovým dipem
Patříte mezi fajnšmekry bramboráků, ale hlídáte si jídelníček? Tak tenhle recept je přímo pro vás! Cuketové placičky z trouby jsou jejich odlehčenou verzí. Navíc se jedná o velmi snadné a rychlé jídlo, které si ihned zamilujete.
Co budete potřebovat
- 3 – 4 cukety
- 2 větší brambory
- 2 – 3 šťastná vejce
- 100 – 150 g mletých ovesných vloček
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička oregana
- sůl a čerstvě mletý pepř
- lžíce olivového oleje
- NA DIP:
- 150 g řeckého jogurtu
- hrst čerstvé pažitky
- šťáva z ½ citronu
- sůl
- pepř
Jak na to
- Cukety důkladně omyjte, odřízněte konce a nastrouhejte najemno. Brambory oloupejte a také nastrouhejte. Ke směsi cuket a brambor přidejte lžičku soli a řádně promíchejte. Asi 15 minut ji nechte odležet, aby zelenina pustila vodu.
- Po 15 minutách vymačkejte z nastrouhaných cuket a brambor přebytečnou vodu a přesuňte je do čisté misky.
- Přidejte vajíčka, mleté ovesné vločky, prolisovaný česnek, majoránku, oregano, sůl (s tou už opatrně) a pepř podle chuti a promíchejte. Vajíčka a ovesné vločky přidávejte postupně podle potřeby a konzistence směsi.
- Na plech rozprostřete pečící papír a mašlovačkou ho potřete olejem. Na takto připravený plech klademe placičky vysoké asi půl centimetru.
- Placičky dáme do předem vyhřáté trouby na 185°C asi na půl hodiny. Měly by krásně zezlátnout.
- Během pečení si připravte jogurtový dip. V misce smíchejte jogurt s najemno nasekanou pažitkou, šťávou z ½ citronu, pepřem a trochou soli.
- Po upečení nechte cuketové placky lehce vystydnout. Poté namáčejte do připraveného dipu.
Tip navíc
Přidejte do placiček tuňáka ve vlastní šťávě. Pokrm tak získá
2. Svěží zeleninová polévka z cukety a hrášku
Super rychlá a zároveň chutná. Ideální jako zdravá večeře. Řeč je o svěží polévce z cukety a hrášku, kteří se perfektně doplňují.
Co budete potřebovat
- 3 – 4 cukety
- 1 cibule
- 300 g mraženého hrášku
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 750 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- citronová šťáva z ½ citronu
- 2 hrsti čerstvé máty
- sůl a čerstvě namletý pepř
- strouhaný parmezán
Jak na to
- Cukety důkladně omyjte a nakrájejte na větší kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Česnek oloupejte a prolisujte.
- Ve větším hrnci rozpalte dvě lžíce olivového oleje, vsypte cuketu i cibuli. Zprudka ji orestujte a poté asi 10 minut opékejte dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek a restujte cca 1 minutu.
- Zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte zhruba 10 minut, dokud cuketa krásně nezměkne.
- Poté přidejte hrášek, přilijte smetanu na vaření a citronovou šťávu a vařte 2 minuty.
- Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Vmíchejte nasekanou mátu, ještě jednou promixujte a dochuťte solí a pepřem.
- Polévku podávejte posypanou strouhaným parmezánem.
Tip navíc
Místo klasické smetany můžete použít kokosovou nebo sojovou smetanu. Polévka tak získá zajímavou chuť i vůni.
3. Tagliatelle s cuketou, citronem a parmezánem
Co budete potřebovat
- 2 cukety
- 400 g (ideálně čerstvých) těstovin – tagliatelle
- 2 žloutky ze šťastných vajíček
- 100 – 150 g strouhaného parmezánu
- strouhaná kůra z 1 citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- chilli paprička zbavená semínek
- sůl a pepř
Jak na to
- Omyté cukety nastrouhejte na středně silné nudličky a dejte do cedníku. Osolte, promíchejte a nechte vypotit.
- Mezitím si ve velkém hrnci dejte vařit řádně osolenou vodu. Těstoviny uvařte podle návodu.
- Ne velké pánvi rozpalte olivový olej, přihoďte chilli a asi minutu opékejte. Poté přidejte cuketu a také 2 – 3 minuty restujte, až bude opečená, ale ještě pevná na skus.
- V malé misce smíchejte žloutky, většinu parmezánu a nastrouhanou citronovou kůru.
- Těstoviny sceďte a přidejte do pánve k opečené cuketě. Pánev odstavte z ohně, přidejte směs žloutků a sýru, a důkladně promíchejte.
- Podávejte ozdobené zbylým parmazánem.
4. Grilovaná cuketa se sýrem feta
Cuketa z grilu je je výtečná jako příloha k masům, ale skvěle poslouží i jako lehká večeře nebo oběd. Pokud ji spojíte se sýrem feta, vykouzlíte si opravdu originální přílohu či předkrm.
Přečtěte si také: Tipy na zdravé grilování
Co budete potřebovat
- 4 cukety
- 100 g řeckého sýru Feta
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Jak na to
- Cukety omyjte a podélně nakrájejte na tenké plátky. Každý plátek zvlášť osolte, vložte do cedníku a nechte vykapat. Mezitím si rozpalte gril nebo grilovací pánev.
- Plátky cukety opláchněte a důkladně osušte papírovou utěrkou. Poté každý plátek potřete z obou stran olivovým olejem.
- Nyní se můžete vrhnout na samotné grilování. Plátky cukety pečte z každé strany asi 5 minut, dokud na nich nespatříte tmavé proužky.
- Ve chvíli, kdy je cuketa zkřehlá, ale stále pevná na skus, ji stáhneme z grilu a naaranžujeme na talíř.
- Plátky cukety posypte rozdrobeným sýrem feta, zakápněte olivovým olejem a podle chuti osolte a opepřete.