Jedinečný recept na zdravou bábovku

Kdo by neznal bábovku. Jde o velmi rychlý a jednoduchý dezert, který alespoň jednou ochutnal každý z nás. Voňavou a lahodnou zdravější verzi bábovky s ořechy neodmítne ani ten největší labužník.

Ořechová hrníčková bábovka

Bábovka je zkrátka dezert snů. Potřebujete na ni jen pár surovin, které většinou máte doma, a její příprava vám nezabere moc času. Dát si ji můžete k snídaní, jako svačinu na cestu nebo jako sladkou tečku ke kávě. Blíží se k vám nečekaná návštěva a vy jí nemáte co dobrého nabídnout? Bábovka vás zachrání! Upečená je cobydup a navíc nepotřebujete ani váhu. Jak ji udělat trochu zdravěji?

Zkuste klasickou mouku nahradit moukou špaldovou. Ta představuje skvělou alternativu mouky pšeničné a je skvělým zdrojem komplexních sacharidů, bílkovin, vlákniny a mikronutrientů, jako je železo a zinek. Posiluje náš imunitní systém, udržuje naše kosti zdravé a také snižuje stres.

Vlašské ořechy obsahují dostatek bílkovin, vlákniny a jsou bohaté na hořčík, fosfor a draslík. Navíc se pyšní spoustou blahodárných účinků a řadí se mezi nejzdravější potraviny vůbec. Zvyšují aktivitu mozku, tělu dodají potřebnou energii a udržují správnou hladinu cholesterolu. Pozitivně působí také na pleť, vlasy i nehty a snižují riziko vysokého krevního tlaku či srdečních onemocnění.

V čem se peče bábovka

Bábovka se peče ve speciální formě, díky které získá požadovaný tvar. Pokud chcete vaši bábovku povýšit na ještě vyšší úroveň, za pomocí té správné formy z ní můžete udělat doslova umělecké dílo. Narazit můžete na formy různě zdobené, kroucené či nevšední svým tvarem. Kromě jedné velké bábovky můžete upéct i malé bábovičky. Využít lze také formu na muffiny. 

Pro správné upečení bábovky je zásadní vymazání formy. Důležité je vybrat správný tuk, kterým je 100% tuk bez obsahu vody. Vyhnete se tak problémům s připékáním či vyklopením bábovky. Při vymazávání formy musíme být opravdu pečliví a nevynechat žádné místo. S tím vám pomůže štětec či olej ve spreji. Poctivě vymazanou formu poté vysypeme moukou, strouhankou, kokosem či najemno nastrouhanými oříšky. 

Co budete potřebovat?

  • špaldová mouka hladká – 1 hrnek
  • špaldová mouka celozrnná – 1 hrnek
  • mleté vlašské ořechy – 1 hrnek
  • třtinový cukr – 1 hrnek
  • prášek do pečiva – 1 balíček
  • mléko (či jeho rostlinná alternativa) – 1 hrnek
  • olej – ½ hrnku
  • vejce – 2 kusy

TIP: Pokud vám nevadí, když bábovka není moc sladká, můžete přidat méně cukru.

Jak na to?

  1. Troubu si předehřejeme na 170 °C.
  2. Vymažeme si formu na bábovku olejem či máslem a vysypeme hrubou moukou.
  3. Do mísy dáme sypké suroviny – mouku, ořechy, cukr a prášek do pečiva. Pořádně vše promícháme.
  4. Do sypké směsi přidáme zbytek surovin – mléko, olej a vejce. Promícháme, čímž nám vznikne krásně hladké těsto. 
  5. Těsto nalijeme do formy na bábovku a dáme péct. 
  6. Bábovka se peče přibližně 40 minut. To, že je bábovka upečená, poznáme pomocí špejle. Po píchnutí do bábovky špejlí by na ní nemělo zůstávat nalepené těsto. Upečenou bábovku necháme ve formě chvíli odpočinout, aby se nesrazila. Poté vyklopíme a máme hotovo.

Jak bábovku můžeme ještě vylepšit?

Tento výtečný recept na ořechovou hrníčkovou bábovku můžete doplnit dalšími ingrediencemi a posunout ji tak na další level. 

  • Do těsta můžeme přidat nasekanou hořkou čokoládu, která společně s ořechy tvoří neodolatelnou kombinaci.
  • Přidáním 1,5 hrnku nastrouhaného jablka se bábovka stane dokonale vláčnou. Všem kritikům, kteří bábovkou opovrhují kvůli suchosti, vytřete zrak.

Při přípravě odeberte polovinu těsta a přidejte lžíci kakaa. Do formy poté vrstvěte střídavě tmavé a světlé těsto, čímž vzniknou krásné ornamenty. Po rozkrojení se nebudete stačit divit.


Přečtěte si také

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.