Recept na zdravý banana bread

Přebývají vám doma banány a nechcete je vyhodit? Vyzkoušejte banánový chléb. Jeho příprava je opravdu jednoduchá a opravdu si ho zamilujete! Jde o výbornou zdravou snídani, ale skvěle poslouží také jako dezert k odpolední kávě.

Banana bread neboli banánový chléb

Banánový chléb je krásně šťavnatý a voňavý dezert pocházející z Ameriky. A jak recept vznikl? V období krize ve 30. letech začalo být jídlo velmi drahé, a tudíž se některé potraviny začaly v obchodech kazit. Mezi nimi byly také banány. Na pultech se tak začalo objevovat velké množství hnědých přezrálých banánů, o které nikdo neměl moc zájem. Americké hospodyňky však napadlo, že by z nich bylo možné vytvořit banánové těsto a voilá banana bread je tu. 

Recept na zdravý banana bread

Banánový chlebíček se krásně hodí i do zdravého jídelníčku. V podobě výživné snídaně vám pomůže pořádně nastartovat den. Výborný je jako svačina do práce či na cestu, jelikož se velmi dobře jí. Potěší vás také jako dezert k odpolední kávě. Zkrátka se hodí téměř na každou příležitost!

Recept na banana bread je opravdu jednoduchý a díky hrníčkové variaci nepotřebujete ani váhu. Peče se ve formě na chléb, ale jistě můžete vyzkoušet také jiný tvar. Nepřipravuje se z žádných speciálních surovin a většinu z nich budete mít nejspíše doma. Navíc čím zralejší banán, tím lepší. Jde tedy o ideální recept pro ty z vás, kteří nikdy nestíhají spotřebovat koupené banány včas. 

Banán v hlavní roli! Banán sice obsahuje větší množství cukru, ale jeho používání přináší spoustu benefitů. Je zdrojem vlákniny, která podporuje trávení. Rovněž v něm najdeme také draslík, hořčík či mangan. Funguje jako přírodní probiotikum, jelikož zvyšuje počet zdraví prospěšných bakterií ve střevě. Blahodárně působí na kardiovaskulární systém, zlepšuje náladu a je perfektním zdrojem energie před tréninkem.

Ovesná mouka neobsahuje klasický lepek a pro většinu celiaků je tak nezávadná. Je bohatá na bílkoviny, vlákninu a spoustu minerálních látek. Snižuje hladinu cholesterolu, riziko onemocnění srdce i krevní tlak. Je celkem sytá a jednoduše ji vyrobíte z ovesných vloček. Pokud vám zrovna došla, můžete ji nahradit například moukou špaldovou, celozrnnou i klasickou. Při nahrazování však použijte mouky méně – stačí 1 a ¾  hrnku.

Co budete potřebovat?

  • olej – ⅓ hrnku
  • med či sirup, který máte doma – ½ hrnku
  • šťastná vejce – 2 kusy
  • rozmačkaný zralý banán – 1 hrnek (cca 2 velké banány)
  • mléko či jeho rostlinná alternativa – ¼ hrnku
  • jedlá soda – 1 lžička
  • vanilkový extrakt – 1 lžička
  • sůl – ½ lžičky
  • mletá skořice – ½ lžičky
  • ovesná mouka – 2 ½ hrnku

TIP: Banana bread můžete ještě trochu vylepšit. Do těsta přidejte oblíbené oříšky, sušené ovoce, plátky banánu nebo kousky čokolády. Fantazii se meze nekladou! 

Jak na to?

  1. Troubu si předehřejeme na 170 °C a připravíme formu. Je důležité ji pořádně vymazat i vysypat, aby šel banana bread dobře vyklopit.
  2. Ve velké míse smícháme med nebo sirup společně s olejem. 
  3. Do vzniklé směsi zašleháme vejce. 
  4. Přidáme banány, mléko a vše pořádně promícháme.
  5. Nyní přichází čas na jedlou sodu, vanilku, sůl a skořici. Opět šleháme.
  6. Důkladně vmícháme mouku a vaši zvolenou ingredienci navíc.
  7. Těsto nalijeme do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby.
  8. Banana bread se peče přibližně hodinu. Pokud do něj píchnete špejlí, měla by zůstat čistá bez drobků.
  9. Upečený chlebík nechte ještě 10 minut odpočívat ve formě a poté vyklopte. Jinak by se vám mohl srazit.

Banánový chlebík si můžete dát samotný, namazat máslem či oblíbenou sladkou pomazánkou. Je výborný také v kombinaci s jogurtem, čímž ho doplníte o bílkoviny. Dobrou chuť!


Přečtěte si také

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.