Přebývají vám doma banány a nechcete je vyhodit? Vyzkoušejte banánový chléb. Jeho příprava je opravdu jednoduchá a opravdu si ho zamilujete! Jde o výbornou zdravou snídani, ale skvěle poslouží také jako dezert k odpolední kávě.
Banana bread neboli banánový chléb
Banánový chléb je krásně šťavnatý a voňavý dezert pocházející z Ameriky. A jak recept vznikl? V období krize ve 30. letech začalo být jídlo velmi drahé, a tudíž se některé potraviny začaly v obchodech kazit. Mezi nimi byly také banány. Na pultech se tak začalo objevovat velké množství hnědých přezrálých banánů, o které nikdo neměl moc zájem. Americké hospodyňky však napadlo, že by z nich bylo možné vytvořit banánové těsto a voilá banana bread je tu.
Recept na zdravý banana bread
Banánový chlebíček se krásně hodí i do zdravého jídelníčku. V podobě výživné snídaně vám pomůže pořádně nastartovat den. Výborný je jako svačina do práce či na cestu, jelikož se velmi dobře jí. Potěší vás také jako dezert k odpolední kávě. Zkrátka se hodí téměř na každou příležitost!
Recept na banana bread je opravdu jednoduchý a díky hrníčkové variaci nepotřebujete ani váhu. Peče se ve formě na chléb, ale jistě můžete vyzkoušet také jiný tvar. Nepřipravuje se z žádných speciálních surovin a většinu z nich budete mít nejspíše doma. Navíc čím zralejší banán, tím lepší. Jde tedy o ideální recept pro ty z vás, kteří nikdy nestíhají spotřebovat koupené banány včas.
Banán v hlavní roli! Banán sice obsahuje větší množství cukru, ale jeho používání přináší spoustu benefitů. Je zdrojem vlákniny, která podporuje trávení. Rovněž v něm najdeme také draslík, hořčík či mangan. Funguje jako přírodní probiotikum, jelikož zvyšuje počet zdraví prospěšných bakterií ve střevě. Blahodárně působí na kardiovaskulární systém, zlepšuje náladu a je perfektním zdrojem energie před tréninkem.
Ovesná mouka neobsahuje klasický lepek a pro většinu celiaků je tak nezávadná. Je bohatá na bílkoviny, vlákninu a spoustu minerálních látek. Snižuje hladinu cholesterolu, riziko onemocnění srdce i krevní tlak. Je celkem sytá a jednoduše ji vyrobíte z ovesných vloček. Pokud vám zrovna došla, můžete ji nahradit například moukou špaldovou, celozrnnou i klasickou. Při nahrazování však použijte mouky méně – stačí 1 a ¾ hrnku.
Co budete potřebovat?
- olej – ⅓ hrnku
- med či sirup, který máte doma – ½ hrnku
- šťastná vejce – 2 kusy
- rozmačkaný zralý banán – 1 hrnek (cca 2 velké banány)
- mléko či jeho rostlinná alternativa – ¼ hrnku
- jedlá soda – 1 lžička
- vanilkový extrakt – 1 lžička
- sůl – ½ lžičky
- mletá skořice – ½ lžičky
- ovesná mouka – 2 ½ hrnku
TIP: Banana bread můžete ještě trochu vylepšit. Do těsta přidejte oblíbené oříšky, sušené ovoce, plátky banánu nebo kousky čokolády. Fantazii se meze nekladou!
Jak na to?
- Troubu si předehřejeme na 170 °C a připravíme formu. Je důležité ji pořádně vymazat i vysypat, aby šel banana bread dobře vyklopit.
- Ve velké míse smícháme med nebo sirup společně s olejem.
- Do vzniklé směsi zašleháme vejce.
- Přidáme banány, mléko a vše pořádně promícháme.
- Nyní přichází čas na jedlou sodu, vanilku, sůl a skořici. Opět šleháme.
- Důkladně vmícháme mouku a vaši zvolenou ingredienci navíc.
- Těsto nalijeme do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby.
- Banana bread se peče přibližně hodinu. Pokud do něj píchnete špejlí, měla by zůstat čistá bez drobků.
- Upečený chlebík nechte ještě 10 minut odpočívat ve formě a poté vyklopte. Jinak by se vám mohl srazit.
Banánový chlebík si můžete dát samotný, namazat máslem či oblíbenou sladkou pomazánkou. Je výborný také v kombinaci s jogurtem, čímž ho doplníte o bílkoviny. Dobrou chuť!