Omega-3: K čemu jsou potřeba a jaké doplňky vybrat?

Slyšíme o nich v souvislosti se stravováním doslova ze všech stran, ale proč jsou vlastně omega-3 nenasycené mastné kyseliny tak důležité? Je nepopiratelným faktem, že aby byl člověk zdravý a mohl žít spokojeným a dlouhým životem, je důležité, aby měl pestrý jídelníček plný zdravých potravin bohatých na důležité živiny, vitamíny, minerály a stopové prvky.

Mezi takové látky bezesporu patří i omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Ty si bohužel naše tělo samo vytvořit nedokáže (stejně jako mnohé další prvky), a tak je potřeba je přijímat s potravou. Proč bychom měli dbát na jejich dostatek a v jakých potravinách omega-3 najdeme?

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny

Omega-3 řadíme do skupiny nenasycených mastných kyselin, které se v tělech savců nedokáží syntetizovat. To znamená, že je musejí přijímat v potravě. Dostatek těchto látek v těle je velice důležitý pro správné fungování kardiovaskulárního systému (zejména jako prevence infarktu myokardu), ale také pro fungování imunitního systému či centrální nervové soustavy.

Součástí omega-3 kyselin jsou dvě, respektive 3 polynenasycené mastné kyseliny. Konkrétně se jedná o EPA a DHA. Třetí polynenasycenou mastnou kyselinou bývá ALA – tu ale nalezneme pouze v rostlinných zdrojích a při příjmu omega-3 ze zdrojů živočišných si ji musí tělo z předchozích dvou kyselin samo přetvářet. Všechny tyto látky jsou velmi důležitou součástí buněčných membrán a bez jejich přítomnosti nemůže lidské tělo správně fungovat.

Odkud můžeme omega-3 kyseliny získat?

Hlavním zdrojem EPA a DHA je rybí tuk (olej). V něm najdeme těchto kyselin největší koncentraci, nicméně to, že jíme ryby, ještě nemusí znamenat dostatečný příjem omega-3. Záleží totiž na konkrétním druhu ryby – u sladkovodních druhů je jejich obsah poměrně nízký, u mořských ryb je tomu naopak. Nejvíce omega-3 najdeme u divokého lososa a atlantských makrel.

Neopomenutelné množství těchto látek se však nachází i v rostlinných zdrojích. Jak jsme si již zmínili výše, komplex omega-3 nenasycených mastných kyselin rostlinného původu zahrnuje také kyselinu ALA, kterou u rybího tuku nenajdeme. Mezi potraviny bohaté na omega-3 patří například lněná semínka (či olej z nich), sója, chia semínka, konopný olej, řepkový olej, mořské řasy nebo vlašské ořechy.)

TIP: Ořechy jako základ zdravého jídelníčku

Proč tělo omega-3 potřebuje?

Tyto látky jsou důležitou součástí nejen některých struktur v lidském těle, ale jsou také zapotřebí pro uskutečnění různých procesů. Potřebujeme je tedy k zajištění zdraví:

  • kardiovaskulární soustavy
  • nervové soustavy, zejména mozku
  • plodu v těle matky a k jeho normálnímu vývoji
  • organismu jako celku – pomáhají předcházet zánětům v těle

Doporučená denní dávka Omega 3

Doporučená denní dávka omega-3 nenasycených mastných kyselin se samozřejmě liší v závislosti na věku, pohlaví i aktuálním stavu organismu. Například těhotné ženy potřebují těchto látek mnohem více. Důležité jsou také u dětí ve vývoji, nicméně ani dospělí a zdraví lidé by na jejich příjem neměli rozhodně zapomínat.

Na konkrétních číslech se však neshodují ani odborníci. Některé zdroje uvádějí, že dospělému člověku stačí přijmout 250 mg omega-3 denně. V jiných se však dočtete, že je potřeba přijmout 500-1000 mg, což je skutečně velký rozdíl. Důležitý je však také poměr přijímaných omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Ten by měl být 1:3.

Doplňky stravy – proč je užívat a jaké zvolit?

Abychom do sebe dostali 1000 mg omega-3 denně, museli bychom spořádat téměř 20 kilogramů rybího masa ročně. Kdyby se měl takto stravovat každý člověk na planetě, brzy bychom si mohli o čerstvých mořských rybách nechat jen zdát. Proto je vhodné je doplňovat také z jiných zdrojů, které jsme si uvedli už výše.

Denní dávku však mnohdy není možné pokrýt, a tak se nabízí možnost dostat omega-3 do těla prostřednictvím doplňků stravy. Na trhu jich je celá spousta. Obvykle se jedná o žluté tobolky, které se jednoduše polykají. Výjimkou však nejsou ani tekuté formy, které se podávají na lžičce. Pojďme se teď podívat na několik tipů na skvělé a ověřené produkty, se kterými při výběru nešlápnete vedle.

Porovnání Omega-3

Omega-3NOW Omega-3OPTI OMEGA-3 ORANGE 200 mlReflex Omega 3 – 90 kapslí
FormaKapsleOlejKapsle
Balení vydrží dní5040 (dávka 5 ml)30
Obsah EPA v 1 dávce v mg360900 (dávka 5 ml)330
Obsah DHA v 1 dávce v mg240600 (dávka 5 ml)220
Koncentrát rybího oleje v 1 dávce v g21,91

Omega-3 NOW Foods

Na počátku 60. let založil Elwood Richard v Chicagu malý řetězec obchodů se zdravou výživou Health House. 

Později jeho společnost začala vyrábět potravinové doplňky, které jsou cenově dostupné, vysoce kvalitní a přírodní.

Omega-3 Health Institute

Česká společnost Health Institute byla založena v roce 2008 a v roce 2009 začali s výrobou doplňků stravy. Na trh přišli s nezapáchajícím rybím olejem, který slouží jako prevence kardiovaskulárních onemocnění.

Omega-3 Reflex

Reflex vyrábí jedny z nejkvalitnějších doplňků stravy a vitamínů v Evropě. Všechny produkty jsou vyráběny podle normy ISO a následně testovány. Společnost k výrobě svých produktů využívá 100% obnovitelné přírodní zdroje.

Zdroje a studie

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.