Jak vybrat chytré hodinky pro děti

Chcete mít své malé děti pod dohledem? Nebo chcete starším dětem dopřát možnost sledovat jejich výkon při sportu? Pak vás možná zaujmou chytré hodinky pro děti. Jak je vybrat a na co si dát pozor?

Proč dětem pořídit chytré hodinky

Chytré hodinky pro děti vám pravděpodobně ušetří spoustu starostí. Zpravidla totiž tyto modely mají zabudovanou GPS, díky čemuž vždy uvidíte, kde přesně se vaše dítě nachází. 

Kromě toho je lze stejně jako hodinky pro dospělé spárovat s mobilním telefonem a následně využívat například zobrazení notifikací. Hodinky také děti upozorní na příchozí hovor, díky čemuž jej jen tak nepřehlédnou. 

Chytré hodinky se dále hodí pro malé sportovce, kteří si při tréninku chtějí pohlídat tepovou frekvenci, množství spálených kalorií a sledovat přehledné statistiky. Kromě toho samozřejmě zobrazují aktuální čas a těšit se můžete také na jednoduché ovládání, které je zpravidla přizpůsobené těm nejmenším.

Děti zároveň potěší množství her, které bývají pro chytré hodinky dostupné. Díky nim si mohou zkrátit dlouhou chvíli například při každodenním dojíždění do školy. 

Chytré hodinky ocení děti i jejich rodiče. 

Výběr chytrých hodinek pro děti

Přemýšlíte, že svým dětem chytré hodinky pořídíte? Pak vás čeká rozhodování, jaký konkrétní model vybrat. Existuje přitom hned několik faktorů, které byste měli vzít při výběru v úvahu.

Velikost zápěstí

Při výběru chytrých hodinek rozhodně vezměte v úvahu jejich velikost, respektive délku jejich řemínku. Zařízení by totiž mělo na malé ruce dobře sedět. Jedině tak bude moct správně snímat srdeční tep a měřit další hodnoty. Pokud tedy chytré hodinky objednáváte z internetu, řiďte se jejich rozměry a přeměřte zápěstí svého dítěte.

Pro holku nebo pro kluka?

Pohlaví hraje roli především z hlediska designu. Zatímco u kluků zpravidla s růžovými hodinkami příliš nepochodíte, malé slečny se z nich mohou radovat. Pokud máte starší děti, můžete vsadit na minimalistický černý design, který je pomyslnou sázkou na jistotu pro obě pohlaví. 

Na co je budou děti používat?

Zamyslete se nad tím, k čemu všemu budou vaše děti chytré hodinky používat. Jedná se o začínající sportovce, kteří chtějí mít přehled nad nejrůznějšími statistikami? Nebo spíše hodinky kupujete proto, abyste o své děti neměli strach a věděli jste, kde se nachází? To všechno je třeba vzít v úvahu.

Pokud vaše děti sportují, bude pro vás rozhodující také konkrétní druh fyzické aktivity. V případě plavání pro vás totiž například bude klíčová jejich voděodolnost. Pokud dítě jezdí na kole, budete se poohlížet po modelu, který hravě ustojí i nějaké ty pády. 

Jaký máte rozpočet?

Současný trh je samozřejmě přeplněný nejrůznějšími modely v různých cenových relacích. Ty nejlevnější chytré hodinky zpravidla disponují omezenými funkcemi, ty nejdražší se naopak mohou pochlubit špičkovými senzory, vysokou odolností nebo třeba dlouhou výdrží na jedno nabití. Proto si dopředu promyslete, kolik financí jste ochotni do této elektroniky investovat. 

Ideální doplněk nejen pro nadějné sportovce. 

Typy dětských sportovních hodinek

Dětské chytré hodinky můžeme z hlediska jejich určení a funkcí rozdělit do několika kategorií. Jaké to jsou?

Fitness náramky pro děti

Nejlevnější alternativou k chytrým hodinkám jsou fitness náramky. Toto zařízení však zpravidla nemá GPS senzor a děti jej využijí pouze k opravdu základním funkcím. Rovněž měření sportovních aktivit nebývá v tomto případě příliš přesné. 

Chytré hodinky pro nejmenší

Chytré hodinky pro nejmenší, tedy pro děti zhruba od 6 do 10 let, mívají zpravidla dětské designy rozdělené podle pohlaví. Mnohdy umožňují vložení SIM karty a dokáží tedy nahradit celý telefon. Rovněž u nich bývá propracované trackování pomocí GPS, GSM a Wi-Fi a hodinky poskytují velmi přesné výsledky. 

Smart hodinky pro děti od 10 let a teenagery

V této kategorii je již nabídka mnohem širší. Mnoho z takových modelů totiž stejně dobře slouží i pro dospělé. Proto můžete brát pořízení takových “smartwatch” jako investici na několik let dopředu. 

U těchto zařízení už nebývá tak propracovaný systém trackování, jelikož u starších dětí nebývá tolik žádoucí. Mnohem větší důraz je proto kladen na samotné provedení funkcí a tyto chytré hodinky se proto skvěle hodí například pro začínající sportovce, kteří to se svým pohybem myslí vážně. 

Skvělým modelem jsou například chytré hodinky Garmin Forerunner 45S, které potěší zejména svými drobnými rozměry. Díky tomu jsou pro malé dětské zápěstí doslova ideální volbou. Počet sportovních režimů je sice omezen pouze na 6, ale lze je podle potřeby zaměňovat. Hodinky váží jen 32 gramů a snadno se ovládají. 

Pokud máte doma malé atlety, cyklisty nebo triatlonisty, neuděláte chybu se zařízením Polar Vantage M2. Tyto chytré hodinky jsou kompaktní, lehké a skvěle navazují na svého předchůdce. Děti potěší i skutečnost, že s jejich pomocí mohou ovládat hudební přehrávač na telefonu. A samozřejmostí je opět jednoduché ovládání. 

Mladé slečny možná potěší Garmin Vivoactive 4S. Tyto chytré hodinky jsou totiž velmi elegantní a zaslouženě se jedná o jeden z nejprodávanějších dámských modelů od Garminu vůbec.

TIP: Chytré hodinky jako sportovní doplněk

Několik doporučení závěrem

Při pořizování chytrých hodinek doporučujeme zbytečně nešetřit. Místo fitness náramku s omezeným množstvím funkcí se více vyplatí sáhnout po propracovanějších chytrých hodinkách, které toho nabídnou mnohem více. 

Zvážit můžete také doplňkovou výbavu v podobě ochranného sklíčka, které může být právě pro děti velmi praktické. Místo, aby se při případném nárazu rozbily celé hodinky, se rozbije pouze ochranné sklíčko, které můžete v případě potřeby snadno vyměnit. 
A popřemýšlet můžete i o pojištění. Přece jenom se kvalitní chytré hodinky svou cenou pohybují v řádech několika tisíců korun. Díky takovému pojištění získáte náhradu v případě, že dítěti hodinky například někdo odcizí nebo když dojde k jejich zničení.

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook